Facebook'un "Dev Doküman Arşivi" Ortaya Çıktı

Şirket içinden sızan bilgilerle birlikte ortaya çıkan ciddi bir rapor, Facebook'u bir kez daha eleştirilerin hedefi haline getirdi!

Facebook'un veri gizliliği tartışmaları yakın zamanda son bulacak gibi görünmüyor. Bu sefer İngiliz Parlamenter Komitesi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada şirket içi birçok e-posta ve dokümanı ortaya çıkardı. Dokümanlarda bulunan ifadeler ise çarpıcı: Dev sosyal medya platformu, belirli anlaşmalar karşılığında bazı partner şirketler için platform üzerinde bulunan birçok veriye erişim sağlıyor.

Bu rapor sonrasında ise gözler yine sosyal medya devine çevrildi. Facebook ise yaptığı açıklamada öne sürülen iddiaları reddederek dokümanların mantıklı bir bağlamda olmadığını ve ortaya çıkarılan sonucun konuyu birçok açıdan yanlış gösterdiğini ifade etti.

İngiliz Parlamentosu Dijital Ortam, Kültür, Medya ve Spor Komitesi başkanı Damian Collins tarafından sunulan raporda açıklanan noktaları bir blog yazısında ele alan Facebook yetkilileri, belgede öne sürülen bu detaylar hakkındaki itirazlarını altı spesifik nokta üzerinde topluyor. Ne var ki Facebook, veri erişimi konusunda beyaz listeye aldığı Netflix ve Lyft gibi spesifik partnerler ile yapılan veri paylaşımını savunurken "2014/15 yıllarında değiştirilen platform politikalarının uygulamaların arkadaş listesine erişim izni istemesini engellemeye yönelik olduğunu" dile getiriyor; fakat bazı durumlarda, gerekli olduğunda, bazı geliştiricilere arkadaş listelerine direkt erişim izni veriliyor. Ancak bu erişim izni söz konusu kullanıcının arkadaşlarının kişisel verilerini kapsamıyor.

Ortaya çıkarılan şirket içi e-postalar aynı zamanda Android kullanıcılarından toplanılan arama ve mesaj geçmişi verileri hakkındaki tartışmaları da detaylandırıyor. Facebook ise bu iddialara karşılık olarak bu bilgilerin "sadece Messenger üzerinden hangi kişilerin aranabileceği hakkında öneri sağlamanın yanı sıra Messenger ve Facebook Lite uygulamalarında kişi listesini en çok iletişim kurulan kişilere göre sıralamak gibi daha iyi amaçlar için" kullanıldığını öne sürüyor. Ek olarak Collins'in raporunda anahtar noktalarına değindiği satırlarda bulunan "Facebook'un Platform 3.0 değişimlerinin arkasındaki esas etkenin dev uygulama geliştiricilerinden kaynaklı gelirlerin arttırılması" olduğu iddiasına da değinen Facebook yetkilileri, bu argümana karşılık olarak şirketin bu iddayı reddettiğini ve uygulama geliştiricilerinin reklam satın alması gerekliliğini getirmesine rağmen şirketin geliştiricilerin API'lara erişmek için reklam satın almasını zorunlu kılmayan bir model üzerinde karar kıldığını ve bu tercihin bir sonuç olarak Facebook'un geliştirici platformunu ücretsiz olarak erişime açık tuttuğunu açıkladı.

Son olarak komitenin "anlaşmalı veri erişimi sağlama" iddiasını ve sosyal medya platformuna ait olan Onavo VPN uygulamasının kullanıcı verilerini nasıl ele aldığını sorgulayan noktalara karşın sosyal medya devinin savunması ise "kullanıcıların bu servisleri kullanarak verilerini paylaşmak ya da paylaşmamak arasında bir tercih haklarının bulunuyor olması" yönünde oldu. Onavo'ya yönelik olarak Facebook, "her zaman insanlara Onavo'yu indirdikleri zaman verilerinin toplandığı ve bu verilerin nasıl kullanıldığı konusunda açık olduklarını" dile getirdi.

Konu hakkında açıklama yapan Mark Zuckerberg ise yazdığı blog gönderisinde "Sistemlerimizi nasıl kullandığımız yönünde çok fazla eleştiri olduğunu anlıyorum" ifadesini kullandı. "Bu, sistemlerimizi kullanan kitleler göze alındığında sağlıklı bir durum ve sürekli olarak ne yaptığımızın sorgulanması normal."

Bu açıklamaların yasama kanadında bulunan yetkililerin endişelerini gidermiş olup olmadığı net olmasa da insanların ve parlamento yetkililerinin bu yöndeki düşüncelerini bizlere zaman gösterecek.

Sonraki Haber

Forum