Facebook Yapay Zeka İle Dil Engelini Yıkmayı Planlıyor
Facebook, "dönüşümlü sinir ağları" teknolojisinde yaptığı geliştirmelerle çevirilerde etkileyici hızlara ulaştı!
Yapay zekanın (artificial intelligence, AI) daha iyi yapamadığı her hangi bir şey var mı? AI, müzik türlerini insanlardan daha iyi tanıyor, egzersizi daha verimli hale getiriyor ve bu gidişle tüm akıllı telefonlar bir AI asistan ile paketlenecek. Facebook ise dönüşümlü sinir ağı (convolutional neural networks, CNN) alanında yaptığı araştırmalardan etkileyici sonuçlar aldı.
Sosyal ağ şirketinin AI araştırma ekibi, paylaştıkları araştırma sonuçlarında bu sistemin geleneksel tercüme yazılımlarına göre dokuz kat daha hızlı çalıştığını açıkladı. Buna ek olarak, kaynak kodu ve eğitilmiş sistemler açık kaynak lisansı altında kullanılabilir durumda, bu da diğer araştırmacıların sonuçları kolayca doğrulamasını sağlayacaktır.
Tercüme etme işlemi genel olarak tekrarlayan sinir ağları (recurrent neural networks, RNN) teknolojisi ile gerçekleşiyor. Bu işlem metinleri kelime-kelime ve tek bir yönde tercüme ediyor. CNN teknolojisi ise daha önceki ve ilerde bulunan kelimeleri inceleyerek bağlam kuruyor ve anlamlı tercümeler oluşturuyor.
Facebook'un CNN tercüme teknolojisini seçmesi ardından nelerin geleceğini beklemek ilginç olacak. Hızlı ve isabetli bir tercüme sistemi internetteki dil engellerini yıkarak insanların erişebileceği bilgi kaynaklarını ciddi şekilde arttırabilir. Örnek vermek gerekirse, Wikipedia'daki toplam Türkçe makale sayısı 292,136, İngilizce makale sayısı ise 5,401,837.