Facebook virüsü geri döndü!

Facebook kullanıcıları dikkat! Küllerinden doğmayı alışkanlık haline getiren zararlı yine sahnede...

Facebook güvenlik riskleriyle gündeme gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haberde aktardığımız üzere "Control your info" isimli bir organizasyon yaklaşık 300 Facebook grubunu ele geçirdi.

Facebook grubunun resim bölümüne kendi logosunu koyan organizasyon hackleme amacını ise masumane bir biçimde; "Facebook'un güvenlik açıklarına dikkat çekmek" olarak açıkladı.

Facebook ise bu olaylar sonrasında hiçbir gizli bilginin sızdırılmadığını duyurdu. Ancak bunun gibi saldırılardan çok daha ciddi bir tehlike var, o da yeni bir Facebook virüsü: Koobface....

Koobface nedir? Nasıl çalışıyor?

Akıllı botlar kullanıyor ve yayılıyor

Facebook kullanıcılarını tehdit eden yeni, daha doğrusu küllerinden doğmayı adet haline getiren virüsün adı Koobface ve inanılmaz bir hızla yayılıyor. Bu yeni tehdit, 2008 yılında ortaya çıkan "Koobface" adlı virüsün yeni bir sürümü. İsmini Facebook'un bir anagramından alan virüs, bilgisayarınıza bulaştıktan sonra arkadaşlarınızın ya da üye olduğunuz grupların duvarına sizinle ya da tanıdığınız biriyle ilgili ilginç resimler-videolar yolluyor. Virüs linkleri mesaj yoluyla da iletebiliyor. Bu resimleri takip eden kullanıcılar, bir yazılım güncellemesiyle karşılaşıyor. Bu yazılım güncellemesini yükleyenler ise "Koobface" virüsüyle tanışmış oluyor.

Trend Micro, virüsün gerçek kullanıcılardan çok botlar vasıtasıyla yayıldığını açıkladı. Gmail hesapları üzerinden yüzlerce sahte hesap oluşturulduktan sonra botlar, yeni arkadaşlar edinmeye ve Facebook gruplarına katılmaya başlıyor. Botlar gerçek internet kullanıcıları gibi davranmak üzere tasarlanmış; fotoğrafları ve doğum tarihleri var. Sistem o kadar iyi oluşturulmuş ki bu hesapların en sevdiği kitap, müzik, film gibi kişisel bilgiler içeren kısımları da dolu. Ayrıca botlar dikkat çekmemek için arkadaş sayılarını makul seviyelerde tutuyor.

Korunma yolları

Kimi eklediğinize dikkat edin

Peki, kullanıcılar bu virüsten nasıl korunabilir? Yapmanız gerekenler anti virüs ve anti kötü amaçlı yazılım (Anti- malware) programlarınızı güncel tutmak ve biraz uyanık davranmak.

Anti virüs yazılımları bir sitenin zararlı olup olmadığı konusunda sizi uyararak hesabınızı virüslerden koruyabilir. Yeni gelen arkadaşlık isteklerine ve tabii ki tıkladığınız linklere de dikkat etmelisiniz.

Tanıdık birinden de gelse şüpheli linklere tıklamamak etkili bir çözüm. Bunun yanında eğer tıkladığınız link sizden bir güncelleme yapmanızı istiyorsa, bu güncellemeyi o adres üzerinden değil de, yazılımın kendi sitesi üzerinden yapmak daha akıllıca olur. Aksi takdirde hiç istemediğiniz insanlarla istemediğiniz diyaloglar yaşayabilir ve virüslü bir Facebook hesabına sahip olabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum