Facebook, Hükumetle Veri Paylaşmış
Facebook, hükumetle bilgi paylaştığını resmi olarak doğruladı. Ama bu kez çok fazla tepki almamak için geçerli bir nedeni var!
The Intercept'in yayınladığı habere göre, ABD Göçmenleri ve Gümrük İcrası'nın (Immigrations and Customs Enforcement, ICE) göçmenleri takip etmek istediği zaman kullandığı araçlardan biri, Facebook'dan backend verileri. Örneğin geçen yıl Yeni Meksikalı bir adamın izi sürülürken Facebook'a girişleri ve buradan IP adreslerine ulaşılmış. Facebook ise, ICE'nin bir çocuk istismarcısını aradığını, bu yüzden bilgi isteğinin kabul edildiğini söylüyor.
Bir Facebook sözcüsü yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İstismarcılardan çocukları koruyan yasaların uygulanmasını çok ciddiye alıyoruz ve ICE'nin halka açık veri ifşa standartlarımızla tutarlı verilerle ilgili geçerli talebine yanıt verdik. ICE, bu davada Facebook'a veri talebiyle bağlantılı olarak herhangi bir göçmen yasası ihlalini tespit etmedi."
ICE ise şu açıklamayı yaptı: "Yasa uygulayıcı hassasiyetler nedeniyle, soruşturma teknikleri veya taktikler hakkında bir ceza soruşturması sırasında yorumda bulunmayacağız. Bir davanın yasal olarak tamamlamasını sağlayacak ise bir şirketi mahkemeye çağırabilir, mahkemeden gereken izinleri alabilir ve onu davada yardımcı olmaya zorlayabiliriz."
Facebook'un Cambridge Analytica ile yaptığı veri alışverişi ardından böyle bir haberin çıkması platform için iyi olmadı. Bir çocuk istismarcısını yakalamak için veri alındığı doğru olsa da, hükumet ve yargı sistemlerinin mükemmel olmadığını düşünürsek, onların Facebook'a başvurup iz sürebiliyor olması, sosyal ağın güvenlik hissine yeni bir darbe vuruyor.