Facebook hacker saldırısı ile sarsıldı

Facebook ve Twitter'a düzenlenen hacker saldırıları iki devi zor durumda bıraktı. İşte detaylar...

Dev bir Denial of Service saldırısıyla çökertilen sitelerin toplam 300 milyon kullanıcısı bu hizmetlere erişemedi. Zararlı yazılım bulaştırılarak kontrol edilen binlerce ev ve iş yeri bilgisayarı, kendilerini kontrol eden hacker veya hackerların emriyle saldırıya geçti. Kaspersky Lab'dan kıdemli analizci Stephan Tanase "Bu kesinlikle çok ağır bir saldırıydı" dedi.

Twitter en az üç saat boyunca kullanılamadı. 30 Milyon kullanıcısıyla Twitter, 250 milyon kullanıcıya sahip olan Facebook'un yanında oldukça küçük kalsa da çok önemli bir sosyal haberleşme sitesi. Kısa mesajlar sayesinde internet haberlerinin en sıcak olduğu yerlerden biri Twitter. Böyle durumlarda insanların durumu ilk yazdığı yer de Twitter. Ama çöken Twitter olunca insanlar mesajlarını daha az etkilenen Facebook'tan yazdı.

Comcast ve JetBlue gibi firmalarında müşteri hizmetlerini yürütmek için kullandığı Twitter ülkemizde pek yaygın değil. Esas olarak Amerika'da yaygın ve bütün ünlüleri, markaları, şirketleri Twitter'da görmek mümkün. Ashton Kutcher ve Shaquille O'Neal gibi ünlüler milyonlarca takipçilerine Twitter üzerinden sesleniyor ve pazarlama yapıyor.

Ancak Türk kullanıcılar Twitter'dan ziayde Facebook'u merak ediyor. Onunla devam edelim...

Facebook kullanıcılarının milyonlarcası etkilendi

Facebook'un toplam 250 milyon kullanıcısından 21 milyonu etkilendi

Türk okuyucularını esas ilgilendiren ise Facebook. Kullanıcıların büyük çoğunluğu olup bitenin farkına bile varmadı. 250 milyon kullanıcının 21 milyon tanesi olaydan etkilendi. Bu kullanıcılar bir saatliğine sistemden koptu. Yoğun saldırı nedeniyle Facebook sunucularının bir kısmı aşırı yüklenerek bağlantı isteklerine cevap vermeyi kesti. "Denial of service attack" yani hizmet reddi saldırısı kısmen etkili oldu.

Yakın zamanda gerçekleşen bir diğer büyük saldırı Amerikan ve Güney Kore hükümet sitelerine ve bazı özel kuruluşlara düzenlenmişti. 40.000 bilgisayarlık bir bot ordusu kullanıldıktan sonra, bot olarak kullanılan bu bilgisayarların sabit diskleri kanıt bulunamaması için silinmişti.

Ama buna karşın, bu çapta bir saldırı 2000 Şubat'ından beri gerçekleşmemişti. 15 yaşında "Mafiaboy" mahlaslı bir çocuk emrindeki bot ağını kullanarak Yahoo, eBay, Amazon.com, Etrade, ZDNET ve CNN'e erişimi kesmişti. Şimdi bir güvenlik danışmanı olan Michael Calce, o zaman tutuklandığında bunu "caka satmak" için yaptığını söylemişti.

Facebook ve Twitter'a yapılan bu saldırının amacı belli değil. Belki dikkat çekmek ve övünmek, belki de dünyanın gözlerini bu bot sorununa çekmek. Eğer bir şeyler yapılmazsa dünya üzerindeki kullanıcıların yarısına yakının bilgisayarları kötü amaçlar için kullanılabilir.

Sonraki Haber

Forum