Facebook değerine değer katıyor...
Facebook çalışanlara para yerine başka şeyler dağıtıyor; bu Facebook'un değerine nasıl değer katıyor
Facebook, çalışanlarına paradan çok hisse senedi veriyor. Çalışanlar büyük değerlere ulaşmasını bekledikleri hisse senetlerini elde tutmak istiyor. Ancak paraya ihtiyacı olanlar da var. Facebook bu çalışanlara hisse karşılığı ödeme yapacak ancak kendi cebinden değil.
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg bunun nasıl olacağını açıklıyor. Hisseler halka değil bir Rus yatırım firmasına satılacak. Daha doğrusu Facebook çalışanları anlaşmalı bir şekilde bu firmaya hisse satabilecekler. Rusya'dan Digital Sky Technologies daha mayıs ayında en azından 100 milyon dolarlık hisse alarak hisse senetlerine parası bağlı ve bekleyişte olan Facebook çalışanlarını rahatlatacağını açıklamıştı. Bu açıklama ile Facebook'un toplam değeri 10 milyar dolara çıkıyor.
Wall Street Journal, Facebook için 6.5 milyar dolar değer biçmişti. Bu da hisse başına 14.5 dolara tekabül ediyor. İkincil piyasalarda ise Facebook hisse senedi almak ve satmak isteyenlerin tahmini fiyatı hisse başına 10 ila 10.5 dolar arasında ve yaklaşık 4.7 milyar dolar ediyor.
Facebook hisselerinin bir kısmının öncelikle bir yatırım şirketine satılacak olması pek çok açıdan önemli bir gelişme. Yeni yatırımlar artık sermaye bulabilmek için talebin zayıf olduğu borsada halka açılma seçeneğinin yerine özel yatırım şirketlerini tercih ediyor.
Gelecek ay detayları açıklığa kavuşacak olan anlaşma, bütün gelecek yatırımcılar için önemli bir deneyim olacak. Dünyanın en hızlı büyüyen ve takip edilen internet şirketlerinden birinin değeri bu anlaşmayla ölçülecek.
Google ve Yahoo gibi devlerle reklam alanında rekabet eden Facebook yatırımcıların ilgisini uzun zamandır çekiyor. Ancak değer biçmek büyük bir sorun oluşturuyor. 200 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Facebook, ileride hisse senetlerini borsaya açtığı zaman, Rus firmasına satış yapılan fiyatlar baz olacak.
Rus firmasıyla yapılacak anlaşmanın baz alacağı fiyatlar da az çok mevcut. 2007 yılında Microsoft 240 milyon dolar yatırarak Facebook'un 1.6 yüzdesine sahip olmuştu.
Fon bulmada özel yatırım firmaları
Teknoloji firmalarına fon bulmalarında yardımcı olan Industry Ventures kurucusu Hans Swildens, bundan beş yıl önce böyle bir durumun yadırganacağını ancak artık işlerin değiştiğini vurguluyor. Bu kriz ve küçülme döneminde teknoloji firmalarının bu tip satışlar yapması gerektiğini, ucuzdan da olsa hisselerin bir kısmını likide çevirerek çalışanlarını rahatlatması gerektiğini belirtiyor.
SecondMarket, Saints ve Industry Ventures gibi firmalar bu tip anlaşmaların gittikçe popülerlik kazandığını belirtiyor. Nakde ihtiyacı olan çalışanlar için gittikçe daha özel programlar hazırlıyorlar. Bu tür anlaşmaların detayları oldukça değişiklik gösteriyor. Bir Facebook hissedarı ise yeterince detaylı bilgi alamamktan şikayet ediyor.
Mayıs ayında sözleşen Facebook ve Digital Sky'ın anlaşmasının detayları bu yaz içerisinde netleşecek. Bununla birlikte sözcü Larry Yu, Facebook'un bu bilgilerin halka açılmasıyla ilgili bir planı olmadığını belirtti. Facebook'un adı açıklanmayan bir yatırımcıyla yaptığı ancak askıya aldığı anlaşmayla ilgili de pek bir bilgi yok. 2008 yılında çalışanlarının hisse satabilmesi için kurduğu planda çalışanlar hisselerinin yüzde 20'sini veya 700.000 dolarlık kısmını satabileceklerdi.
Bir başka Facebook çalışanı da şimdiye kadar elindeki hisseleri almak isteyen sayısız firmanın kendisiyle irtibata geçtiğini belirtiyor. Uzun vadede elindeki hisselerin çok daha büyük değerlere ulaşmasını bekleyen çalışanın, çok sıkıntıya düşmedikçe elindeki hisseleri satmak gibi bir niyeti yok.