Evinizdeki baskı stüdyosu

Dijital fotoğraf kursumuzun 12. bölümünde, çekilen fotoğrafları en iyi şekilde basmanın yolları var.

15 bölümlük dijital fotoğraf kursumuzun tamamına ulaşmak için tıklayın...

Dijital fotoğraf dünyasındaki gelişmele1rin ardı arkası kesilmiyor. Fotoğraf makineleri küçülürken, çözünürlükler tam tersine yükseliyor. Düşen fiyatlar da cabası. İki üç sene öncesine kadar 3,2 Megapiksel'in altında dijital fotoğraf makinesi almayın diyen bizler bile, şimdi 5 Megapiksel ve üzeri makinelerin daha ucuza satıldığını gördükçe şaşırıyoruz. Gerçekten de şu anda dijital fotoğraf makinesi sahibi olmak için çok geniş bir bütçeye gerek yok.

200-300 YTL'ye bile iyi kötü işinizi görebilecek bir makine almanız mümkün. Ancak bu tarz bir makineyle çekilen fotoğrafların akıbeti ise ayrı bir konu. Bu fotoğrafları PC'ye aktardıktan sonra CD/DVD gibi bir medyada saklayarak aralarından seçtiğiniz bazılarını basmanız, kuşkusuz en akıllıca seçenek.

Fotoğrafları basmak

Dijital ortamdaki fotoğrafları basmak deyince ortaya farklı seçenekler çıkıyor. En uygun fiyatlı çözüm, CD/ DVD üzerindeki fotoğraflarınızı bir fotoğraf stüdyosuna götürmeniz.

Fakat bu fotoğrafları evinizde de basmak isteyebilirsiniz. Bu durumda maliyet bir miktar artacaktır, fakat hemen karalar bağlamayın: Düşen baskı maliyetleri sayesinde profesyonel baskı stüdyoları ile evinizde kendi yazıcınızla alacağınız çıkışlar arasındaki maliyet farkı iyice kapandı. Hatta yakın zamanda evinizdeki fotoğraf
stüdyosu belki de daha düşük bir fotoğraf baskı maliyeti sunacak. Her halükarda, düşük baskı maliyeti tek ölçütünüz olmayabilir.

Basmak istediğiniz fotoğraflar size özel olabilir ya da bu fotoğrafları fotoğrafçıya götürmeye zamanınız yoktur. Hepsi bir yana, bir şekilde "kendin pişir kendin ye" tarzını benimsemiş bir fotoğrafçı olabilirsiniz ve kendi çektiğiniz fotoğrafları kendi yazıcınızdan almak size keyif verebilir.

Neden yazıcı alalım?

KALİTENİN BEDELİ: Eğer fotoğraf baskısında yüksek kalite istiyorsanız orijinal mürekkep kullanmanız gerekiyor

Dijital fotoğraf makineniz varsa foto yazıcılar da size mutlaka çekici gelecektir. Özellikle portatif olanlar kesinlikle çok etkileyici. Portatif bir foto yazıcınız varsa PC'ye bile gerek kalmadan, fotoğraf makinenizin içinden çıkaracağınız flaş belleği doğrudan yazıcıya takarak anında baskı alabilirsiniz. Yani fotoğrafları görmek ya da basmak için tatil dönüşünü beklemeye gerek yok. "Anında görüntü" dedikleri bu olsa gerek.

Eskiden foto yazıcıların baskıları çok dayanıklı değildi ve fotoğraf stüdyolarının bu konuda bariz bir üstünlüğü söz konusuydu. Fakat teknolojideki gelişmelerle aradaki fark kapandı. Modern foto yazıcıların bastığı fotoğraflar su, nem ve ısıya ciddi şekilde direnç göstererek yıllarca bozulmadan kalabiliyor.

Fotoğraf baskı yöntemleri

Öncelikle şunu belirtelim: Fotoğraf baskısı denince mürekkep püskürtmeli ve termal boya transferi olmak üzere iki farklı baskı yöntemi söz konusu. Bu iki yöntemin kendilerine göre bazı farklılıkları var. Mürekkep püskürtmeli fotoğraf yazıcıları bildiğiniz gibi mürekkebi baskı kafasındaki minik püskürteçler üzerinden kağıda aktarır. Termal boya transferi yöntemindeyse katı boya ısı yardımıyla çözülerek buhar haline getiriliyor ve baskı kağıdına uygulanıyor.

Böylece mürekkep, kağıdın sınırlı bir katmanında kalmak yerine, neredeyse içine işliyor. Bu işlemin ardından kağıt üzerine son bir saydam koruyucu katman püskürtülmesiyse termal boya transferiyle basılmış fotoğrafları dış etkenlere karşı inanılmaz dayanıklı hale getiriyor. Özellikle fotoğraf üzerine kaplanan son saydam katmanın parmak izi problemini ortadan kaldırması, kuşkusuz termal boya transferi yönteminin klasik mürekkep püskürtme yöntemine göre ortaya koyduğu avantajların başında geliyor.

Kalite ve fiyat

Termal boya transferi yöntemiyle çalışan yazıcıların kullandığı baskı kafaları / şeritleri zaten başlı başına farklı bir yapı. Fakat klasik mürekkep püskürtmeli yazıcılar, bildiğiniz gibi, kartuş bitiminden sonra tekrar doluma izin veriyor. Konumuz fotoğraf baskısı olduğuna göre şunu belirtmeliyiz ki, kaliteli çıktılar için ne yazık ki orijinal mürekkep kartuşları kullanmalısınız.

Daha doğrusu şöyle söyleyelim: Fotoğraf baskısı yaparken yazıcıda kullanılan mürekkebin taşıdığı hayati önem, bizi orijinal ürünler kullanmak zorunda bırakıyor. Orijinal ürünler derken buna fotoğraf kağıdını da ekliyoruz. Zira bırakın görece ucuz isimsiz kağıtları, farklı üreticilerin kağıtları bile farklı yazıcılarda performans düşüşü yaratabiliyor. Optimum sonuç için, yazıcı üreticisinin markasını taşıyan ya da baskı seçenekleri arasında listelenen kağıt türü sekmesinde adını görebildiğiniz kağıdı kullanın.

Zira kağıtların mürekkebi emen kısmı ciddi anlamda farklılık gösterebiliyor ve yazıcının belirttiğiniz kağıt için oluşturduğu baskı prosedürü de bu noktada değişiklik gösterebiliyor. Bu da sonucu doğrudan etkileyen çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Evde baskı ve maliyet

Yazıcı maliyetini dışarıda tutup konuya sadece sarf malzemesi olarak baktığımızda (yani kartuş ve kağıt olarak) basit bir hesapla ev stüdyosundaki baskı maliyetini hesaplayabiliriz. Özellikle termal boya transferi yapan yazıcılar için bu çok kolay. Farklı markalara ait çözümlerin fiyatları doğal olarak değişiklik gösterebiliyor. Fakat, örneğin termal boya transferi yöntemini kullanan Kodak yazıcılar için Kodak'ın 10 x 15 cm boyutlarında 120 baskılık kağıt + kartuş paketinin fiyatı KDV dahil 75 YTL civarında.

40'lık ve 80'lik paketler bulmanız da mümkün, ancak tahmin edebileceğiniz gibi adet arttıkça maliyet de düşüyor. Basit bir hesapla 120'lik paket aldığınızda kart başına 62,5 kuruş ödeyeceğiniz ortaya çıkıyor. Aynı boyutlarda baskıyı fotoğraf stüdyolarında 35 ila 50 kuruş arasında yapmanız mümkün. Mürekkep püskürtmeli fotoğraf yazıcılarındaki maliyet çok değişken olduğu için belli bir rakam vermek zor; ancak genel olarak termal boya transferine denk çözümler mevcut.

Sonraki Haber

Forum