Evden uzakta laptop kullanma rehberi!

Evinizden uzakta laptop kullanmak zorundaysanız, canınızı sıkabilecek sorunları baştan engelleyin...

Toplantı ve konferanslar arasında çok zaman harcıyorsanız, muhtemelen işinizin çoğunu ideal ofis şartlarından uzakta yapıyorsunuzdur. Bekleme odalarında, yolcu salonlarında ve belki otel odalarında çalıştığınız bile oluyor. Zamanınızı ve kaynaklarınızı planlı bir şekilde kullanmazsanız verimliliğinizde düşüşler yaşayabilirsiniz.

Birçok otel, şifresiz bir bağlantı üzerinden veya ücretli hot-spot yoluyla Wi-Fi erişimi sunuyor. Bu hizmetler, kablosuz erişim noktası ile iş laptop'ları arasına sızmak isteyen hacker'lar içinse oldukça elverişli bir ortam sağlıyor. Hassas verilerle uğraşıyorsanız, verilerinizin şifrelendiğinden emin olmalısınız.

Makalemizin devamında ofiniziden uzakta olduğunuzda güvenli bir şekilde nasıl internete bağlanabileceğinizden ve laptop'unuzu nasıl koruyabileceğinize, daha uzun bir kullanım için pil kullanımını nasıl optimize edebileceğinizden internetsiz kaldığınız durumlarda neler yapabileceğinize ve hatta programlara ofisten uzakken laptopunuzu kullanmakla ilgili her şeyi bulacaksınız.

Bağlantınızı denetleyin

Bazı hizmetler, güvenli 'https' bağlantısını desteklese de elle etkinleştirmek gerekebiliyor

Bağlantınızı denetleyin

Otelde sağlanan bağlantının veya hotspot sağlayıcısı yoluyla kullandığınız bağlantının detaylarını kontrol edin. Klasik bir hacker numarası, hotspot'a yakın bir yerde benzer SSID ile bir ağ kurmak veya kablosuz bağlantıya 'bedava internet' gibi bir isim vermektir. Hacker'lar bu yolları parolalarınızı ve güvensiz verilerinizi toplamak için kullanabilir.

Bulut tabanlı uygulamaların çoğu 'https' bağlantısı kullansa da bazıları kullanmıyor. Veya bazı uygulamalar şifrelemeyi desteklese dahi varsayılan olarak bunu kullanmayabiliyor. Örneğin Google Docs, Zoho ve Gmail şifreli bağlantıyı destekliyor ancak tarayıcınızın URL alanının 'https' ile başlayıp başlamadığını kontol etme alışkanlığı edinmeniz ve başlamıyorsa 'http'yi 'https' ile değiştirmeniz yerinde olacaktır. Tarayacınız tarafından aktarılan şifresiz veriler, başka bir hotspot kullanıcısı tarafından kolaylıkla görülebilir.

Firewall, laptop'unuzun güvenliği, ikincil pil

Kensington kilidini kullanarak fırsatçı hırsızların işini zorlaştırabilirsiniz

Firewall'unuzu kontrol edin

Firewall'unzun izinli programlar dışında herhangi bir gelen veriye izin vermediğinden de emin olmalısınız. Windows Güvenlik Duvarı ideal bir çözüm olmasa da, güvenlik ayarlarını sıkılaştırmanız mümkün. Başlat menüsünü açın ve arama çubuğuna 'güvenlik duvarı' yazın, ardından Windows Güvenlik Duvarı'nı tıklayın. 'Bir programın veya özelliğin Windows Güvenlik Duvarını aşmasına izin ver'e tıklayın ve 'Ortak ağ' sütunundaki gereksiz programların tümünün işaretini kaldırın.

Laptop'unuzun güvenliği

Laptop'unuzun fiziksel güvenliğini de sağlamayı düşünebilirsiniz. Bir Kensington kilidi kullanarak laptop'unuzu masanıza bağlayabilirsiniz. Laptop'ların çoğu bu kilidi bağlayabileceğiniz bir slot sunuyor.

Laptop'unuz başkalarının ellerine geçseydi, faydalı bilgileri elde etmesi ne kadar kolay olurdu? Şifrelerinizi web tarayıcınız içerisinde mi saklıyorsunuz? Keepass gibi güçlü bir parola yöneticisi kullanarak parolalarınızı güçlü bir anahtar dosyası ile koruyabilirsiniz. Hassas verilerinizi TrueCrypt'i kullanarak şifreleyebilir veya Windows'unuz destekliyorsa BitLocker sürücü şifrelemeyi kullanabilirsiniz.

İkinci bir pil

Bilgisayarınıza güç sağlayamadığınız durumlarda daha uzun süre kullanabilmek için ikinci bir pil almayı düşünebilirsiniz. Pilleri değişimli olarak kullanmanız, pillerin ömrü açısından olumlu olacaktır.

Pil ömrünüzü maksimize edin

Power Plan Assistant ile güç seçenekleri arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz

Pil ömrünüzü maksimize edin

Şebeke elektriğinden uzun olduğunuzda geçirdiğiniz pil ömrü açısından her saniyenin değeri önemli hale gelmektedir. Laptop pilinizin iyi bir durumda kalması için her iki haftada en az bir kere tamamen boşaltmanız gerekmektedir.

Windows güç seçeneklerini de kullandığınızdan emin olun. Güç planları arasında ilgili plana geçiş yaparak pilinizin daha uzun dayanmasını sağlayabilirsiniz.

Power Plan Assistant'ı kullanarak güç planları arasında hızlıca ve kolayca geçiş yapabilirsiniz. Programı yükleminizin ardından, kendini sistem çubuğuna yerleştiriyor. Kırmızı simge 'Güç koruma', sarı simge 'dengeli', yeşil simge ise 'yüksek performans' anlamına geliyor.

Program ayarları: Laptop'ununzu şebeke elektriğinden ayırdığınızda otomatik olarak Güç koruma moduna geçmesini sağlamak için 'Power Plan Assistant' simgesine sağ tıklayın ve 'Power Plan Assistant Settings'i seçin. 'On unplugging automatically switch to...| Power Saver'a tıklayın. Bu menüye geri dönün ve ayarları kaydetmek için 'Save'e tıklayın.

Acil durumda tethering!

PdaNet'in ücretsiz sürümü ile Android telefonlarda USB tethering yapabilirsiniz. Ancak bu sürüm güvenli siteleri desteklemiyor

Acil durum

İnternet bağlantısının olmadığı bir yerde kalmak zorunda olabilirsiniz. 3G modeminiz yoksa mobil telefonunuzda 'internet tethering'i etkinleştirebilirsiniz. Android telefonlar ve iPhone tethering yapmaya uygun telefonlar (ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz). WiFi özelliğine sahip Symbian telefonlar ise Joikuspot'u kullanarak kişisel bir hotspot oluşturabilirler. 3G ve Wi-Fi'ın beraber kullanımı telefonunuzu ısıtabilir ve pilini hızlıca tüketebilir, bu nedenle kullanmadığınız zaman bağlantınızı kesin.

Android'de tethering: PdaNet telefon yazılımını yükleyin (programın ücretsiz sürümü güvenli siteleri engelliyor) ve PC bileşenini indirin. Telefonunuzu bağlayın ve PdaNet'i çalıştırın. 'Enable USB tether'i seçin. PC'nizde PdaNet simgesine tıklayın ve 'Bağlan'ı seçin.

iPhone'da tethering: iOS 4'e sahip bir iPhone'da tethering oldukça basit ancak ağın bunu destekleyip desteklemediğini kontrol etmelisiniz. Telefonunuzda şu yolu izleyin: 'Ayarlar | Genel | Ağ | İnternet tethering | Açık'. 'Sadece USB'yi seçin, telefonunuzu laptop'unuza baplayın ve yeni ağı seçin.

Sonraki Haber

Forum