Evde tarım yapmak istiyor musunuz? Vahaa’yı denedik, oluyor…

Evinde roka, marul, fesleğen, nane, kekik, biberiye, kişniş, pazı, kıvırcık lahana, reyhan, maydanoz ve ıspanak gibi ürünleri yetiştirip taze taze yemek isteyenler için üretilmiş olan Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe'yi denedik.

 Eskiden, bahçeleri olan evlerde yaşardık ve o bahçelere domates, salatalık, marul, taze soğan gibi bitkiler ekilir, toplanır ve afiyetle yenilirdi. Şehirleşme, apartmanlar, zaman yokluğu ve bunun gibi çeşitli faktörler bir araya geldiğinde, artık bu anlattığımız eski bir hayal olmaktan öteye geçemeyen bir nostalji oldu.

Ancak, hem bu nostaljiyi yaşatmak, hem de ekendi yetiştirdiği ürünleri tüketmek isteyenler için teknoloji, çok pratik bir çözüm sunuyor. Arzum'un Vahaa iş birliği geliştirdiği yeni ürünü Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe, bu inceleme yazımızın konuğu. Bizzat denediğimiz ve oldukça faydalı bulduğumuz ürün evinizde, küçük bir alanda, kendi kendine yeter bir yapı içinde roka, marul, fesleğen, nane, kekik, biberiye, kişniş, pazı, kıvırcık lahana, reyhan, maydanoz ve ıspanak gibi ürünleri yetiştirip taze taze yeme imkânı sunuyor.

Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe olarak adlandırılan ürün, bitkilerin sulama ve ışıklandırmasını otomatik olarak gerçekleştiriyor. Hem iOS hem de Android platformlarında çalışan bir mobil uygulama ile yönetilen bu “elektronik bahçe” belli aralıklarla bildirimler göndererek mahsullerinizin durumunu size anlatıyor. Elbette, sonuçları kendi gözlerinizle de görebiliyorsunuz.

Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe 6 ile 18 bitki kapasitesine sahip, 40 cm x 16 cm x 14 cm boyutlarında. WiFi - 2.4 GHz​ (b/g/n) ve Bluetooth V4.2 BR/EDR bağlantı standartlarını destekliyor. 

Evinizin herhangi bir yerine (bir elektrik prizine yakın olması gerekiyor) konumlandırabileceğiniz akıllı bahçe, gerekli olan tüm cihazlar ve deneme amaçlı tohum ve besinlerle beraber geliyor. Bizim test ettiğimiz ürünler arasında fesleğen ve Reyhan bulunuyordu. İlk kurulumu yaptıktan sonra uygulama ile bahçeyi eşleştirip yetiştirme aşamasına başlıyoruz.

İlk aşama, fideleme olarak adlandırılıyor ve tohumları ekip, bahçeyi çalıştırıp bekliyorsunuz. Arzum x Vahaa, kimyasal içermeyen bir hidroponik tarım sistemi olduğunda dolayı yüzde 95 oranında daha az su kullanarak, normalde topraktan alabileceğinizden 10-30 kat daha fazla hasat almanıza imkân veriyor. Tüm işlemler, kullanıcı müdahalesi olmadan Arzum x Vahaa dikey tarım sisteminin içinde otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

Vahaa'yı kurduk, fidelerimizi diktik

Fidelerin yetişme aşamasından sonra hasat yaparak yemeye başlayabiliyorsunuz. Yetişme aşamasını fidelerin çıkıp büyümeye başlamasını izlemek, gerçekten çok keyifli. Üstelik ışıklandırma, sulama vs. gibi işlerle uğraşmamak da ayrıca bir rahatlık.

Minik minik büyümeler başlıyor

Dikimden sonra ilk hasatın yapılması yaklaşık olarak 7 hafta sürüyor. Ondan sonra, 4 haftada bir tekrar hasat yaparak yetiştirdiğiniz ürünleri afiyetle yiyebiliyorsunuz. 

Fesleğenlerimiz büyüdü, ve son derece lezzetliler...

Ürünlerin boyu uzadıkça, ışıklandırma sisteminin boyunu da yükseltmeniz gerekiyor. İşin bu aşamasının da oldukça zevkli olduğunu söylemeden geçmeyelim. Her geçen gün bitkilerinizin adım adım büyüdüğünü görmek, son derece keyifli. Adımlar sırasıyla ​Çimlendirme, ​Yetiştirme ve Meyveleme Modu olarak adlandırılıyor. Mobil uygulama her adımda size bilgi veriyor ve ne yapmanız gerektiğini söylüyor. Nem ve sıcaklık sensör uyarılarını da uygulamadan takip edebiliyor, isterseniz içinde bulunan Yemek tarifleri ile yetiştirdiğiniz bitkilerle yapabileceğiniz lezzetli yemeklerin tariflerini de alabiliyorsunuz.          

Daha fazla bilgiyi https://www.vahaa.co/akilli-bahce adresinden alabileceğiniz Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe’yi denerken oldukça keyif aldık, yetiştirdiğimiz ürünleri de afiyetle tükettik. Evinde çiçekten başka bir şeyler yetiştirip onları da tüketmek isteyen, elektronik tarıma merak sarmış kullanıcıların çok ilgisini çekeceğini düşündüğümüz Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe’yi başarılı ve akıllıca bir girişim olarak değerlendiriyoruz.  

Sonraki Haber

Forum