Ev Sinema Sistemleri Hakkında Herşey

Oturma odanızda gerçek sinema keyfini kaliteli görüntü ve gerçek sesler ile yaşayın

Size Özel Film Sarayınız

Oturma odanızda gerçek sinema keyfini yaşayabilirsiniz. Bu yazıda kişisel ev sineması sistemini kurmak için evde nelere ihtiyacınız olduğunu, kullanılacak cihazları, dikkat etmeniz gerekenleri bulacaksınız.

James Bond'u gerçek hayattaymışçasına görmek ister miydiniz? Aston Martin'in o huzur veren motor sesini art alanda duymak ister miydiniz? Tek ihtiyacınız olan size özel bir ev sinema sistemidir.

DVD-Player ile hayatımıza giren filmler, Video projektörleri ve ses sistemleri ile oturma odamıza gerçek sinema kalitesiyle geliyor. Ev sineması sisteminizi kurarken satın almada dikkat etmemiz gerekenleri inceleyeceğiz. Tabi PC'niz bir multimedia canavarıysa işiniz biraz daha da kolaylaşabilir. Film başlasın!

DVD Oynatıcınızı seçerken

DVD-Player'ların hemen hepsinin resim kalitesi sinemadakine eş değerdir. Bu yüzde artık eski teknolojinin modası analog video kaydedicileri bir kenara bırakmanın zamanı geldi.

Yüksek kalitede keyifli bir şekilde film izlemek için fiyatı sadece 40Euro'dan başlayan fiyatlarla bir DVD-player edinebilirsiniz. Bu fiyat sınıfındaki oynatıcılar tabi ki resim kalitesi bakımından pahalı modellerin gerisinde kalıyor.Ancak 100Euro civarındaki oynatıcılar hem daha çok video formatını destekliyorlar hem de daha iyi resim kalitesine sahipler.
Eğer televizyon yayınlarını kaydedip arşivlemek isterseniz bunun için de bir DVD-Recorder edinmeniz gerekiyor. 200Euro'dan başlayan 500Euro'ya kadar uzanan fiyat etiketlerine sahip bu ürünler ile bir adet DVD diske 2 saatlik yüksek kaliteli görüntü kaydedebilirsiniz.

Player veya Recorder alırken ilk dikkat etmemiz gerekenler :

YUV Çıkışı: Video projektörleri ve bazı televizyonları cihazımıza bağlamamız için gerekli olan bir destektir.

Dijital ses çıkışı : Aldığınız DVD oynatıcı yüksek resim kalitesiyle beraber çok temiz ses kalitesi vermek üzere tasarlanmışlardır. DVD oynatıcınızdaki optik ses çıkışı ilerde alacağınız bir donanımı verdiği destekle sisteminize eklemenize yardımcı olacaktır.

Hata Düzeltme : Görüntü üzerindeki renk kalitesi düşüşünü, disk okuması sırasındaki görüntü donmalarını en aza indiren oynatıcılar da mevcut ve tabi ki bu biraz daha fazla ücret ödemek olacak.

Desteklenen Formatlar : Her DVD oynatıcı, her video formatını desteklemez. Ucuz olarak nitelendirebileceğimiz bir ürün sınıfından alacağınız oynatıcı size sadece müzik marketten aldığınız bir DVD filmi izletebilir. Ancak kesenin ağzını biraz açarak piyasadaki diğer cihazları incelediğinizde göreceksiniz ki DivX, XviD ya da MPEG4 gibi formatlar playerlar tarafından başarılı bir şekilde oynatılabiliyor.

Daha Büyük ve Daha Güzel Görüntüler

Daha Büyük ve Daha Güzel Görüntüler Video Projeksiyon Sisteminde

Gerçek sinema hissi video projeksiyon cihazıyla geliyor. Evimizde daha önce görmediğimiz kadar büyük görüntülerle keyifli seyirler.

Video projeksiyon cihazları, Plasmalar ve çok parlak ekranlı televizyonlar arasındaki dijital görüntü rekabeti 1,5 metrelik yüksek resim boyutu gösterimiyle devam ediyor. Buna karşılık bir video projeksiyon cihazlarıyla resmin büyüklüğü 2 ila 7 metre arasında bir rakama ulaşabiliyor ki bu gerçekten çok büyük bir görüntü demek. Bu büyüklükteki görüntünün gerçek kalitesini yaşamak için karanlık bir odaya ihtiyacınız var.

Standart kalitedeki bir projeksiyon cihazının fiyatı ortalama 1000Euro civarından başlıyor. Alacağınız bu cihazla filminizi gerçek 16:9 resim formatıyla izleyebilirsiniz. Eğer bu yayın desteğine sahip olmaya bir televizyon yayını izlemek istiyorsanız 4:3 PAL yayın formatına geçebilir ve gerçek seyir keyfi yaşayabilirsiniz.

Farklı Tipler :
Şu anda piyasada olan projeksiyon cihazları iki farklı tipte mimari yapıya sahiptirler.Ev kullanımı için ideal olan bu cihazları inceleyelim:

LCD yani akıcı kristalli video projeksiyon cihazları genelde fiyat olarak uygundurlar, resim kaliteleri de oldukça tatmin edicidir,tabi modellerinin resim göstermedeki parlakları fiyatlarıyla paralel olarak artarlar.

DLP yani dijital ışık işlemi teknolojisi kullanılan modeller daha keskin kontrast oranlarına sahip olmakla beraber lamba ömürleri boyunca oldukça kaliteli resim vermek üzere tasarlanmışlardır.

Satın almadan önce bazı tavsiyeler:
Öncelikle dikkat etmemiz gereken, alacağımız ürünün doğal renklere,yüksek keskinlik derecesine ve iyi kontrasta ulaşıp ulaşamadığıdır. Bunu karanlık bir yüzeyde test etmeniz menfaatinize olacaktır. Çünkü gerçek renkleri ancak bu şekilde görebiliriz.

- Projektörlerin lambasını ve işlemcisini soğutan fanın güçlü soğutması ve işlevini gereğince yapması gerekir. Projektör içersindeki fan filmdeki renk tonlarının ağırlığına ve çeşitliliğine göre hızlı ve sesli çalışır.
- Alacağınız cihaz XGA standartına uygun olmalıdır. Bu da resmin 1024 x 768 pikselde net olarak gösterilmesi demektir. DVD'den bir film izlediğinizde renk ve görüntü kaybının ve resim geçişlerinde görüntü bulanıklığı yaşanmaması için bu standarta dikkat etmek önemlidir.
- Ürünü satın alırken dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da lamba değişimi yapabileceğimiz modelin doğru seçilmesidir.Projeksiyonlar belli bir süre kullanıldıktan sonra görüntü parlaklıklarını kaybederler bunun ömrü de çalışma koşullarına,markaya,modele göre 1500-3000 saat arası olabilir.Cihazın lambasının ömrü sona erdiğinde yenisini 500Euro gibi bir fiyatla değiştirebilirsiniz.

Keten Perdeden mi yoksa Sadece Duvardan mı?

Profesyonel izleme perdeleri en yüksek resim kalitesini garanti ediyor, tabi film izlenecek odanın karanlık olması ve izleyicilerin doğru yerlere konuşlanması şartıyla. Eğer iyi kalite bir keten perdeye 100Euro civarında bir parayı vermem derseniz evinizin en düz yüzeyli ve açık renkteki duvarını sinema perdesi olarak kullanabilirsiniz.

AV Receiver ile Surround

AV Receiver ile Surround Ses Sistemi Oluşturmaya Hazırlık

Büyük ve net görüntülerin tek ihtiyacını muhteşem ses kalitesidir. AV-Reciver'lar DVD oynatıcınızdan gelen ses sinyallerini siz daha muhteşem ses kalitesine ulaşın diye güçlendirir.

Ev Sinema sisteminizin en önemli parçalarından biri AV-Receiver'ınızdır:

Ses alıcı sisteminize evinizdeki her türlü görüntü oynatıcıyı basit birkaç kablo ile bağlayabilirsiniz. Gerçek Surround sesi duyabilmemiz odamızda gerçek sinema keyfini yaşayabilmemiz için oldukça gereklidir.

Teknikerler birçok farklı efekti duyabilmeniz için saran ses sistemi teknolojisi geliştirmişlerdir. Birçok AV-Receiver üzerinde Dolby Digital ve Digital Theatre Sound amblemlerini görebilirsiniz. Bu son teknoloji metotlarıyla yayınlardan gelen sesleri Dolby kalitesiyle duyabilirsiniz.AV-Receiver'ların ses kaliteleri,bas ve tiz kuvvetleri hem kalite hem fiyat bakımından farklılık gösterirler. 250-300Euro'luk bir cihaz aldığınızda sinema filmlerindeki ses efektlerini oldukça iyi bir şekilde duyabileceksiniz. Satın almaya gittiğinizde dikkat etmeniz gereken tek şey ses kulağınıza güvenmek olacak.

Hoparlörlerin Tam Ortasında

Kulakların gerçek akustiği iki kanallı olarak alabilmesi bir sağ bir de sol hoparlöre yani Stereo dediğimiz sisteme ihtiyacı vardır.5.1 Ses sistemleri sesi 5 kanallı hoparlörden ve 1 adet Bass Kutusu(Subwoofer)'dan aktarırlar:

Sesin uydu hoparlörler ve subwoofer arasında ayrıştırılmasıyla çevresel ses (surround) elde edilir. Film, müzik gibi Dolby Surround ses formatı uygulamalarınızda çevresel ses almamızı sağlar. Çevresel ses 5.1 ses sistemleri kullanılarak elde edilir. 5.1 ses sistemlerinde ise 5 adet uydu 1 adet subwoofer bulunur. Tiz sesleri uydu hoparlörlerden, bass sesleri ise subwoofer'dan duyulur. Standart bir ses kartı ile stereo, yani iki kanal ses elde edilebilir. Stereo ses için 2 adet hoparlör yeterlidir. Hoparlörlerinizden en iyi çevresel sesi alabilmek için hoparlörlerinizi uygun bir şekilde yerleştirmeniz gerekir.

5.1 ses sistemlerinin diğer standart hoparlörlerin dizilişlerinden farklı bir dizilişi vardır. 4 adet uydu hoparlörü odanın her bir köşesine yerleştirilir. Subwoofer'ın ise görüntünün geleceği bölgenin altına, sağ tarafa ve mümkünse sert zemine koyulması gerekir. 5.1 ses sistemlerinin ise 5. uydu hoparlörü görüntünün geldiği bölgenin üstüne yerleştirilir. 5.1 ses sistemlerinin bu şekilde dizilmesinin sebebi ise en iyi çevresel sesin bu diziliş ile sağlanmasıdır.
Üreticiler 6.1 ve 7.1 sistemleri de geliştirip, piyasaya sunmuşlardır. Bu geliştirmeler hep daha bir iyi bir ses kalitesine ulaşabilmek için yapılmaktadır.

PC'ler ya da DVD-Player'lar için hazırlanmış bu sistemler AC3-Decoder'ine sahip hoparlörler ile birlikte gelmektedir. Kulağımıza gelen sesin kalitesi AV-Receiver'ın ve hoparlörlerinin ses codeclerini çözümlemesiyle doğru orantılıdır.

Kaliteli bir ses sistemi, 250 dolarda'dan başlayan ve binlerce dolara ulaşan çözümlerle piyasada sizin seçiminizi beklemekte.

Alternatif : Multimedia-PC

Bir DVD-Recorder ya da AV-Receiver satın almak istememeniz ev sineması keyfinden mahrum kalmanız anlamına gelmez.

Günümüzün standart özelliklerine sahip kişisel bilgisayarınızın DVD okuyucusuyla her tip ekrana ya da izleme platformuna görüntüleri aktarabilirsiniz. Bilgisayarınıza alacağınız fiyatları 40-50 Dolardan başlayan bir televizyon kartı il e televizyon yayınlarını kaydedip DVD yazıcınız ile diske aktarabilirsiniz.

Bilgisayarınızda bulunan ses kartı ise Surround sesi çözümleyebilmedir. Piyasada 30-40 dolara bulabileceğiniz günümüz standartlarındaki bir ses kartıyla ev sinema keyfine ortak olabilirsiniz.Eğer laptopunuzda bu keyfi yaşamak isterseniz de harici bir ses kartı satın alabilirsiniz. Piyasadaki birçok laptopta bulunan dijital ses çıkışına sahip olduğunuz AV-Receiver'ınızı 70 Euro gibi bir bedel ödeyerek bağlama imkanına da sahipsiniz.

PC'ler oldukça sesli olabilirler ve gelen fan gürültüleri evde sinema keyfini yaşamak isterken sizi biraz öfkelendirebilir. Ancak kablosuz çözümlerle bunun önüne geçmemiz mümkün olabilir. Bilgisayarınız oturma odanızda değil yine çalışma odanızda olsun. PC'nizin görüntü ve ses çıkışlarını oturma odanızdaki sistemle(tv-hoparlör vb.) bir iki kablo ya da kablosuz görüntü aktarım yöntemiyle bağlayabilir ve bilgisayarınızı kablosuz klavye ve mausenizle rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum