Entegre grafik işlemci rehberi...
Entegre grafik işlemciler artık "gariban" donanımlar değil. İşte onlar hakkında bilmeniz gerekenler.
Bir zamanlar, iyi grafiklere sahip olmak için güçlü bir "ekran kartı" satın almamız gerekiyordu. Entegre grafik çiplerinin işe yaramaz olduklarını düşünebilirdik.
Artık yeni teknolojiler sayesinde, bir çip üzerine daha fazla transistör, daha düşük maliyetle sığdırılıyor. Entegre grafik işlemcilerinin performansı hem dizüstü, hem masaüstü bilgisayarlarda oldukça yükseldi.
Üstelik Intel ve AMD, gelecekteki işlemcilerini "füzyon" diye bilinen düşünceye göre tasarlamayı planlıyor. Bu, işlemci ve grafik çekirdeğinin tek çipte bir araya getirilmesi demek. Yani CPU ve ekran kartını aynı çip üzerinde görmeye başlayacağız, hatta başladık bile...
Entegre Intel grafik çekirdeği
"Entegre" kelimesi artık kötü bir anlam taşımıyor. Intel işlemcilerinde seçim yapmak aslında çok kolay.
Bunun nedeni Intel'in çift çekirdekli Pentium, Core i3 ve Core i5 işlemcileri birer CPU-GPU füzyon tasarımı. Bir başka deyişle, entegre grafik işlemcinin içinde bulunmakta ve size seçim şansı tanınmamakta.
Intel HD grafikleri, sadece 12 birleşik shader'ı destekliyor. Örnek vermek gerekirse, yüksek seviyedeki bir Nvidia masaüstü GPU'su yaklaşık 500 shader'a sahiptir.
Dünya şampiyonu olacak bir oyun performansını zaten beklemiyoruz. Fakat AMD platformu için mevcut olan GPU'larla karşılaştırma yapıldığında, HD Grafik işlemcileri oldukça iyi.
Üstelik DirectX 10 da destekleniyor ve bu sayede oyunların çoğunu grafik ayarlarını minimuma getirerek oynamanız mümkün. HD Grafik işlemcisinin 2D video hızlandırması ise çok daha iyi. H.264 ve VC-1 dahil, tüm bilinen codecler ve donanım hızlandırmalı Flash destekleniyor.
AMD entegre grafikleri
AMD, kendi füzyon işlemcilerini bitirmek üzere son dokunuşlarını yapıyor. Fakat Athlon ve Phenom tabanlı işlemciler şimdilik grafik işlevlerini CPU'dan ayrı tutuyor. Bu sayede işlemciyi ve grafik çekirdeğini ayrı ayrı seçebilmeniz mümkün.
Aslında seçiminiz, AMD veya NVidia grafik çekirdeğine sahip olan anakart çipsetine bağlı. AMD'nin en son ve en iyi entegre çipseti 890GX. Bu entegre çekirdek esasında AMD'nin önceki 7-serisi çipsetinden alınmış.
Bununla beraber, 40 AMD-stili akım işlemcisi, 700MHz saat hızı ve DirectX 10 desteğiyle, sıradan bir oyun tecrübesi için yeterli bir 3D çekirdek.
AMD'nin UVD2 video hızlandırma işlevleri, Blu-ray ve Flash video çözümlenmesi, çekirdek tarafından tam olarak destekleniyor.
Nvidia'nın en iyi entegre çekirdeği ise GeForce 8300m GPU. 2 yaşında olmasına rağmen, NVidia'nın 16 akım işlemcisi ve DX10 desteği ile, 3D performansta AMD'nin ünlü 890GX'ini az farkla geçiyor.
GeForce 8300 de güçlü 2D video hızlandırma özelliklerini kendinde barındırıyor.
Gelecekte ne olacak?
Entegre grafiklerde gelecekte ne getirecek?
Entegre grafikler şu an bir dönüm noktasında. Intel ve AMD, çok daha güçlü olan yeni füzyon işlemcilerini hazırlamakla meşguller.
Bir söylentiye göre AMD'nin beklenen Llano füzyon çipi 400 akım işlemcisine sahip olacak. Bu ise şu an sunulan entegre çözümden 10 kat fazlası demek.
Intel'in piyasaya sürülecek olan Sandy Bridge ailesine ait işlemcileri için de benzer söylentiler mevcut.