En yeni anakart teknolojileri burada...

CHIP Online Özel: Göz kamaştırıcı bir hızla gelişen anakart cephesinin en ön saflarında neler oluyor

Şahin Ekşioğlu
Gigabyte'ın en yeni anakartlarında kullandığı teknolojilerin anlatıldığı Roma lansmanına her ülkeden sadece bir gazeteci davet edilmişti. CHIP Online olarak Türkiye'yi temsil ederken aynı zamanda anakart cephesinde yaşanan en sıcak gelişmelere de şahit olma ve bunları Türkiye'deki donanım meraklıları ile ilk elden paylaşma imkanı bulduk.

CPU'larda kullanılan teknolojiler gittikçe daha karmaşık bir hale geliyor. CPU'lara ev sahipliği yapan anakartların da bu gelişmelere ayak uydurması ve gerek üretim süreci gerekse sunulan özellikler açısından ciddi bir evrim yaşıyor olması çok normal. Gigabyte, işte bu evrimin kilometre taşlarını oluşturan şirketlerin başında geliyor. Başta çift BIOS olmak üzere anakart endüstrisindeki pek çok ilke imza atan firma, iddialı tavrını yeni anakartlarıyla sürdürmeye devam ediyor.

Test Merkezimize Gigabyte Türkiye tarafından yollanan P55A-UD6 sayesinde lansmanda tanıtılan özellikleri daha önceden test edip sonuçları bizzat görmüştük. Gerçekten de bu seri (çoğu yeni olmak üzere) oldukça zengin özelliklerle donatılmış. Şimdi gelin Gigabyte başkan yardımcısı Sir Henry Kao ile bir röportajımızı da içeren yazımıza geçelim.


333'ün sırrı: Gigabyte anakart ürün müdürü Jackson Hsu yeni anakartlardaki 333 özelliğini anlatıyor. Bu özellik USB 3.0, USB yuvalarında 3x daha fazla akım kapasitesi ve SATA 3.0'ı işaret ediyor.

Gigabyte ile çok özel bir röportaj 1/3

Bay Gigabyte ile röportaj: Gigabyte'ın hem yetkili hem de popüler isimlerinden biri olan Sir Henry Kao ile kısa bir röportaj yaptık.

CHIP Online: Son 2 yıla kadar anakart üreticileri arasındaki yarışta ciddi bir kaos vardı. Fakat 2 yıldır Gigabyte, çoğu kullanıcı için vazgeçilmez bir marka konumunda. Bu 2 yılda ne değişti?

Sir Henry Kao: Bu konuda haklısınız. Gerçekten de son 2 yılda stratejimizde önemli bir değişiklik yaptık. Artık fiyattan ziyade performans, stabilite ve ek özelliklere önem veriyoruz. Sözgelimi çift bios özelliğinden feragat edip ucuz model üretme yoluna gitmedik. Bugün piyasada bulacağınız en uygun Gigabyte anakartta bile çift bios vardır.

Sözün özü kalite standardımızı yükselttik ve giriş seviyesinden en üst modele kadar tüm Gigabyte anakartlara, ödün vermeksizin Gigabyte kalitesini yansıtıyoruz. Kullanıcılara tavsiyemiz anakart gibi önemli bir bileşen söz konusuysa, satın alma sırasında fiyat kriterine pek takılmamaları yönünde. Zira düşük maliyetle üretilen ucuz bir anakart üzerine kurulu bir PC'niz varsa, sizi ne tür sürprizlerin beklediğini bilemezsiniz.

Gigabyte ile çok özel bir röportaj 2/3

CHIP Online: Masaüstü PC'lerden Dizüstü PC'lere geçiş hakkında ne düşünüyorsunuz? Masaüstü PC'lerin Pazar payı düştükçe anakart pazarı da gittikçe küçülüyor. Bu durum sizi zora sokabilir mi?

Sir Henry Kao: Dizüstü PC'ler belli noktalarda hala performans açısından masaüstü PC'lerin çok gerisinde. Unutmadan ekleyeyim, masaüstü PC pazarında hala toplama PC'ler marka PC'lerden daha büyük bir paya sahip. Bu pay içindeki kullanıcıların önemli bir kısmı Gigabyte anakartlardaki benzersiz özelliklerin ayırtına varacak bilgi seviyesine sahip. Ek olarak bu kullanıcıların satın alma sırasında çevrelerine karşı önemli bir nüfuzu da bulunuyor.

Açıkçası sahip olduğumuz değerler ve marka imajımız sayesinde, zamanla değil ki küçülmek, tam tersine pazar payımızı artıracağımızı düşünüyorum. Tüm bunların dışında Gigabyte markalı bir anakartın size sağladığı özellikleri, dizüstü PC'lerde elde etmeniz mümkün değil.

Gigabyte ile çok özel bir röportaj 3/3

CHIP Online: Anakartlar'daki yazılım özellikleri, artık donanım özellikleri kadar önemli hale geldi. Gigabyte'ın son zamanlardaki yükselen başarı grafiğinde yazılım kısmının payı var mı?

Sir Henry Kao: Gerçekten de anakartlardaki gelişmiş özelliklerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için hem güçlü hem de kullanımı kolay yazılımlar şart. Gigabyte'ın Smart 6 adını verdiğimiz yazılım paketi bu konuda oldukça başarılı. Smart 6 içindeki, Smart QuickBoot, sistem açılışını hızlandırırken, Smart QuickBoost, gerekli tüm ayarları kendi yapıyor ve kullanıcı sadece tek bir tuşa basarak güvenli ve etkin bir şekilde overclock yapabiliyor. Smart Recovery ise yüklenen bir yazılım yüzünden sistem sorun çıkardığı zaman istenilen herhangi bir tarihe dönüş sağlıyor.

Benim en sevdiğim özelliklerden biri olan Smart DualBIOS ise sadece çifte BIOS güvenliği sağlamakla kalmıyor aynı zamanda sizin için önemli şifre ya da tarihlerin kaydını da tutuyor. Smart Recorder , sistemdeki önemli olayları loglarken, Smart TimeLock anne babalar için harika bir ayrdımcı. Zira bu yazılım sayesinde çocukların hangi gün ve zaman dilimlerinde bilgisayar kullanacaklarını belirlemek mümkün. Tatlıyı sona sakladım. Gigabyte'ın enerji tüketimi konusundaki sektörde başarısını kanıtlamış DES 2 (Dynamic Energy Saving) özelliği sayesinde performans ve güç tüketimi arasındaki mükemmel bir denge kurmak mümkün.

Sonraki Haber

Forum