En iyi PC oyunları testte

CHIP Online 2009'un en iyi oyunlarını seçti. Her kategoride aradığınızı bulacaksınız...

Yılbaşı tatili yaklaşırken mağazalardaki oyun rafları da iyice doldu. Sizlere belli başlı kategorilerden seçtiğimiz en iyi oyunları tanıtıyoruz. Bu oyunlarda eğlence garanti!

Yılbaşı demek oyun zamanı demek: Şayet yapacak daha önemli işleriniz yoksa bu vakti bolca oyun oynayarak geçirebilirsiniz. İşin güzel tarafı devamı beklenen birçok hit oyunun artık piyasaya çıkmış olması oluyor.

Sizin oyununuz hangisi?
Tavsiyelerimiz içerisinde her zevke hitap eden bir oyun var. Silahlarınızla ortalığı kasıp kavurmak istiyorsanız FPS, stratejik kararlar vermek istiyorsanız RPG veya sadece klavye sporu yapmak istiyorsanız futbol oyunları. Sizlere oyun geliştiricilerin güncel hitlerini sunuyoruz.

Strateji: RPG seçimimiz

Dragon Age: Origins: Zekice bir RPG oyunu.

Dragon Age: Origins (EA Bioware)
En sonunda PC sürümü de çıktı; böyle olması da iyi oldu çünkü taktiksel öğelere sahip klasik bir RPG oyunu PC'de rahatlıkla oynanabiliyor. İlk oyunda kötüler sınıfını canlandıran bir insan olmayı terci ediyorduk. Kötüler gizlenme ve sinsi saldırılar konusunda usta oluyor. İki hançer veya tek el kılıç saldırın, düşmanların arkasından sinsice sızın ve başarılı bir saldırı ile tuzağı tamamlayın. Kötülerden zevk almayanlar savaşçı veya büyücü gibi alternatif sınıflardan birini tercih edebilir. Tüm türler oyunda ilerledikçe özelleştirilebiliyor: Örneğin 7. karakter seviyesine gelindiğinde kötü karakterler ok ve yay ile saldıran klasik avcılara dönüşebiliyor.

Oyunun hikayesi oyunda ilerledikçe daha da güzelleşiyor. Daha oyunun başında büyük savaşlar, zor kararlar ve kaderin sillesiyle karşı karşıya gelebiliyorsunuz. Bioware'e has bir şekilde parti ortaklarınız ile aranızda sıkı bağlar oluşabiliyor. Elbette her yerde negatif duygulara da rastlanabiliyor. Örneğin adil tapınak şövalyesi Alistair ile kara büyücü Morrigan hiçbir şekilde anlaşamıyor ve her seferinde birbirlerine düşüyorlar.

Dragon Age: Origins bu sebeple mükemmel bir şekilde anlatılan hikaye ve yoğun bir atmosfer ile etkilemeyi başarıyor. Grafik, birçok alanda iyi seviyede; ama aynı Far Cry 1'in Crysis'ten farklı olduğu gibi üst seviye grafiklerden uzak. Karakterler şık bir şekilde modellenmiş ve kaplanmış olmasına rağmen oyun dünyası ve teknik imkanların gerisinde kalıyor. Bir yandan böyle olması iyi; böylece zayıf PC'ye sahip oyuncular da bu şölenden mahrum kalmayacak. Ama diğer yandan grafik çılgınları bulanık yer kaplamalarından ve çoğunlukla çorak manzaralardan sıkılacak.

Sonuç:
Dragon Age: Origins oyuncuyu ilk saniyeden itibaren etkisi altına alıyor ve sonuna kadar bırakmıyor. Bir RPG oyunu da böyle olmalı: Zorlu, duygusal ve heyecanlı. RPG ile birazcık da olsa ilgilenenler bu hit oyunu kaçırmamalı.

Aksiyon: FPS seçimimiz

Modern Warfare 2: Heyecanlı ilerleyiş.

Call of Duty: Modern Warfare 2 (Infinity Ward)
Araçlar veya yeni donanım nesneleri gibi tekli oyuncu modunda yapılan bazı değişikliklerin dışında özellikle çoklu oyuncu modu iyileştirildi. Önceden olduğu gibi takım halinde oynamak mümkün eğil; ama "Special Ops" ismindeki yeni oyun modu, çoklu oyuncu savaşlarına takım ruhunu yeniden getiriyor. İster çevrimiçi ister yerel ağ üzerinden olsun ekran ikiye bölünerek Modern Warfare 1 ve 2'deki belli bölümleri takım arkadaşınız ile oynayabiliyorsunuz.

Ahlaki soruların ortaya çıkmasına neden olan bir bölüm basında çok tartışıldı: Bu bölümde bir terör organizasyonun içine sızmış gizli bir ajanı canlandırıyorsunuz. Teröristler bir hava alanına baskın yapıyor ve bu sırada birçok sivil öldürülüyor. Oyunun uluslar arası sürümünde bu katliama katılma imkanınız olurken bazı ülkelere has sürümlerde (örneğin Almanya) bir sivile ateş ettiğiniz an oyun bitiyor.

Sonuç:Infinity Ward, Modern Warfare 2 ile bir kez daha aksiyon vidasını sıkıştırıyor. Askeri bir çatışmanın ortasında kalma baskısı oyunun sonuna kadar yakanızı bırakmıyor. Call of Duty'nin yeni bölümü teknik açıdan mükemmel; fakat yukarıda açıkladığımız bölüm, ahlaki açıdan şüpheli bir durumda kalıyor. Yine de oyunu aksiyon severlere tavsiye ediyoruz.

RPG-Shooter seçimimiz

Borderlands: FPS ile RPG'nin başarılı birleşimi.

Borderlands (2k Games)
Borderlands RPG ve klasik 3D FPS tarzının birleşiminden oluşan ilginç bir oyun. Diğer aksiyon-RPG oyunlarından farklı olarak karakterinizi elinde silah tuttuğu birinci görüş açısından yönetiyorsunuz. Borderlands, özellikleri ve yetenekleri bakımından birbirinden çok farklı dört karakteri seçime sunuyor. Oyunun başında bir figür seçiyorsunuz veya en fazla üç arkadaşla birleşip beraber savaşıyorsunuz. Yapay zeka, oyuncu sayısına göre zorluk seviyesini ve düşman sayısını ayarlıyor. Tek başınıza oynadığınızda daima halledilebilir miktarda PC kontrollü düşmana karşı savaşırken asıl aksiyon dört kişi oynadığınızda başlıyor. Eğer arkadaşlarınızla beraber oynarsanız genel anlamda daha zevkli saatler geçirebiliyorsunuz.

FPS bileşenleri tanıdık: Düşmanlarınıza birçok silahla saldırabiliyor, klasik WSAD yönetimi ile hareket ediyor, engellerin üzerinden atlıyor ve kalkan olarak kullanmak için nesnelerin arkasına saklanıyorsunuz. RPG kısmı ise oyunu özel hale getiriyor: Yendiğiniz her düşman siz deneyim puanı kazandırıyor ve arkasında bazı nesneler bırakıyor. Bu şekilde örneğin mermiden, farklı kalitede yeni silahlara kadar birçok şey elde edebiliyorsunuz: Yelpaze basit tabancalardan özel fonksiyonlu pompalı tüfeklere kadar uzanıyor. Bunun dışında oyunda ilerledikçe bazı görevleri yerine getirmeniz gerekiyor; bu görevlerin sonunda deneyim puanı veya maddi ödüller alıyorsunuz. Kısacası RPG'lere has tipik öğeler.

Borderlands grafiksel açıdan sıra dışı yollara başvuruyor. Geliştiriciler oyuna çizgi roman görünümü veren Cell-Shading'i kullanıyor. Bu grafik tekniği Pandora'nın mucizelerinin baz alan senaryoya uyuyor ve hem karakterleri hem de çevreyi iyi bir şekilde yansıtıyor.

Sonuç
Borderlands, bazı RPG öğelerini kaldırabilen her aksiyon severe hitap ediyor. Hikaye biraz sığ olabilir; ama takım halinde oynama imkanı, neredeyse sınırsız silah kombinasyonları ve şık sunum Borderlands'i 2009'un en iyi oyunlarından biri yapıyor.

Yeşil çimler: Spor türünden seçimimiz

Pro Evolution Soccer 2010: PC için en iyi futbol oyunu.

Pro Evolution Soccer 2010 (Konami)
Her sene aynı yarış: Sezonun en iyi futbol oyununu kim yaptı? PC platformundaki 2010 sürümlerine göz atarsak bu soru rahatlıkla yanıtlanıyor: Konami. Pro Evolution Soccer 2010, alışkın olduğunuz kaliteyi evdeki PC'ye getiriyor. Futbol hayranları bu sene de fazla yeniliklerle karşılaşmıyor; ama detay seviyesinde yapılan iyileştirmeler zaten iyi olan oynanışı bir adım daha ileri götürüyor. Hiçbir hamle diğeriyle karşılaştırılamıyor. Taktiksel ayarlama imkanları ile oyunu daha düdük çalınmadan önce etkileyebiliyorsunuz. FIFA serisi ile karşılaştırıldığında PES, gerçek futbola daha yakın bir simülasyonunu temsil ediyor.

Grafiklerde de gelişme söz konusu. Örneğin popüler futbolcuların kafaları daha gerçekçi gözüküyor ve stadyuma girdikleri gibi anında tanınabiliyorlar. FIFA ile karşılaştırıldığında yine birçok orijinal takımdan feragat edilmek zorunda kalınsa da Konami, bu sene UEFA şampiyon liginin lisansını beraberinde getiriyor. Bu da genel atmosferi pozitif yönde etkiliyor. Ayrıca menülerde gezinirken kullanılan soundtrack'i çok beğendik. Rock tarzındaki parçalar bir sonraki partiye olan hevesinizi arttırıyor.

Sonuç
Konami bu işi başardı. PES 2010 bir devrim değil; ama en azından evrim devam ediyor. Seriyi sevenler bu yeni bölümü oynamakla hata yapmış olmayacak. Şimdiye kadar FIFA oynamış olanlar ise ya 2009 sürümüne sadık kalmalı ya da PES'e geçiş yapmalı.

Taktiksel macera seçimimiz

Arkham Asylum: Bu hanımefendinin cazibesine kapılmayın.

Batman: Arkham Asylum (Eidos)
Sinema filmlerinin video oyunu uyarlamalar genellikle kendini şu yönden belli eder: kötü kalite. Batman Arkham Asylum'da ise tam tersi bir durum söz konusu; zira oyun sadece yarasa adamın hayranlarını etkilemekle kalmıyor. Oyunun hikayesi Joker'in Arkham Asylum ismindeki akıl hastanesine getirilmesiyle başlıyor. Burada Batman tarafından yakalanmış süper kötü adamlar da bulunuyor. Oyuncu ise Batman karakterine bürünüyor ve hastaneye aktarılırken ezeli rakibine eşlik ediyor. Eninde sonunda beklenen gerçekleşiyor: Joker ufak bir fırsatı değerlendirerek kaçmayı başarıyor.

Sonra sıra size geliyor: Mükemmel biçimde anlatılan hikaye sizi akıl hastanesi içinde yönlendiriyor. Sıcak yakın dövüşler, heyecanlı bulmacalar ve tanıdık kötü karakterlerle yapılan Boss karşılaşmaları sizi PC'nin başına kilitliyor. Oyun görsel açıdan da etkileyici: Grafikler aşırı derecede detaylı, Batman'in ve düşmanlarının animasyonları göze çok iyi hitap ediyor ve aksiyona uyuyorlar. Arkham da mükemmel gözüküyor ve en ince detayına kadar modellenmiş. Nvidia ekran kartı kullanıcılarını bir sürpriz daha bekliyor: Fizik efektleri. Ne yazık ki ATI kullanıcıları bu konuda eli boş dönüyor. Son olarak sesleri de övmeliyiz: Karakterlerin sesleri (özellikle orijinal İngilizce dilinde) çok etkileyici ve oyuna tam anlamıyla oturuyor.

Sonuç
Rocksteady'nin Batman lisansı ile yaptıkları gerçekten çok etkileyici. Sabit diskimizde birçok iyi PC oyunu barındırdık; ama Arkham Asylum buna rağmen tacı rahatlıkla elde ediyor. Heyecanlı hikaye, mükemmel grafikler, mükemmel ses altyapısı ve havalı bir kahraman. Bir oyuncu daha ne isteyebilir ki?

Sonraki Haber

Forum