En çok sevilen 8 OS X işlevi!
Apple'ın 15 sene önce ortaya çıkan işletim sistemi OS X'in en sevilen işlevlerini sıraladık!
15 yıl önce her şey çok farklıydı; örneğin müzikleri mağazalardan satın alıyorduk Telefonlarımız, üzerlerinde düğmeler bulunan birer tuğlaydı. İşletim sistemleri ise pek hoş görünmüyordu.
Her şey Apple'ın OS X'i piyasaya sürmesiyle değişti. 2001'de tüketicilere ulaşan işletim sistemi, eskimeye başlayan Mac OS'a göre müthiş görünüyordu. OS X adeta geleceğe ait bir işletim sistemiydi, üstelik sonraki 15 senede daha da iyi bir hale gelecekti. İşte tüm zamanların en sevdiğimiz 8 OS X işlevi.
1. Aqua arayüzü
İlk olarak iMovie'de kullanılan Aqua arayüzü, daha sonra OS X 10.10'da kendisine yer buldu. Bu arayüzü Windows'ta taklit etmeye çalışan WindowBlinds gibi yazılımları halen hatırlıyoruz. OS X seneler içinde daha sade bir hal almış olsa da, Aqua'daki çekiciliği koruyor.
2. Spotlight arama
Apple'ın Sherlock sistem arama işlevinin yerini alan Spotlight, ilk defa 2015 yılında, OS X 10.4 Tiger'da ortaya çıktı. Araç, tüm sisteminizdeki dosyaları dizine kaydederek aramaları çok hızlı biçimde gerçekleştirmenize olanak tanıyordu. OS X 10.10 Yosemite'ta iyice gelişen işlev, burada uygulama çalıştırma amaçlı da kullanılmaya başlandı. Spotlight, iOS'ta da bulunuyor.
3. Time Machine
OS X 10.5 Leopard'da yer alan Time Machine, belirli zamanlarda sisteminizin "görüntüsünü" alarak kaydediyor, böylece düzenli yedeklemeyi ve yedekten geri dönmeyi çok kolay bir hale getiriyordu.
4. iChat AV
Bugünkü mesajlaşma standartlarıyla kıyaslandığında hantal görünebilir, ancak iChat ve video destekli sürümü iChat AV, kendi zamanı için harika yazılımlardı. iChat 2002'de AOL Instant Messenger desteğiyle ortaya çıkmış, 2003'te sesli ve videolu görüşme işleviyle donatılmıştı. Dört yönlü videolu sohbet işlevi ise 2004'te geldi.
5. Boot Camp
Apple'ın 2006'da Intel işlemcilere geçmesiyle daha önce akla hiç gelmeyen bir şey, mümkün oldu: Mac'te Windows çalıştırmak. Apple, bu işi hack topluluğuna bırakmak yerine, Windows'u yüklemeyi kolaylaştıracak aracı kendisi üretti. OS X 10.4 Tiger'da beta olarak sunulan Boot Camp, OS X 10.5'te final sürüme ulaştı. Apple'ın Mac'lere Windows yüklemeye izin vermesi kulağa garip gelebilir, ancak bu hamle Mac'te emulator çalıştırmak yerine iş uygulamalarını veya oyunları doğal olarak çalıştırabilmeniz anlamına geliyordu; dolayısıyla Windows kullanıcılarına Mac'e geçmek için geçerli bir neden sunulmuş oluyordu.
6. PDF'ler
Önceki Mac OS'lar grafik ve metinden oluşan belgeler için PICT dosya biçimini kullanırken OS X, PDF'i tercih etti. PDF formatı için sistem seviyesinde destek sunan OS X'te PDF'ler görüntülemek ve yazdırmak çok kolaydı.
7. Handoff
OS X 10.10'dan itibaren Apple, yalnızca bilgisayar üreten bir firma olmaktan çıktı. iPhone ve iPad sahibi Mac kullanıcılarının artmasıyla Apple, tüm bu cihazlarını bir arada çalıştıracak bir işlev sunmak istedi. OS X Yosemite'ta Handoff adıyla karşımıza çıkan işlev, telefonlarınıza Mac'inizden cevap vermenize, iOS'ta açtığınız belgeleri Mac'te açmanıza, iPhone'unuzun kişisel hotspot'unu uzaktan açıp ona bağlanmanıza izin veriyor.
8. AirDrop
OS X 10.7 ve iOS 7'den sonrasında AirDrop'u kullanarak dosyalarınızı cihazlarınız arasında rahatça gönderip alabilirsiniz. AirDrop, iOS ve OS X arasında OS X 10.10 Yosemite'a kadar desteklenmiyordu, ancak Mac'ten Mac'e AirDrop, 2008'den bu yana destekleniyor.