Elon Musk, beynine çip taktıracak yeni bir denek arıyor

Elon Musk'ın insan beyni için çip geliştiren şirketi Neuralink, ilk insan deneğinin ardından şimdi beynine çip taktıracak ikinci bir denek arıyor ve ilan bile verdi. Peki siz denek olmayı kabul eder miydiniz?

Elon Musk, elektrikli otomobil üretmek, Mars'ı fethetmek, uzay gemisi inşa etmek, tünel kazmak, sosyal medya satın almak veya kripto para spekülasyonları yapmaktan geriye kalan zamanlarında, Neuralink ile insan beynine takılacak çipler geliştiriyor.

İlk insanlı testi geçtiğimiz haftalarda duyuran Musk şimdi, ikinci insan deneyini yapmak için beynine çip taktıracak yeni bir aday aradıklarını duyurdu. İlk denek, felç geçirdiği için vücut fonksiyonları çok kısıtlı olan Noland Arbaugh, Neuralink çipi sayesinde, bilgisayarı kontrol etmeyi başarmış, video oyunları oynayabilmiş ve çeşitli dijital cihazları çalıştırabilmişti. 

Ancak öte yandan, Arbaugh'a takıla çipin kılcal elktrotlarının beyin içinde hareket ederek yer değiştirdiği anlaşılmış, bu yüzden de işlemcide fonksiyon kaybı yaşanmıştı. 

Arbaugh, şirketin yeni bir denek aradığını duyduğunda, artık onunla çalışmayı bırakacakları için ağladığını dile getiriyor. Onu anlamak da mümkün, çünkü Arbaugh bu çip sayesinde, nihayet çevresiyle etkileşim kurarak felcin yarattığı engellerden kurtulmayı başarmıştı. 

Yeni deneği neler bekliyor?

Öte yandan, deneye katılacak kişinin, bir beyin ameliyatına girmeyi ve beynine bir çip yerleştirilmesini kabul etmesi gerekiyor. Ayrıca, şirketi kuran ve daha sonra Elon Musk ile ortak olan kurucu doktor da şirketin artık hedeflerinin değişmesini sebep göstererek şirketten ayrılmıştı.

Musk, beynine işlemci taktıracak adaylara ne kadar para ödüyor, neler vadediyor, şimdilik bilmiyoruz. Ancak bu deneye dahil olan ilk kişinin dünya çapında bir şöhret kazandığı ve medyanın gündemine oturduğu da bir gerçek. Öyle ki Arbaugh bu şöhretini kullanarak bir "yardım" kampanyası açtı ve tedavisine destek olmak isteyenlerden bağış parası toplamaya başladı.

Bakalım, Elon Musk'ın beyin çipleri hedeflendiği gibi, insanları bir siborga dönüştürmeyi başarabilecek mi, yoksa sıkıntılı noktaları aşamayıp, ticari ürüne dönüşemeyen bir çalışma olarak mı kalacak. Önümüzdeki yıllarda anlayacağız.

Sonraki Haber

Forum