Elleri olan ye deniz dibinde yürüyebilen balık: Benekli el balığı ile tanışın
Elleri olan bir balığın var olduğunu muhtemelen ilk kez göreceksiniz: Benekli el balığı ile tanışın...
Elleri olan bir balık, Ocean Art 2022'nin Soğuk Su kategorisinde kısa bir süre önce bütün dikkatleri üzerine çekti. Fotoğrafçı Nicolas Remy tarafından çekilen benekli el balığı (Brachionichthys hirsutus) aslında tam olarak gerçek ellere sahip değil ancak deniz tabanında yürümek için kullandığı özel pektoral yüzgeçleri bulunuyor.
Benekli el balıklarının nesli kritik derecede tehlikede ve vahşi doğada sadece 3.000 tane kaldığına inanılıyor. Bu yüzden Remy'nin fotoğrafı çekmek için Tazmanya, Hobart'ta yer alan Derwent Nehri’ne dokuz saatlik bir maraton dalışı yapması anlaşılabilir. Remy, benekli el balığının uğradığı bir konum olduğu bilindiğinden dolayı balığı aramak için bu noktayı özellikle seçmiş, ancak yalnızca iki metre görüş mesafesiyle bu arayış kolay olmamış.
Benekli el balığı, yalnızca güneydoğu Avustralya ve Tazmanya kıyıları boyunca uzanan bir alanda bulunan bir fener balığı türü. Bu balıklar, kabuklular, solucanlar ve deniz kabuklarını yiyor ve yumurtalarını asmak için saplı ascidians ve süngerler gibi komşularını kullanıyor.
Eşsiz yuvalama çözümünün, ne yazık ki, saplı ascidianlar ve bunların kapsadığı el balığı yumurtaları üzerinde yaşayan kuzey pasifik denizyıldızlarının (Asterias amurensis) istilasına karşı pek etkili gözükmüyor. IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi tarafından kategorize edildiği üzere kritik derecede tehlike altında olmalarına bu tercihin önemli bir katkı sağladığı düşünülüyor.
Bu türün kuzeni olan Sympterichtys unipennis’in “modern nesli tükenme” olarak kabul edilen ilk deniz balığı türü olduğu için bu durumun elli balıklar için pek iyi bir haber olduğu söylenemez.