Elektronik giyim gerçek oluyor

"Yazılı tişört" kavramı bambaşka bir hal alacak. İşte Xerox'tan giyilebilir ekranlar ve dahası...

Xerox, silikon yerine plastik yüzeyler üzerine çok düşük maliyetle elektronik devre basılmasını sağlayan bir teknolojiyi kullanıma sunuyor.

"Gümüş Kurşun" adı verilen teknoloji ile plastik, kumaş, film gibi farklı yüzeyler üzerinde sıra dışı teknolojik uygulamalar yapılabilecek. Elektronik devreli giysilerle sokakta yürüyenler reklam panosuna dönüşebilecek, katlanabilir plastik ekranlar, kitaplar, akıllı ambalajlar gibi birçok teknolojik yenilik hayatımıza girecek.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox; geçmişte olduğu gibi şimdi de buluşları ile teknolojinin gidişatına yön vermeye devam ediyor. Xerox, çok düşük bir maliyetle elektronik devreleri plastik, film ya da tekstil ürünlerinin yüzeylerine basmayı sağlayacak bir teknolojinin kullanıma ve ticarileştirmeye hazır olduğunu duyurdu. Xerox'un geliştirdiği özel gümüş mürekkep ile plastik ve dokuma gibi farklı yüzeyler üzerinde, bilgisayar kontrollü akıllı elektronik uygulamalar yapılabilecek.

Gümüş kurşun

Xerox gümüş kurşun

Yıllardır birçok şirket arasında rekabet konusu olan ama bir türlü uygun maliyetlere üretilemeyen plastik elektronik devreler, Xerox'un geliştirdiği ve "Gümüş Kurşun" adını verdiği özel bir mürekkep sayesinde düşük maliyetlere üretilebildi. Şu an kullanılan silikon bazlı çip üretiminin yüksek üretim maliyetleri, geniş kitlelerin kullanımına bu tür teknolojilerin sunulmasını engelliyordu. Xerox'un başarısı 150 derece gibi düşük bir ısıda eriyebilen plastik üzerine, plastiğin formunu bozmadan 140 derece gibi daha düşük bir ısıda iletken elektronik devrelerin basılmasını sağlamak oldu. Düşük sıcaklıkta eriyen gümüş mürekkep ile iletken elektronik devrelerin basılabilmesi, yapılması düşünülen uygulamaların ticarileştirilmesinin önündeki fiyat engelinin de aşılmasını sağladı.

Xerox konu ile ilgili firmalara çağrıda bulunarak; üreticilere, uygulama geliştiricilere örnek materyaller sunacağını, geliştirilen teknolojinin test edilmesine, potansiyel uygulama alanlarının değerlendirilmesine izin vereceğini açıkladı. Xerox'un bu buluşu; değiştirilebilir mesajlar veren elektronik giysiler, içinde kaç adet hap kaldığını söyleyen akıllı ilaç kutuları, çantalarda taşınabilecek katlanabilir ekranlar, düşük maliyetli RFID etiketleri gibi uygulama alanları sektörden sektöre değişebilecek sayısız sıradışı uygulamanın geliştirilmesine imkân sağlayacak.

Tümleiş devreler

Xerox gümüş kurşun

Elektronik uygulamaların yapıldığı, tümleşik devreler bir yarı iletken, bir iletken ve bir yalıtkan elementin olduğu üç ayrı bileşenden oluşuyor. Xerox gümüş mürekkeple elektrik iletken devreler geliştirilmesini, tümleşik devrelerin plastik yüzeylere ister çok küçük ister çok büyük ebatlarda basılmasını mümkün hale getirdi.

Xerox'un yeni teknolojisi ile silikon çip üretiminde gerekli olan özel steril ortam donanımlarına ihtiyaç olmadan, sürekli form baskısı yapan bir yazıcıda doküman basıyormuş gibi elektronik devreler basılabilecek. Elektronik devrelere güç vererek çalışmasını sağlayacak, enerji depolama özellikli güneş enerjisi hücreleri de plastik yüzeyler üzerine basılabilecek.

"Gümüş Kurşun (Silver Bullet)", Xerox'un Kanada'daki Araştırma Merkezi'ndeki bilim insanları tarafından geliştirildi. Xerox 2001 yılında bu teknolojiyi geliştirmek için laboratuvar çalışmalarına başladığını duyurmuştu. Xerox, geçen bu zaman içinde yapılan sayısız deneme yanılma sonucunda Ekim 2009 sonu itibarı ile bu teknolojinin ticarileştirilmeye hazır olduğunu duyuran ve gerekli patent başvurusunu yapan ilk şirket oldu. Xerox geçmişte de, ilk kişisel bilgisayar, ilk fotokopi cihazı, ilk faks, ilk yazıcı, "Ethernet", "Mouse", grafik arayüzü gibi birçok çığır açan teknolojiyi geliştirerek, bugün büyüklükleri yüzlerce milyar dolarla ölçülen büyük endüstrilerin kurulmasına öncülük etmişti.

Xerox, Uzak Doğu yapılanması Fuji Xerox'la beraber her yıl ortalama 1,5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox'un bünyesinde 5.000 bilim insanı bulunuyor ve A.B.D, Kanada ve Avrupa'da yer alan AR-GE laboratuvarlarında, iş uygulamaları, elektromekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor.

Basın bülteninden derlenmiştir

Sonraki Haber

Forum