Elektrikli araçlar düşüşe geçerken, hibrit araçlar neden yükseliyor?

Elektrikli otomobil konusunda yükselen yeni trend hibrit otomobiller olabilir mi? Tamamen elektrikli modeller neden düşüşe geçti, insanlar neden hibrit araçlara yöneliyor?

Avrupa'da tamamen elektrikli araçların pazar payı düşerken, hibrit elektrikli otomobiller daha popüler hale geliyor. Peki insanlar neden hibrit elektrikli modellerini tercih ediyor?

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) rakamlarına göre pilli modeller AB otomobil pazarının yüzde 12,5'ini oluşturuyor; bu oran bir önceki yıl yüzde 13,8'di. Hibrit elektrikli modeller ise yüzde 25'ten neredeyse yüzde 30'a çıktı.

Benzinli ve dizel otomobillerin toplam payı ise artık %50'nin altında. Geçen yıl yüzde 52,1'ken bu yıl yüzde 48,5'e düştü.

Almanya'daki düşüş ise daha dramatik. Almanya'da  yeni pilli modellerin satışında yüzde 30,6'lık bir düşüş dikkat çekiyor. Buna rağmen Fransa'da yüzde 5,4'lük küçük bir yükseliş var.

ACEA'ya göre, genel olarak yeni araç tescilleri Mayıs 2024'te yüzde 3 oranında azaldı.

Pazar payındaki düşüşün arkasında çeşitli faktörler var. AB'deki elektrikli araçlar, dünyadaki fiyatlara oranlara giderek daha pahalı hale geliyor. Ayrıca araç sayısı arttıkça şarj istasyonu sayısı da bir probleme dönüşmüş durumda. Şarj konusunda ülkelerin daha fazla yatırım yapması gerekiyor. Kimse bir yolculuk sırasında, saatlerce şarj sırası beklemek istemiyor.

Elektriği nereden bulacağız?

Yakın tarihli bir raporda, 2023 yılı sonunda AB'de yaklaşık 3 milyon araca hizmet veren 632.423 halka açık şarj noktasının olduğu ortaya çıktı. 2030 yılına kadar 3,5 milyon şarj noktası hedefine ulaşmak için yılda yaklaşık 410.000 yeni noktaya ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Ancak Avrupa'daki ekonomik kriz ve savaş riskleri gündemdeyken, kimse bu yatırımları yapmak istemiyor. Dolayısıyla, araç sahipleri, şarj istasyonu bulamadığında da motoru çalıştırmaya devam edecek hibrit modelleri tercih etmeye başladı.

Bu arada araştırmaya göre, elektrikli araç kullanmayan araç sahipleri en az 500 km menzil isterken, pilli araç sürücülerinin yüzde 80'inden fazlası 201-400 km menzilin yeterli olduğunu düşünüyor. Elektrikli araçların zamanla pil performansının düşmesi ve menzilin küçülmesi de bu araçlardan uzaklaşmayı hızlandırıyor gibi görünüyor.

Sonraki Haber

Forum