Ekran kartı satın alma rehberi!

Yeni oyunlar ve donanım hızlandırmalı uygulamalar için, yepyeni bir ekran kartı rehberi...

Yeni nesil DirectX 11 oyunlar gerçekten güçlü ekran kartlarını gerektiriyor. Haliyle yeni bir ekran kartı seçmek gerekiyor.

Piyasada çeşit çok ve getirileri sadece yüksek oyun performansı ile kısıtlı değil. Yüksek çözünürlük destekleyen büyük bir monitörde akıcı HD video izlemek için de iyi bir ekran kartı gerekiyor. Ya da eski bir oyun için bile çoklu ekran desteği istiyorsanız uygun bir kart seçmelisiniz.

Her halükarda iyi bir ekran kartı gerekli. Windows 7 ve henüz çıkmamış olsa da Internet Explorer 9 gibi internet tarayıcılar ve daha nice uygulama donanım hızlandırma özelliği sunuyor. Bu özellikler gelecekte daha da önem kazanacak...

Ekran kartı seçimin temelleri

Tek kart ya da çok kart? Tek monitör ya da çok monitör?

Doğru kartı bulmak kolay bir iş gibi görünmese de temellere sadık kalarak, adım adım bu soruyu cevaplandıracağız.

Ekran kartını ne için kullanacaksınız? Ne kadar harcamaya hazırsınız ve karşılığında ne almak istiyorsunuz? Oyunlara ve donanım hızlandırmalı video işleme uygulamalarına el sürmeyecekseniz, basit ofis işleri için basit bir ekran kartı işinizi görecektir.

Ancak biraz daha esnek bir iş için ucuz kartları bırakıp orta seviyeye bakmanız gerekecektir. Çoklu ekran desteği gibi özellikleri kullanacaksanız harcadığınız ekstra paraya değecektir.

İhtiyaçlarınız neler?

Bir ofis PC'si mi, oyun PC'si mi?

Sağlam bir oyuncuysanız, ekran kartına harcadığınız her kuruşa değer. Özellikle modern oyunlar için yeni teknolojilere sahip, güncel bir ekran kartı seçmelisiniz.

Hatta oynayacağınız oyunlar yeniyse, eski model, güçlü ve daha uygun fiyatlı kartları boşverip mutlaka yeni nesil kartlara bakmalısınız.

Bütün oyunları keyifle oynamak isterseniz kesenin ağzını sonuna kadar açarak en güçlü modellere bakmalısınız. Özellikle geniş ekranlarda, yüksek çözünürlüklerde bu kaçınılmaz bir hal alıyor.

Eski sistemler ve yeni sistemler

AGP seçenekler çok azaldı

Alacağınız ekran kartının yüksek hızda büyük miktar veri işlemesi gerekiyor. İşte bu yüzden bilgisayarınızın diğer donanım bileşenlerinin de güçlü olması lazım.

En basit örnek olarak, eski AGP slot kullanan bir PC'ye PCI Express ekran kartı takamazsınız. AGP'de GeForce 7600GT gibi seçeneklerle kısıtlanıyorsunuz. Böyle bir durumda oyun oynamak için tamamen yeni bir sistem toplamayı düşünmelisiniz.

Nispeten yeni bir PC'de de en sık karşılaşacağınız sorun güç kaynağının yeterli olup olmayacağıdır. Genellikle kasaya verilen, güç kaynağına verilen paradan tasarruf etmeye çalışan kullanıcılar, güç kaynaklarının sisteme yetmediğini geç farkederek daha büyük masrafa girerler.

Güç ihtiyacı!

GTX 480 çok güç çekiyor

Ekran kartının 6 pin, 2 tane 6 pin ya da 6 ve 8 pin güç bağlantısı gerektirebileceği durumlara karşı, satın almadan önce durumunuzu inceleyin ve takıp takamayacağınızdan, güç kaynağınızın kaldırıp kaldırmayacağından kesinlikle emin olun.

Nvidia'nın GeForce GTX 480 ekran kartı 200W ve üzerinde güç ihtiyacına sahip. Üzerine pek çok sabit disk ve ek bileşene sahipseniz güç ihtiyacınız oldukça fazla olacaktır.

Sadece güç de değil, soğutma da önemli. Dünyanın parasını verdiğini ekran kartının performansından gerçekten yararlanmak istiyorsanız iyi bir soğutma sisteminiz olması gerekiyor.

Nvidia mı, ATI mi?

İki seçenek de açık

Her ekran kartı seçiminin geldiği nokta Nvidia mı, ATI mi sorusu oluyor.

İçinde bulunduğumuz dönemde ATI'nin kartları fiyat-performans olarak öne geçiyor. ATI Radeon HD 5850, performans seviyesinde karşılığı olan GeForce GTX 285'ten çok daha uygun fiyatla bulunabiliyor.

Orta seviyeye baktığımızda Radeon HD 5770 ile GeForce GTX 460'ı görüyoruz. Burada ATI'nin fiyat avantajı azalıyor. Düşük seviyelerde bunu iyice görmek mümkün.

Önemli olan nokta, fiyat listesinde aşağılara doğru indikçe, DirectX 11 desteğinden vazgeçmemek oluyor.

DirectX 10 ve DirectX 11

Yeni teknolojiler çok önemli

Nvidia kartların bir avantajı 3D Vision teknolojisi oluyor. Hem Blu-Ray 3D film izlemek, hem de uyumlu oyunları oynamak için iyi bir tercih.

Uygun fiyatlı kartlara bakacak olursak GeForce GT240 dikkat çekiyor. Çıktığında pek popüler olmadı zira DirectX 11 değil, DX 10 desteğine sahip. En son oyunlar için iyi olmasa da biraz eski ama sağlam oyunlarda oldukça iyi performans sunuyor.

Biraz daha fazla harcayarak sadece tek 6 pin güç bağlantısı gerektiren GeForce GTS 250'yi tercih edebilirsiniz.

Daha fazla RAM daha fazla işlemci gücü...

Yeni bir kart sisteminizi ayaklandırır

Geleceğe daha dönük bir kart olan GeForce GTX 460, DirectX 11 oyunlar için çok uygun ve oldukça yüksek çözünürlük destekliyor.

GeForce GTX 470'e bakacak olursak daha fazla RAM ve işlemci gücüyle dikkat çektiğini görüyoruz.

ATI'ye dönecek olursak, en ekonomik kartlar arasında yer alan Radeon HD 5450, 1 GB belleğe ve DirectX 11 desteğine sahip. Fansız çalışan bu sessiz ekran kartı eski oyunlar ve video için çok uygun.

Biraz daha yukarıda Radeon HD 5670 ekran kartını görüyoruz. 1 GB belleğe sahip kart, 1080p videoları sorunsuz gösteriyor ve eski oyunlarda çok iyi, yeni oyunlarda ortalama performans sunuyor.

Farklı tercihler

Üst seviye kartlar çağ atladı

DirectX 10-tabanlı Radeon HD 4890 daha güçlü olsa da DirectX 11 destekli Radeon HD 5770 ekran kartı daha iyi bir seçim.

DirectX 11 oyunlarında 30 FPS ve üzerinde almak için Radeon HD 5850 gibi bir ekran kartı gerekiyor. Güç tüketimi bu seviye için oldukça iyi olan kartın daha üstünde Radeon HD 5870 var ancak fiyat farkına her zaman değmiyor.

Bu kartların üzerine elbette yeni modeller geliyor ve ekran kartı piyasası durmuyor. Temel bazı tavsiyeler ise geçerliliğini yitirmiyor. Ekran kartlarının sadece RAM'lerine değil, teknolojilerine, RAM'in GDDR3 mü 5 mi olduğuna bakmanız gerekiyor. Ekran kartı GPU hızına, genel olarak performans testlerine de göz atmalısınız. Ayrıca Nvidia'nın yeni nesil CUDA ve ATI'nin EyeFinity teknolojilerini isteyip istemediğinize karar vermelisiniz.

Sonraki Haber

Forum