Eğer Dünya'ya Asteroit Çarpmasaydı, İnsanlık Tarihi Çok Farklı Olabilirdi!
Dünya'nın ilk zamanlarında gezegene çarpan asteroitler olmasaydı, Dünya'da yaşamın ortaya çıkması hikayesi çık daha farklı olabilirdi!
Asteroit çarpmaları, hiç şüphesiz olası en
tehlikeli doğal afetlerden biri. Ancak, felaket boyutundaki
çarpmalar, son dönemlerde yaşanmıyor. Bununla birlikte, Dünya'nın
ilk döneminde durum böyle değildi. Dünya, uzaydan gelen
asteroitlerin yoğun bombardımanı altında dövülüyordu. Yeni bir
çalışma, bu çarpmaların daha önce inanıldığından çok daha
sık yaşandığını ve bu yüzden de Dünya'da yaşamı
destekleyecek koşulların oluşumunu geciktirmiş olabileceğini ortaya
çıkardı.
Çalışmada incelenen çarpmalar, 2,5 milyar ile 4 milyar yıl önceki Arkean döneminde gerçekleşti. Bu süre zarfında, gezegenin ortamı çok farklıydı ve asteroitler tarafından bombalanmak kuşkusuz durumu daha da kötüye götürdü.
Asteroit kalıntılarını analiz eden bilim insanları, bu çarpışmaların etkilerinin bir modelini oluşturdular. Akademik dergi Nature Geoscience'da yayınlanan bulgularına göre, büyük asteroit çarpmaları, mevcut modellerin önerdiğinden 10 kat daha sık olmak üzere yaklaşık 15 milyon yılda bir meydana geldi.
Büyük asteroidler Dünya'ya çarptığında, Dünya'nın kabuğunun bir kısmını eritti ve buharlaştırdı ve yüzeyde büyük bir enkaz bulutu oluşturdu. Bu bulutla yayılan kabuk parçaları kum ve taş olarak tekrar Dünya yüzeyine yağdı. Bir bölgede ne kadar çok bu tür birikim varsa, orada o kadar çok asteroit çarpması yaşandığı anlaşılıyor.
Arkean dönemi, yaşamın Dünya'da ilk oluşmaya başladığı ve aynı zamanda atmosferdeki oksijenin yavaş toplandığı dönemdi. Oksijenin kendisi, anaerobik alglerin fotosentez sırasında serbest bırakmasından sonra, 2,5 milyar ila 541 milyon yıl önce Proterozoik çağın başlarına kadar atmosferde önemli bir miktarda mevcut değildi. Ancak bu yeni bulgulara göre, asteroit çarpmaları olmasa, Dünya'da oksijenin daha önce birikmiş olabileceği ve buna paralel olarak yaşamın da daha erken ortaya çıkabileceği düşünülüyor.