E-devlet 8. yılını kutluyor

Türkiye'deki e-dönüşüm sürecinin ilk adımlarından biri olan e-devlet kapısı, 8. yılında.

e-Dönüşüme açılan kapıdan 8 yılda 25 milyon kullanıcı geçti

Türkiye'nin ilk ve lider elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN'in Genel Müdürü Can Orhun Türkiye'de e-dönüşümün ülke geneline yayılmasının önünü açan e-devlet kapısının 8. yıl dönümünde sektörü değerlendirdi: "Kullanıcı sayısı 2015'in son ayında 25 milyonu geçen e-devlet uygulamasına geçtiğimiz yıl 3,5 milyon yeni kullanıcı dahil oldu. 8. yılında 206 kurum ve kuruluşa ait 1.359 hizmet kalemi sunan uygulamada e-Devlet kullanıcısı olma yaşının 15'e düşürülmesiyle birlikte; 15 yaş üstü her 3 kişiden 1'inin şu anda e-devlet hizmetlerinden faydalanmakta olduğunu görüyoruz. BTK'nın ikinci raporuna göre, 2015 Haziran sonu itibarıyla e-devlet uygulamalarında da kullanılmak üzere 1.465.146'sı elektronik imza ve 370.034'ü mobil imza olmak üzere toplam 1.835.180 elektronik sertifika oluşturuldu. e-İmza kullanıcılarının %19'unu 19-25 yaş arası, %40'ını 25-40 yaş arası, %41'ini 40 yaş ve üstü kullanıcılar oluşturmakta."

e-Devlet ile yapılacak işlemler her geçen gün artıyor

e-Devlet uygulaması kapsamında yapılabilecek işlemlerin ise her geçen gün arttığını belirten Orhun: "İstatistiklerine göre bireylerde e-Devlet hizmetlerini kullanım oranının yüzde 53,21'e, özel sektörde ise yüzde 81,42'e yükseldiğini görüyoruz. e-İmza sahiplerinin yüzde 49'u e-devlet uygulamalarını kullanırken; yüzde 53'ü ise Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi (UYAP), Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) gibi kamu projelerinde e-imzadan faydalanıyor.3 E-GÜVEN olarak e-imza sayesinde hem zaman tasarrufu hem de daha etkin ve güvenli bilgi alışverişi sağlanmasında rol oynuyoruz." dedi.

Türkiye'yi e-dönüşüm alanında dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline getirmeye katkıda bulunuyoruz

e-Devlet uygulamasının geldiği nokta ve geleceği hakkında görüşlerini belirten Orhun : Ülkemizde 2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm süreci içerisinde 2018 yılı itibariyle e-devlet kullanıcı sayısının 30 milyon, hizmet kaleminin ise 3 bin olması hedefleniyor. Ülkemizde elektronik ortamda sunulan kamu hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 88,74. Bu doğrultuda e-Devlet kapsamında yapılabilecek işlemlerin her geçen gün artığını görüyoruz. E-GÜVEN olarak amacımız kurumlardan bireylere e-imzanın sağladığı avantajları herkese ulaştırarak kullanımını yaygınlaştırmak ve e-dönüşüm alanında Türkiye'yi dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline getirmeye katkıda bulunmak." dedi

2015 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'na göre.

2 E-GÜVEN tarafından, 2013 yılında yapılan pazar araştırması raporlarına göre.

3 2015 TÜİK Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması27 istatistiklerine göre.

2014 TÜİK Yaşam Memnuniyeti Araştırması28 istatistiklerine göre.

E-imza nedir?

E-imza elektronik dokümanları imzalamak için kullanılan ve elle atılan imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan bir elektronik koddur. E-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler.

Sonraki Haber

Forum