Dünya'yı tehdit eden büyük sorunun yüzde 80'inden sadece 57 şirket sorumluymuş

Dünya, atmosfere salınan karbondioksiti azaltma çabasında ne kadar samimi? Atmosferdeki zehirli gazların %80'ninden sadece 57 şirketin sorumlu olduğu ortaya çıktı.

Geçen yıl tüm dünyada rekor sıcaklık yılı olarak kaydedildi. Dünya 2,7 derecelik bir küresel ısınmaya doğru gidiyor, ancak önde gelen fosil yakıt ve çimento üreticileri iklim değişikliğini umursamıyor ve durumu aktif olarak kötüleştiriyor.

Yeni bir Carbon Majors Database raporu, yalnızca 57 şirketin 2016 ile 2022 yılları arasındaki küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 80'inden sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Bu dönemdeki toplam emisyonların yüzde 38'i ulus devletlerden, yüzde 37'si kamu kuruluşlarından, yüzde 25'i ise özel şirketlerden kaynaklandı.

Yaklaşık 200 devlet, sera gazı emisyonlarını azaltmayı taahhüt ederek 2015 Paris Anlaşması'nı kabul etmişti. Ancak, Carbon Majors Database'deki 100 devlet ve yatırımcıya ait şirketin 58'i anlaşmadan sonraki yıllarda üretimlerini artırdı. Asya devletlerinin yüzde 87'si, Avrupalıların yüzde 57'si ve Kuzey Amerika'daki devletin yüzde 43'ü anlaşmaya uymadı. 

Dev şirketler sadece para kazanmaya odaklı

Uluslararası Enerji Ajansı, yedi yılda kömür tüketiminin yüzde sekiz artarak 8,3 milyar tona ulaştığını, bu rakamın rekor seviyede olduğunu tespit etti. Rapor, Hindistan devlet şirketi Coal India'yı en büyük karbondioksit üreticilerinden biri olarak adlandırıyor. Rusya'nın devlet enerji şirketi Gazprom ve Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco da bu listenin zirvesindeki diğer iki şirket. 

Exxon Mobile da küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 1,4'üne katkıda bulunarak ABD şirketleri arasında listenin başında yer aldı.

Stand.earth'de Uluslararası Program Direktörü ve Fosil Yakıt Yaymama Anlaşması Başkanı Tzeporah Berman bir açıklamasında, "Bu şirketler sorunu reddederken, iklim politikasını geciktirip engelleyerek milyarlarca dolar kar elde etti. Sürdürülebilir bir çözümün parçası olduklarına dair reklam kampanyalarına milyonlar harcıyorlar, ancak aslında bu yanıltıcı reklamların arkasında daha fazla fosil yakıt çıkarımına yatırım yapmaya devam ediyorlar" dedi. 

Öyle görünüyor ki, dev şirketlerin kar elde etme tutkusu törpülenmeden, atmosferi temiz tutmak mümkün olmayacak.

Sonraki Haber

Forum