Dünyayı değiştirecek Google'sız teknolojiler

Google'ın dev teknoloji tekeline direnen, "Google'sız" en önemli teknoloji ürünleri...

Bilişim dünyası Apple'ın saatine, Google'ın gözlüğüne odaklanmış durumda ancak teknoloji dünyası sadece bu ürünlerden ibaret değil. Çok sayıda yeni ürün ve teknoloji dünyayı değiştirecek minik devrimler yaratmak üzere hazırlanıyor. Ev otomasyonu, sürücüsüz otomobiller, uçan robotlar ve başka birçok alanda yeni teknolojiler kullanıma hazır haldeler. Hatta Google bile aslında sadece dijital gözlük geliştirmekle uğraşmıyor. Pekçok teknoloji şirketini satın alarak yeni alanlara yöneliyor. Bunların arasında ev otomasyonu da var, cephede silah taşıyacak akıllı robotlar da var. Ancak yine de teknoloji için Google'a muhtaç değiliz. İşte Google'ın dev teknoloji tekeline direnen umut verici yeni ürünler.

PC, telefon ve televizyonlar

PC, telefon veya televizyon konusunda Google'dan farklı bir alternatif aradığınızda işiniz biraz zor. Android telefonları, ChromeOS veya ChromeCast gibi düşük maliyetli ürünleri, Nexus Q mediastreamer gibi yararlı teknolojileri bir yana bırakmanız gerekecek. Bunların alternatifi olan ürünlerse Apple TV, Windows OS, MacBooks gibi yüksek fiyatlı ürünler olacaktır. Gerçi Windows Phone telefonları daha ucuza bulabilirsiniz ancak Android kadar geniş içeriğe sahip olmadığını da kabul etmek lazım.

Fakat neyse ki, bu alanda tek alternatifler Google, Microsoft ve Apple değil. İşletim sistemi için Linux seçeneğini unutmamalısınız. Veya ZTE'nin Firefox tabanlı Open isimli işletim sistemi de büyük umut vaadediyor. Amazon'un Kindle Fire cihazları ve yakında çıkacak telefonları da göz ardı edilmemeli. 

Chromecast gibi yararlı bir ürüne de alternatif arıyorsanız, Apple TV'ye bir göz atabilirsiniz. Ancak Apple markasından da uzak durmak isterseniz Roku Streaming Stick ile mobil cihazlarınız, PC'niz ve televizyonunuz arasında görüntü aktarabilirsiniz.

Giyilebilir bilgisayarlar ve ev otomasyonu

Google Glass, şu sıralar dünyadaki en önemli giyilebilir bilgisayar olarak algılanıyor ancak alternatifleri de yok değil. Meta Pro ve Vuzix M100 de umut veren ürünler olarak önümüzde duruyor. 

Motorola bu sıralar, Moto 360 isimli bir Android giyilebilir cihazı hazırlıyor, Samsung da Galaxy Gears ürünleri ile Android'i destekliyor. Dolayısıyla, giyilebilir teknolojiler alanında Android hakimiyeti var gibi görünse de bu her an değişebilir zira Samsung giyilebilir cihazlarında kullanmak üzere kendi Tizen OS işletim sistemini geliştirdi ve Galaxy Gears ürünleri yakında Tizen OS ile çalışacak.

Google'ın akıllı ev ürünleri olan Nest markasına karşı da Honeywell markasına bir göz atmalısınız. Honeywell sayesinde evlerimizi Google'ın reklamlarına maruz kalmadan yönetmek mümkün olabilir.

Online uygulamalar

Yazılım konusunda Google'a alternatif arıyorsanız, çok uzağa bakmak zorunda değilsiniz. Chrome tarayıcının alternatifi olarak Firefox veya Opera kullanabilirsiniz. Google arama motoru yerine Bing iyi bir alternatif. Ayrıca mahremiyet korumaya özen gösteren DuckDuckGo arama motoru son dönemin yükselen değeri kabul edilebilir.

Gmail, Google Docs veya Google Drive yararlı hizmetler olabilir ama alternatifi de yok değil. Apple iCloud servisini veriyor, Microsoft'un ise OneDrive'ı var. DropBox'u da kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Döküman yönetimi içinse Zoho iyi bir alternatif.

Eğer Google+'yı kullanan azınlıktansanız alternatifi olan Facebook'u zaten biliyorsunuzdur. Ama Hangouts kullanmak için Google+'ya girdiyseniz, Skype'ı deneyebilir, Blogger servisi yerine de Yahoo'nun Tumblr'ını tercih edebilirsiniz.

Müzik, film ve kitaplar

Google'ın Play Store'unda bulunan uygulamaların neredeyse hepsi için rakip kanallarda aynı uygulamalar bulunuyor. Apple'ın uygulama mağazasında, Windows Phone mağazasında veya Nokia ya da Blackberry mağazalarında popüler uygulamaları bulabilirsiniz.

Müzik içinse pek çok alternatif bulunuyor. iTunes, Spotify, Grooveshark, 7Digital, Napster, Rdio ve başkaları...

Google'ın rakipsiz olduğu alanlardan biri video paylaşımı. YouTube'un alternatifini bulmak şimdilik kolay değil. Elbette Vimeo bir alternatif olabilir ancak YouTube kadar başarılı olmadığını kabul etmek gerek.

Haritalar

Google, haritalar konusunda da başarılı bir geçmişe sahip. Ancak neyse ki Türkiye'de Google'ın haritalarına muhtaç durumda değiliz. Özellikle Yandex'in harita ve navigasyon servisi Türkiye'de Google'ın servislerinden kat kat önde. Yandex Navigasyon sistemi tamamen türkçe ve ülkedeki her sokağı tanıyor, biliyor. Dahası, ara yollardaki trafik sıkışıklıklarını bile görüyor ve uyarıda bulunuyor.

Ayrıca Apple'ın haritaları da iPhone sahiplerine hizmet ediyor ve Google servislerini aratmıyor. Google'ın Earth servisi, dünya haritası üzerinde insanların fotoğraf paylaşmasına ve yorumlar yapmasına hatta 3 boyutlu yapılan yerleştirilmesine izin veren yapısıyla, dünyayı dijital olarak gezmek isteyenlere bir fırsat sunuyor ancak bu servis Türkiye'de şimdilik yeterince güçlü değil ve bir ihtiyaç oluşturmuyor. Büyük şehirleri dijital olarak gezmek isteyenler Yandex'in sokak görüntülerini kullanarak sokak sokak tüm şehri dolaşabilir.

Elbette Nokia'nın ve Microsoft'un harita yeteneklerini de unutmamak lazım.

Sürücüsüz otomobiller ve robotlar

Google robot teknolojisinde bir hayli yol kat etti. Sürücüsüz otomobilleri şimdiden Google'ın dev kampüslerinde insanları bir yerden diğer yere taşıyor. Yakın zamanda satın aldığı Boston Dynamics şirketi ise, ordu için yük taşıyıcı robotlar üretiyor. Bu robotlar dağlık bölgelerde son derece hızlı hareket edebiliyor, keşif yapabiliyor veya ağır teçhizatları taşıyor. İstenirse üzerine silah takılması da mümkün olacak gibi görünüyor. Ancak şimdilik silahlı askeri robotlar satın almamıza gerek olmadığı için Boston Dynamics'e alternatif aramak gerekmiyor. Ancak Japon firmalarının evlerde çalışacak yardımcı robotlar için çok önemli çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Hatta bazı Japon hastaları, yatalak hastaları taşımak için özel hasta bakıcı robotlar kullanmaya başladılar bile.

Sürücüsüz otomobil konusunda da Google'a muhtaç değiliz. Volvo kendi teknolojisini geliştiriyor ve bu teknolojiden edindiği bazı bilgileri bir süredir ticari otomobillerinde bile kullanıyor. Çoğu Volvo otomobili, öndeki, arkadaki veya yanındaki otomobilleri radarlarla takip ederek sürücünün işini kolaylaştırıyor. Japon Nissan firması ise 2020 yılında ilk ticari, sürücüsüz otomobillerini piyasaya sürmeyi planlıyor. Dahası, Oxford Üniversitesi, sıradan otomobilleri sürücüsüz otomobile dönüştürecek ve 100 Pound'a mal olacak sistemini çoktan tanıttı.

Google ilk hatada büyük yara alabilir!

Öyle görünüyor ki, teknoloji devi olarak tanıdığımız Google aslında rakipsiz değil ve her cephede çok güçlü rakiplerle savaşmak zorunda. Bu sırada yanlış bir karar, kötü bir yatırım ve rakiplerin güçlü bir çıkışı Google'a büyük bir darbe vurabilir. Teknoloji dünyası daha önce devlerin çöküşüne çok kez tanık oldu. Google'ın da istisna olmasını gerektirecek hiçbir veri bulunmuyor. Sosyal medyayı küçümseme hatasına düşerek zamanında önlem almadığı için kendine Facebook gibi dev bir rakip yarattığını hatırlayacak olursanız, Google'ın ne kadar kırılgan olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum