Dünya'nın yüzde 95'i internete ulaşsa da, insanların yüzde 40'ı bu kadar şanslı değil

İyi haber: Dünya'nın yüzde 95'i internete erişebiliyor. Kötü haber: İnsanların sadece yüzde 60'ı internete girebiliyor. Peki bunun anlamı ne?

GSMA, dünyanın yüzde 95'inin mobil ağ kapsama alanına sahip bölgelerde yaşadığını, ancak insanların yüzde 40'ının hala çevrimdışı olduğunu ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı. Bu büyük farkın, özellikle mobil bağlantının geniş banttan daha önemli olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde "geniş kapsamlı sonuçları" olduğu belirtildi.

GSMA, raporunda, bu kadar çok insanın hala çevrimdışı olmasının 4 ana nedeni olduğunu vurguladı:

  • Okuryazarlık ve dijital beceri eksikliği
  • Satın alınabilirlik (özellikle cep telefonu satın alınabilirliği)
  • İlgili içerik ve hizmetlere erişim
  • Emniyet ve güvenlik endişeleri ve erişim

Rapora göre hala internete girmemiş olanların yüzde 94'ü düşük ve orta gelirli ülkelerden, kırsal bölgelerden ve kadınlardan oluşuyor. Raporda, internete erişimi olmayan bu insanların sağlık, eğitim, e-ticaret, finansal hizmetler ve gelir getirici fırsatlarla ilgili bilgi ve hizmetlere erişiminin engellendiği belirtildi. Bu durum aynı zamanda salgın hastalıklar, iklim değişikliği ve artan hayat pahalılığı gibi olaylara daha az tepki vermelerine neden oluyor.

GSMA Genel Direktörü Mats Granryd bulgularla ilgili olarak şunları söyledi: "Mobil genişbant ağlarının kapsama alanında yaşamalarına rağmen henüz mobil internet kullanmayan 3.2 milyar insana ulaşma yolunda gerçek adımlar atmanın zamanı geldi. Tüm dünyadaki hükümetleri ve kuruluşları mobil sektörle birlikte çalışmaya ve dijital katılımı gerçek bir öncelik haline getirmeye çağırıyoruz. Mobil internetin benimsenmesinin önündeki engellerin kaldırılması ekonomik iyileşmeyi hızlandıracak, sosyal hareketliliği ve cinsiyet eşitliğini geliştirecek ve dünya çapında milyonlarca insanın hayatını dönüştürecektir."

Durum kötü görünse de rapor ilerleme kaydedilen bazı alanların altını çiziyor. Mobil internet kullanımı artmaya devam ediyor ve bu da dijital katılımı artırıyor. 2021'de yaklaşık 300 milyon kişi daha çevrimiçi oldu ve kapsama alanı açığı son 7 yılda önemli ölçüde azalarak 2015'te raporlanan yüzde 19'dan 2021 yılında yüzde 5'e düştü.

Sonraki Haber

Forum