Dünyanın en büyük uçağı unvanını eline geçiren Stratolaunch, Mojave Çölü’nden işte böyle havalandı

Dünyanın en büyük uçağı olarak kabul edilen Stratolaunch, 5’inci başarılı test uçuşunda Mojave Çölü üzerinde gökyüzüne yükseldi.

Roketleri ve süpersonik uçakları aynı anda taşımak üzere inşa edilen, şimdiye kadar yapılmış en büyük kanat açıklığına sahip uçak, 5’inci test uçuşunu başarıyla tamamlayarak havacılık tarihinde yeni bir dönüm noktasına imza attı. Stratolaunch adı verilen taşıyıcı uçağı, Mojave Çölü’nde yapılan uçuş testinde 6 bin 858 metre irtifaya yükseldi ve neredeyse 5 saatlik uçuşun ardından başarıyla inişini gerçekleştirdi.

Stratolaunch İcra Kurulu Başkanı ve Başkanı Drç Zachary Krevor yaptığı açıklamada , "Bugün başarıyla gerçekleşen uçuş, taşıyıcı uçaklar için önemli bir kilometre taşı. Son test uçuşumuzdan bu yana meydana gelen kaliteli entegrasyon çalışmaları nedeniyle ekibim ile gurur duyuyorum,” derken, Stratolaunch’ın 2023 yılında ilk hipersonik uçuş testinin planlandığını da müjdeledi.

Hava ikmal kargo uçağı ve taşıyıcı uçaklar, bugüne kadar üretilen en büyük uçaklar arasında yer alıyor. Şimdiye kadar yapılmış kanat açıklığına ve en yüksek ağırlığa sahip olarak bilinen Antonov AN-225 Mriya, Rusya - Ukrayna savaşı sırasında Ukrayna havaalanında Rus güçleri tarafından imha edilmişti. Böylece en büyük uçak unvanına erişen Stratolaunch’ın, yakın gelecekte faal olarak hizmete sunulması planlanıyor.

Sonraki Haber

Forum