Dünyamız, geçici bir süre için de olsa, iki aya sahip olacak

Dünyamızın tek bir uydusu olduğunu ve ona da Ay dendiğini hepimiz biliyoruz. Ama yakında, kısa bir süre için de olsa, ikinci bir aya daha sahip olacağız. Peki bu nasıl olacak?

Eylül ayının sonundan itibaren Dünya, geçici olarak iki uyduya sahip olacak. Ne yazık ki bu durum iki aydan az sürecek ve bu geçici ikinci uyduyu çıplak gözle görebilmeniz pek olası değil.

Bu yeni mini uydu, 7 Ağustos’ta Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) tarafından keşfedilen 2024 PT5 adlı küçük bir asteroit olacak. Nesne, Dünya’nın yer çekimi tarafından geçici olarak yakalanacağı bir yörüngede ilerliyor. İspanya’dan Universidad Complutense de Madrid araştırmacıları Carlos ve Raúl de la Fuente Marcos tarafından yapılan hesaplamalara göre, asteroit 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın yörüngesinde olacak. Bu süre içinde gezegenimizin çevresinde sadece bir yörüngeyi tamamlayıp hızla uzaklaşacak.

2024 PT5, sadece 10 metre genişliğinde çok küçük bir asteroit olduğu için çıplak gözle görülmesi mümkün olmayacak. Hatta EarthSky’ın belirttiğine göre, en iyi ihtimalle 22’lik nispeten sönük bir büyüklük değerine sahip olacak olan asteroit, muhtemelen amatör bir teleskopla bile görülemeyebilir.

Research Notes of the AAS dergisinde yayınlanan makalede, çift ay senaryosunun gezegenimiz için nadir olduğunu ancak bazen gerçekleştiği belirtiliyor. Benzer bir olay, Temmuz 2006’da, bir mini ayın Dünya’nın etrafında yaklaşık bir yıl asılı kalmasıyla gerçekleşti. Bir başka örnekte, Mayıs 2020’de Dünya’nın yerçekiminden kaçmadan önce birkaç yıl gezegenin etrafında yörüngede kaldı. Dünya’nın yerçekimi tarafından çekilen ancak gezegenin etrafında tam bir yörüngeyi tamamlamadan kaçabiliyor.

Eğer 2024 PT5’i takip etmek için bu fırsatı kaçırırsanız, gök bilimcilerin söylediğine göre 9 Ocak 2025’te tekrar Dünya’nın yanından geçecek.

Sonraki Haber

Forum