Dünya çapında kullanılan milyonlarca IP kamera tehlikede...

Uzmanlar, dünya çapında milyonlarca IP kamerasının dışarıdan erişim için savunmasız olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, Çin'de üretilen 3,5 milyondan fazla aktif IP kameranın yalnızca üretici firmanın varsayılan şifresiyle korunduğunu ya da hiçbir korumanın bulunmadığını ve bu nedenle kullanıcıların gözetlenme riskiyle karşı karşıya kaldığı konusunda uyarıyor.

CyberNews tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre sadece ABD'de varsayılan kimlik bilgileriyle korunan 458 binden fazla cihaz faaliyet gösterirken, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 250 bin cihazdan bahsediliyor. Bunun yanı sıra Meksika, Çin, Kore Cumhuriyeti, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkeler de listede yer alıyor.

Dünya çapında en az 21 bin kameranın ise herhangi bir kimlik doğrulamasından yoksun olduğu söyleniyor. 

Güvenlik Kamerası Şifreleri

İnternete bağlı tüm cihazlar bilinmeyen ve potansiyel olarak kötü niyetli üçüncü taraflarca erişilme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Güvenlik kameraları söz konusu olduğunda, kötü amaçlı kullanıcılar bu kameraların yayınlarına erişebilir, hassas kişisel verileri kaydedebilir ve kamerayı bir ağ üzerinde savunmasız bir uç nokta olarak kullanabilir.

CyberNews araştırmacıları, analizlerinde karşılaştıkları tüm kamera markalarının, varsayılan parolayı değiştirmeden ya da hiç parola olmadan çalışmasına izin verilmesinden bahsediyor. Bunlar arasında Hikvision, HIPCam, Cisco, Toshiba ve Linksys yer alıyor.

Yine de haberler o kadar da kötü değil. En popüler kamera üreticilerinin en yeni ürünleri, model ya da aygıt yazılımı sürümüne göre, kullanıcıları bir şifre belirlemeye zorlayacak ya da rastgele benzersiz bir şifre oluşturacak şekilde programlanmış durumda.

Eğer sahip olduğunuz bir kamera varsa muhakkak şifresini sadece sizin bildiğiniz bir parola ile değiştirmenizde fayda var. Öte yandan aynı şeyi internete bağlanmak için kullandığınız modem, router ve diğer ağ ürünlerine uygulamanızda da öyle. Aksi halde, bağlantınız risk altında olacaktır.

Sonraki Haber

Forum