Çok uzaklarda, Wolf 1069 b olarak adlandırılan Dünya benzeri yeni bir gezegen keşfedildi

Astronomlar, çok uzaklarda olsa da Dünya benzeri olarak nitelendirdikleri yeni bir gezegen keşfetti.

Astronomlar, Dünya boyutunda yeni bir gezegen keşfettiklerini duyurdular. Wolf 1069 b olarak adlandırılan bu nadir gezegen, yıldızının yörüngesinde, suyun sıvı, buhar ve buz olarak var olabileceği yaşanabilir bölgede dönüyor.

Doğrulanan 5.000 dış gezegenden yalnızca 60'ının Dünya gibi kayalık olabileceği ve yaşanabilir bölgede olabileceği düşünülüyor. Ancak Dünya boyutunda veya daha küçük olanlar bunların sadece beşte birini oluşturuyor. Dünya'dan 31 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Wolf 1069 b, Dünya benzeri olabilecek en yakın altıncı dış gezegen.

Dünya-benzeri (Earth-analog) kavramı ilginç bir kavram. Yaşamın ortaya çıkması için kesin gereklilikleri bilmiyor olmamızdan dolayı, en iyi tahmin genellikle kendi gezegenimizin ortamını yeniden yaratmayı temel alıyor. Temel olarak “burada yaşam ortaya çıktıysa, başka bir yerde de çıkabilir” mantığı ile astronomlar Dünya ikizlerini arıyorlar. Wolf 1069 b tam olarak bir Dünya-ikizi değil ama yeterince yakın. Bu da onu yaşam aramak için mükemmel bir aday yapıyor.

Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden Dr. Diana Kossakowski yaptığı açıklamada, "Yıldız Wolf 1069'un verilerini analiz ettiğimizde, kabaca Dünya kütlesine sahip bir gezegen gibi görünen net, düşük ufuk yayı olan bir sinyal keşfettik” dedi ve ekledi: “Yıldızın yörüngesinde 15,6 gün içinde, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin on beşte birine eşdeğer bir mesafede dönüyor."

Bu mesafenin gezegen için kavurucu olacağını düşünebilirsiniz, ancak Wolf 1069, Güneşimizden çok daha küçük ve zayıf bir yıldız. Hatta Wolf 1069 b, yıldızına bu kadar yakın olmasına rağmen Dünya'nın Güneş'ten aldığı ışınımın yaklaşık yüzde 65'ini alıyor.

Bu yakınlığın başka bir tuhaf etkisi daha var. Gezegen muhtemelen kütleçekim kilidi altında yörüngede dönüyor. Ay'ın Dünya'ya her zaman bir yüzünü göstermesi gibi, bu gezegen de yıldızının yalnızca bir yüzünü görüyor. Yani bir yüzü daimi gündüz yaşarken, bir yüzü hiç bitmeyen bir gece yaşıyor. Modeller, gezegenin atmosferi yoksa sıcaklığının gündüzleri -23°C olduğunu, ancak bir atmosferi varsa ortalama sıcaklığın 13°C olacağını ve yaşanabilirlik için yeterince iyi olduğunu öneriyor.

Ne yazık ki, araştırmacılar, gezegenin bir atmosferi olup olmadığını doğrulamak için şu anda yapım aşamasında olan Extremely Large Telescope (ELT) gibi yeni nesil teleskopların inşa edilmesini beklememiz gerekeceğini düşünüyor. Kossakowski, “Bunun için muhtemelen bir on yıl daha beklememiz gerekecek” diyor.

Sonraki Haber

Forum