Doğru hosting seçimi

Joomla! veya WordPress'inizi kurmak için doğru bir barındırma alanı kiralamalısınız.

Web tasarım rehberi - İçindekiler

Web siteleri, 24 saat açık duran ve hızlı bir internet erişimine sahip, özel olarak yapılandırılmış, sunucu (server) adı verilen bilgisayarlarda barındırılırlar. Sıradan bir kullanıcının evinde 24 saat açık tutabileceği ve çok hızlı internet erişimine sahip bir bilgisayarın bulunma ihtimali düşüktür, bu nedenle bu işi yapan özel firmalar türemiştir. Firmalar sunucu bilgisayarlarını kurarak veri merkezi (datacenter) adı verilen özel merkezlerde, çok hızlı internet erişimiyle kullanıma sunarlar.

İşte web sitelerinizi bu özel sunucularda depolayıp kullanımasunma işine "barındırma" (hosting) denir. Bu işi yapan firmalara da "hosting firması" denir. Hosting firmaları, belli depolama alanlarına ve çeşitli özelliklere sahip hosting paketleri oluşturarak müşterilerine aylık veya yıllık olarak kiralarlar. Sizin de Joomla! veya WordPress tabanlı web sitenizi internette barındırabilmek için bir hosting paketi satın almanız gerekir. Piyasada bulabileceğiniz hosting paketlerinde genellikle iki farklı işletim sistemi kullanılır: Linux ve Windows. Bu noktada, kullanacağınız hosting paketinin sizin bilgisayarınızda yüklü işletim sistemiyle bir ilgisi olmadığını hatırlatalım. Yani Linux tabanlı bir hosting paketi satın alarak pekâlâ Windows tabanlı bilgisayarınızda kullanabilirsiniz.

Linux mu Windows mu?

Genel kural olarak PHP programlama dilini ve MySQL veritabanını kullanacak kişilerin Linux tabanlı bir hosting paketi, ASP ve ASP.NET programlama dilleriyle MSSQL veritabanını kullanmak isteyen kişilerin Windows tabanlı bir hosting paketi tercih etmesi tavsiye edilir. Windows hosting paketleri yazılım maliyeti nedeniyle Linux paketlere göre biraz daha pahalı olabilirler.

Linux, PHP ve MySQL ise tamamen açık kaynak yazılımlar olduğu için yazılım maliyeti yoktur, bu nedenle Linux paketleri daha ucuz olur. Kendileri de birer açık kaynak yazılım olan Joomla! ve WordPress, PHP dilinde yazılmış ve MySQL veritabanını kullanan yazılımlardır. Bu nedenle en yüksek performansı, PHP veMySQL'in anavatanı diyebileceğimiz Linux tabanlı sunucularda verirler.

Her ne kadar bazı Windows tabanlı hosting paketlerinde PHP ve MySQL desteği olsa da Joomla! veya WordPress'inizi tamamen sağlıklı biçimde kullanabilmek ve tüm özelliklerinden faydalanabilmek için mutlaka Linux tabanlı bir hosting paketi seçmenizi tavsiye ederiz. Joomla!'nın gereksinimleri arasında PHP 4.3.10 ve üstü ile MySQL 3.23.x ve üstü yer almaktadır. WordPress ise PHP 4.3 ve üstü ile MySQL 4.1.2 ve üstü sürümlere ihtiyaç duyar. Ayrıca WordPress'in "kalıcı link" olarak bilinen temiz adresleri oluşturabilmesi için mod_rewrite adlı Apache modülüne ihtiyacı var.

Günümüzde satılan hemen hemen tüm Linux tabanlı hosting paketleri bu özellikleri eksiksiz olarak sunmaktalar, ama emin değilseniz satın almadan önce hosting şirketiyle iletişime geçerek sahip oldukları sürümleri sorabilirsiniz.

Lokasyon önemli

Web sitenizi barındırdığınız sunucunun konumu (lokasyonu) da önemlidir. Yurt dışında barındırılan sunucuların maliyeti
genellikle daha düşük olduğu için hosting firmaları da yurt dışında barındırdıkları hosting paketlerini oldukça ucuz fiyatlara satabilirler. Hatta GoDaddy.com firması 10 GB alanlı hosting paketini aylık 5 dolara, DreamHost.com ise sınırsız alan ve bant genişlikli paketini aylık 9 dolara satmaktadır. Bununla birlikte, çok fazla alana ve bant genişliğine ihtiyacınız yoksa biz yurt dışında barındırılan sunucuları tercih etmenizi önermiyoruz.

Türkiye lokasyonlu sunuculara Türkiye'den erişim genellikle daha hızlı olmaktadır. Üstelik ülkemizin yurt dışı çıkışlarında arıza olması halinde yurt dışındaki sitenize ulaşılamayabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Tabii hedef kullanıcı kitleniz genellikle yurt dışında yaşıyorsa yurt dışında bulunan bir sunucudan daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Tercih edeceğiniz hosting firması, sunucularının lokasyonunu web sitesinde belirtmemişse firmayla iletişime geçerek sunucu konumunu mutlaka öğrenmenizi tavsiye ederiz. Günümüzde yıllık 10 TL'den başlayan fiyatlarla Türkiye lokasyonlu hosting paketleri bulmanız mümkündür.

Alan adı seçimi

Hosting paketinizi kullanabilmek için bir de alan adına (domain) sahip olmalısınız. Alan adı, isim.com, isim.net, isim.com.tr
gibi bir adrestir. Gerçekte alan adının başında "www." takısı yoktur, bunu bütün hosting paketleri otomatik olarak alan adınıza ekler. Hemen hemen bütün hosting firmaları aynı zamanda alan adı da satarlar.

Alan adı fiyatı ortalama yıllık 15 dolar olmakla birlikte her firmada fiyatlar değişiklik gösterebilir. .tr uzantılı alan adlarının satışı ise www.nic.tr adresinden yapılır. .tr uzantılı bazı alan adlarını satın
alabilmek için belge göndermeniz gerekir; bu konuda ayrıntılı bilgiyi www.nic.tr adresinden alabilirsiniz. Alan adınızı ve hosting paketinizi birbirinden farklı firmalardan satın alabilirsiniz. Bu durumda hosting sağlayıcınız tarafından size verile DNS (nameserver) adreslerini alan adı kontrol panelinize girmeniz yeterli olacaktır.

Türkiye'nin en büyük 15 hosting sağlayıcısı

Türkiye'nin en büyük 15 hosting sağlayıcısı

1. turkticaret.net

2. natrohost.com

3. isimtescil.net

4. ihs.com.tr

5. markum.com.tr

6. websahibi.com

7. doruk.net.tr

8. niobeweb.net

9. kriweb.com

10. sadecehosting.com

11. turkishost.com

12. kebirhost.com

13. mynet.com

14. turhost.com

15. karegen.com