Dizüstülerde 3.Nesil, G450 ile yaşanacak
3.Nesil'in başlamasına çeyrek kala,Toshiba'nın yeni 3N modem telefonu G450'yi sizler için test ettik
Kutu içeriği:
- Toshiba G450 mobil telefon
- Toshiba G450 mobil telefon şarj cihazı
- Kullanım kılavuzu
- Mikrofonlu Stereo kulaklık seti
- USB bağlantı kablosu
Genel özellikler
-UMTS için 2100 MHz GSM, GPRS, EDGE için
900/ 1800/ 1900 MHz şebeke desteği
-98 x 36 x 16 mm ebatlarında 57 gram ağırlık
-OLED 96 x 39 piksel ekran
-160 MB dâhili hafıza
-WAP/ GPRS/ EDGE/ UMTS/HSDPA (7,2Mb/s) ve USB bağlantı desteği
Toshiba'nın Türkiye pazarına sunduğu G450'yi kutusundan çıkardığınızda hem boyutu, hem ağırlığı hem de tarzına şaşırmamak elde değil. Ürün görsellerinden de gördüğünüz gibi, yuvarlak hatlı küçük, dikdörtgen bir kasanın üzerinde ikisini tuş takımı, birini de OLED ekranın işgal ettiği üç daire bulunuyor. Telefonun arka tarafında hoparlör delikleri ve batarya hazne kapağı dışında başka bir şey yok. Mini USB girişi tam orta alt tarafta bulunuyor.
Güçlü ses çıkışı, basit telefon özellikleri
Telefonu kullanmada en çok basacağınız 4 tuşun ikisi sağ yanda, ikisi sol yanda bulunuyor. Sağ yandaki düğmeleri kullanarak menüler içinde seçim yapıp, geri dönerken, sol yandaki tuşlarla seçili menü içersinde gezinebiliyorsunuz. 10-15 dakikalık pratikle telefonu sanki yıllardır sizinmiş gibi kullanabiliyorsunuz. İşletim sistemi gayet sade olduğu ve herhangi bir grafik arayüze sahip olmadığı için cihaz oldukça süratli çalışıyor.
Telefonun menüsünde 7 ana başlık bulunuyor. Bunlar sırasıyla Telefon Rehberi, Mesajlar, Müzik, Arama Geçmişi, Ayarlar, Alarm ve U-Disk. Başlı başına bir cepte taşınabilir müzik çalara benzeyen G450, Müzik başlığı altında MP3 biçimindeki ses dosyalarını liste hazırlamaya imkân vererek çalabiliyor.
Telefonun küçük boyutuna rağmen dışarıya verdiği ses oldukça tatmin edici. USB kulaklıklı mikrofon seti de gayet temiz bir ses kalitesine sahip ancak müzik dinlerken biraz daha yüksek çıkabilirmiş. 160MB'lik telefon hafızası ise 4-5 müzik albümü saklamak için yeterli bir kapasite. Kısa mesaj hizmeti ve alarm özelliği G450'nin diğer kullanışlı araçları olarak karşımıza çıkıyor.
3.Nesil Desteği ile 7,2 Mb/s hızında bağlantı
Toshiba G450, telefon özelliklerinden daha çok kuvvetli modem özellikleriyle ön plana çıkıyor. "Tak ve Kullan" USB modemiyle kolay mobil geniş bant İnternet erişimi sağlayan cihaz, istediklerinizi daha hızlı indirebilmeniz, çevrimiçi ortamda daha hızlı gezinebilmeniz için halen ülkemizde desteği olmayan HSDPA'Yİ sunuyor. Bu sayede SIM kartınız G450 ile birleşerek mobil bilgisayarınızı tek bir USB kabloyla 7,2 Mb/s'lik geniş bant İnternet'e çıkarabiliyorsunuz.
Kuzey Kıbrıs Turkcell 3.Nesil bağlantı ile Girne'de diz üstü bilgisayarımıza yaptığımız kablo bağlantısı ile 5 Mb/s'lik bir hıza eriştiğimizi belirtelim. Evlerimizde kullandığımız 1 Mb/s'lik ADSL ile karşılaştırırsak 3.Nesil kullanmak büyük bir keyif.
EDGE ile de sonuçlar tatmin edicidi!
İstanbul'da G450 ile bilgisayar eşleşmesi sonucunda EDGE ile İnternet'e çıkmak için iki operatör seçeneğiniz var: Avea ve Turkcell.
Telefonla birlikte yüklü gelen ve USB kabloyu Windows işletim sistemli bilgisayarınıza takar takmaz algıladığı WellPhone XT yazılımı ile mevcut şebekenizden İnternet'e bağlanabiliyor, kulaklık ve mikrofon setiyle bilgisayarınızı sanal bir mobil telefon haline getirebiliyor ya da kısa mesaj gönderebiliyorsunuz. WellPhone XT yazılımı ile Turkcell şebekeden 230 Kbit/s, Avea şebekeden 199 Kbit/s hızla İnternet'e çıkış yapabildik (Vodafone GPRS ile herhangi bir bağlantı sağlayamadık, ancak bunun nedeni geçici şebeke probleminden kaynaklanabilir bilginize).
GPRS ve EDGE bağlantısı kuruluyken çağrı ya da kısa mesaj almanız durumunda İnternet bağlantısı doğal olarak kopuyor, ancak belirtilen bilgilerde 3N/ HSDPA geniş bant bağlantısı kurduğunuzda, telefonunuz her zamanki gibi çalışmaya devam ediyor ve İnternet bağlantısı kesilmiyormuş, bu sayede hem telefonda konuşup hem de çalışmaya devam edebilirsiniz.
Pil Ömrü
Bekleme süresi 9 günü bulan ve sürekli konuşma süresi de 2 buçuk
saat civarında olan telefonu satın aldığınızda zaten pek fazla pil
ya da şarj problemi yaşamayacaksınız.
Çünkü bu telefonu alacak kişi cihazını mobil bilgisayarına ya da
masa üstü bilgisayara USB noktasından bağlayacağı için zaten
sürekli şarj etmiş olacak ve enerji sıkıntısı yaşamayacaktır.
Kulaklığınızı takarak 160 MB'lik hafızaya yükleyebileceğiniz 3-4 müzik albümünü 6 saat boyunca kesintisiz dinleyebileceğiniz telefon, şarj tam dolu iken 3 saatlik konuşma süresine çıkabildi.
İlginç tasarım, bol işlev...
Sonuç olarak; Toshiba G450 sadece bir telefon olarak görülürse boyutları ve basit telefon özellikleri dışında sade ve gereksiz bir ürün olarak algılanabilir. Ancak mobil geniş bant sağlayan bir modem üzerinde bir mobil telefon olarak algılanırsa Toshiba'nın inovasyondaki liderliğini mobil telefon pazarında da ses getirecek bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.
3.Nesil ihalesinin yapılacağı 28 Kasım'dan sonra çok daha fazla satılacağı umulan ürün,yurtdışı piyasalarda Vodafone gibi büyük operatörlerin 3.Nesil paketleriyle beraber kullanıcılara sunuluyor. Ürünün Türkiye satış fiyatı şu sıralar 450 YTL civarında satılıyor.