Dizüstü bilgisayar satınalma rehberi

13.3"ten 17"e kadar ihtiyacınıza en uygun dizüstü bilgisayarı seçmek için rehberimize göz atın.

Dizüstü bilgisayar satın almak için mağazaya girdiğinizde "en iyisini istiyorum" diyenlerden iseniz genelde en kötü bilgisayarı satın aldığınızı bilmeniz gerek. Zira sizin en iyi olarak tanımladığınız bilgisayarın belki pil süresi 8 saat olmalı iken satış elemanının en iyi diye düşündüğü ürünü yüksek performansına rağmen ancak 2 saat pil süresine sahip.

Bu bağlamda ilk olarak ihtiyaçlarınızı belirlemeniz şart. Eğer yüksek performans istiyorsanız pil ömründen vazgeçmeniz gerekebilir. Üreticiler genelde bunun aksini iddia etse de gerçek dünya testlerimiz bunun hep aksini göstermiştir. Çekirdek sayıları havada uçuşuyor, turbo frekanslardan bahsediliyor ve harici ekran kartları işin içine giriyorsa pratikte dizüstü bilgisayarınızı 3 saat ancak kullanabiliyorsunuz. Bu bağlamda pil ile performans arasında bir tercih yapmanız gerek. Eğer mühendis değilseniz emin olun yüksek performansa aslında çok da ihtiyacınız yok.

Bir başka konu da taşınabilirlik. Hala 15.6" dizüstü bilgisayarların nasıl çok tercih edildiğini anlamak güç. Öte yandan satın aldıkları dizüstü bilgisayarın ağırlığından yakınanlar da hiç de azımsanacak gibi değil. Bu bağlamda gerçek anlamda taşınabilrilik istiyorsanız kıskançlığı bir kenara bırakıp daha küçük modellere yönelmeniz gerekiyor.

Pil süresi mi lazımdı?

Pil süresi. Dizüstü bilgisayarların en çok şikayet edilen özelliği. Yıllar boyunca bu konuda haberler gördük. Hatta her hafta mutlaka ya "iki dakikada dolan pil, 9 gün dayanan pil, yakıt hücreli pil, İngiliz bilim adamlarının pili, Avustralyalı bilim adamlarının pili" gibi bir pil haberi görüyoruz. Sonuç? İşten eve gelirken dizüstü bilgisayarımızın yanında hala şarj aletini almalıyız.

Anlaşıldı. Pil için kesin çözüm yok. peki pil ömrü uzun olan ürünler hangileri? Öncelikle en büyük kurallardan biri, ekranın küçük olması. Ekran, dizüstü bilgisayarlarda ve hatta cep telefonlarında da en çok enerji tüketen birimdir. Android kullanıcıları bunu çok iyi bilirler. iOS kullanıcıları bunu bilmese de pillerinin az gittiğini bilirler en azından. Burada ilginç bir durum, ekranı küçük olan dizüstü bilgisayarın, beraberinde bazı özellikleri de getirdikleri için uzun pil ömrüne sahip olmaları.

13.3" ve 14.1"e kadar olan modeller genelde yüksek pil peformansı sunmak amacıyla tasarlanırlar. Bu bilgisayarlar aynı zamanda hafif olurlar ve hafif olmaları için yüksek performansı bileşen barındırmazlar. Bu da dolaylı olarak bu ürünlerin yüksek pil süresi sunmalarını sağlar. Kısacası pil ömrü istiyorsanız ve bir netbook istemiyorsanız 13.3 ve 14" modeller ilk göz atmanız gerekenler arasında.

Yüksek kapasiteli piller

15.6" bir bilgisayar en azından 2.5 Kg ağırlığında olacaktır. 500 gram da batarya eklerseniz bu ağırlık 3 Kg olur. Çanta ve beraberinde taşıdınız fare vs derken 3.5 Kg taşır hale gelirsiniz ki taşıyanlar çok iyi bilirler, bir süre sonra bu, Çin işkencesine dönüşür. Şimdi böyle bir bilgisayarın pilini söküp 9 hücreli bir pil takmak size ancak 2 saat fazladan pil ömrü kazandırabilir, ki bu da en iyi senaryoda. Fakat bu, pilin daha ağır olması ve dizüstü bilgisayarın şekil açısından da büyümesi anlamına gelir.

Öte yandan 13.3" veya 14" model bir ürün genelde 2.2 Kg olur. Bu modellerin adaptörleri de genelde küçüktür, zira daha düşük güç tükettikleri için adaptörleri de buna göre ufak imal edilmektedir. Böyle bir bilgisayara 9 hücreli pil taktığınızda elde edeceğiniz fazladan pil süresi de 3 saatin üstünde olacaktır, zira bu bilgisayarlarda yer alan işlemciler daha düşük güç tüketmektedir.

Üstelik toplam ağırlık da her şey dahil 3 Kg'a ulaşıyor. Tabi şanslıysanız bilgisayarınızın optik sürücü yuvasını aynı zamanda fazladan pil takmak için kullanabilirsiniz. Tabi bunu bilgisayarınızın desteklemesi gerek. Uzun zaman önce incelemiş olduğumuz Exper'in EQ 3G modeli bu özelliği sunuyordu. Şimdi üreticilerin kafasına taş mı düştü de artık optik sürücü yuvasına hiç kullanmadığımız optik sürücüleri koyuyorlar, bilemiyoruz. Üstelik pile bu kadar ihtiyacımız olan bir dönemde.

Netbook'lardan uzak durun

Pil süresi istiyorum derken "denize düşen yılana sarılır" durumundaki gibi hemen netbook'lara yönelmeyin. Atom işlemci adeta bir kağnı hızında çalışıyor. Bilgisayarın pilinin %5'i zaten sistem açılışında bitiyor dersek hepiniz buna gülerek katılırsınız. Zira Intel, 5 Watt güç tüketeceğim derken Atom'u neredeyse günümüz çift çekirdekli cep telefonlarının işlemcilerinden bile yavaş hale getirmiş durumda.

Samsung ve Dell gibi devlerin de netbook üretiminden çekilmemesine şaşırmamalı. Zira çözünürlüğü artık modern cep telefonların çözünürlüğüyle neredeyse aynı olan bu cihazlar ile internete girip maillere bakmak bile işkenceye dönüşebiliyor. Asus'un EeePad Transformer gibi cihazları sayesinde tablet PC'yi netbook gibi kullanabilme teknolojisi de varken kim ne yapar netbookları diyebiliriz.

Netbook'ların en büyük avantajı pil süresiydi fakat bu da artık aşıldı diyebiliriz. Zira günümüz dizüstü bilgisayarında 6 saatin üstünde pil ömrü sunabilen ürünler bile mevcut.

2011'in pil canavarları

Peki piyasadaki güncel ve gayet iyi pil süresi sunan ürünler hangileri? Daha da önemlisi, bu modeller ülkemizde var mı? Hep birlikte göz atalım...

Lenovo ThinkPad T420

14" boyutlarındaki bu bilgisayar 10:30 saat pil ömrü sunuyor. Bu boyutlarda ekran çözünürlüğünün 1600 x 900 olması ise takdire şayan. Her şeyin bir bedeli var. 10 saatten fazla pil ömrünün bedeli ise 4500 TL.

Sony Vaio Z Serisi

Sony'nin dizüstü bilgisayarları fiyat konusunda Apple ile yaraşır nitelikte. Fakat pil ömrü 14 saate yaklaşan bu model karşısında Apple bile şapka çıkartıyor. 13.1" boyutlara rağmen 1600 x 900 ekran çözünürlüğü ve performanslı i7 işlemcinin yanında AMD Radeon HD 6650M ekran kartı, performans ile pil ömrünün istenildiğinde bir arada sunulabileceğini gösteriyor adeta. Fakat 6200 TL'lik fiyat etiketini duyunca mali müşavirinizi arama gereği duyabilirsiniz. Vergiyi biz hesapladık: 1116 TL.

Sony Vaio S Serisi

13.3" ekran, biraz daha düşük çözünürlük fakat yine mükemmel pil süresi. Fiyat bu defa neredeyse iki katına kadar iniyor ve 3700 TL seviyelerine geliyor. Ekran kartı da biraz düşerek 6630M oluyor.

2011'in pil canavarları - 2

Alienware M11x

Dell'in uzaylı konseptiyle oyuncular için tasarladığı dizüstü bilgisayarlarından biri olan M11x de pil süresi ile dikkat çekiyor. Tabii ki oyun oynayacaksanız 5 saatin üstüne çıkmanız zor ama günlük işleriniz için bu cihaz 8 saat pil ömrü sunabiliyor. Fiyat ise 3000 TL civarında seyrediyor.

Lenovo ThinkPad X1

Lenovo ile ilgili her haberde ve her incelemede firmanın eski IBM olduğundan bahsediyoruz. Dünya üzerinde bunu bilmeyen kalmadıysa firmanın X1 modelinden bahsetmeye başlayabiliriz. 8 saat pil ömrü, mesai boyunca şarj aleti arama derdinizi ortadan kaldırıyor. Öte yandan 5800 TL fiyat etiketini görünce umuyoruz ki bu ürünü siz değil de şirketiniz alıyordur.

Apple MacBook Pro

13" boyut ve 2.7 GHz Core i7 işlemci ile MacBook Pro, 7 saate yakın pil ömrü sunuyor. tabi bunun karşılığında harici ekran kartına elveda demeniz gerekiyor.

Sonraki Haber

Forum