Dişlerimiz Kemik Sayılır mı? Dişler Kemik midir? Cevabı Veriyoruz!

Halk arasındaki genel kanı, dişlerin kemik olduğu yönünde... Peki ama dişlerimiz gerçekten kemik sayılır mı? Aralarında ne fark var? Hepsini açıkladık...

İkisinin de dışı sert, içlerinde biraz daha yumuşak kısımlar bulunuyor ve aynı renkler. Peki ama dişler, kemik sayılır mı?ABD'nin Kara Listesine Şimdi de Çinli Devler Alibaba ve WeChat Girdi!ABD'nin çevrimiçi dolandırıcılık ile ilgili kara listesine şimdi de Çinli dev şirketler Alibaba ve WeChat girdi!

En basit haliyle bu sorunun cevabı: Hayır.

Dişlerin yapıları ve nereden geldikleri hakkında daha fazla bilgi öğrendikçe, bu ilgi ve bakım isteyen parçalarımız daha da büyülü gözükebilir. Kemiklerle pek çok özelliği paylaşsalar da dişler kemik olarak kabul edilmiyor ve ikisini birbirinden ayıran birkaç temel fark bulunuyor.

Dişler, neden kemik sayılmıyor?

Öncelikle, kemiklerinizin yüzeyleri çoğunlukla kolajendir, dişler ise kalsiyum fosfatın bir mineral formu olan hidroksiapatitten oluşan bir mine kabuğuna sahiptir. Etkileyici bir şekilde, bu mine kemikten ve hatta çelikten daha serttir, ancak çok daha kırılgandır. Yani onu çizmeniz pek olası değildir, ancak kolayca çatlatabilirsiniz. Ayrıca kemiklerin aksine, mine kendini tamir edemez.

Diğer bir fark, kemiğin dış tabakasının altında süngerimsi bir kemik tabakası bulunurken, dişlerin mine kabuğunun altında dentin bulunmasıdır. Güç açısından bakıldığında dentin kemiğe benzese de, kemiğin aksine yenilenemez ve sadece hasarı onarabilir.

Tam da bu noktada diş hekimleri devreye giriyor. Dentin, çürük gelişmesi ile ortaya çıkan ağrıyı ileten sıvı ve sinir uçlarını içeren mikroskobik kanallarla doludur.Tonga Volkanı Patlamasının Uydu Görüntüleri, Dehşeti Ortaya Çıkarttı!Ocak ayında inanılmaz bir patlamaya sahne olan Tonga volkanının uydu görüntüleri, dumanın yükselişinin hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi!

İnsanlarda diş gelişimi, öncü ve kalıcı diş setlerine sahip olmamızdan dolayı provalı bir etkinlik gibi görülebilir. Dişler doğumdan önce gelişmeye başlar. Bebekler, diş etlerinin altında gizlenmiş olan ve ortalamada bir yıl içinde açığa çıkmaya başlayan ilk dişleri ile doğar.

Altı yaşından itibaren, çocukların hem süt dişleri hem de kalıcı dişleri vardır ve bu da röntgenlerde oldukça ilginç görünmelerine sebep olabilir. Ancak yetişkin dişlerinin çıkmasından itibaren, kaybedilen veya kırılan herhangi bir dişin yenisi gelmeyeceği için bu dişler, sağlıklı dişlere sahip olmak için son şansınızdır. Tabii ki pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da bilim insanları yeni dişler üretme çabalarını sürdürüyor.

Öte yandan kemik, yaşamınız boyunca büyüyecek ve yenilenecektir, bu nedenle çocukluk vücut planınızın, siz büyüdükçe uzunluğu artan teleskopik bacak kemiklerini içermesi gerekmez.

Sonraki Haber

Forum