Dijital Fotoğraf Çerçeveleri
CHIP Online 7, 8 ve 10 inç boyutlarında üç dijital fotoğraf çerçevesini sizler için inceledi.
Fotoğraflarınızın çıktısını almak veya sürekli bilgisayar ekranından görüntülemek istemiyorsanız; dijital fotoğraf çerçeveleri, hem tekli gösterim, hem de slayt şov özellikleriyle sizin için ilgi çekici bir alternatif olabilir. Bunun için tek yapmanız gereken, çerçevenin arka bölümündeki yuvaya hafıza kartını yerleştirmek ve çerçeveye enerji vermek. Fotoğraflarınızı görüntülerken zevk alabilmeniz için, çerçevenin en az 720 x 480 piksel çözünürlüğe sahip olmasına dikkat edin. Ucuz çerçeveler 480 x 234 çözünürlükleriyle keskin bir görüntü vermekten oldukça uzaktırlar.
Formata Dikkat Edin
Fotoğrafların en / boy oranları kompakt dijital kameralarda 4:3 iken, DSLR'larda 3:2'dir. Dijital fotoğraf çerçevelerinin büyük çoğunluğunda ise bu oran 16:9'dur. Fotoğrafın tamamını çerçeveye yansıttığınızda fotoğrafınız kenarlardan 'kırpılacaktır'. Fotoğraflarınızı orijinal halleriyle görüntülemek istediğinizde ise, çerçevenin kenarlarında siyah boşluklar oluşacaktır. Size bu tür bir sorun yaratmayacak çerçeveler ise, kompakt makineler için 800 x 600, DSLR'lar içinse 720 x 480 çözünürlük sağlayan dijital fotoğraf çerçeveleridir.
Dik veya yatay
Çerçevede görüntüleyeceğiniz fotoğrafların tümünün aynı formda olmasına dikkat etmelisiniz. Tüm fotoğraflarınız dikey formda ise, çerçeveyi buna göre konumlandırmanız gerekecektir. Dijital fotoğraf çerçevelerinin çoğu; fotoğrafları, formlarına göre görüntüleme yeteneğine sahip değil. Bu özelliğe sahip olanlarda ise, uygun olmayan formda bir fotoğraf görüntülendiğinde, ekranın önemli bir kısmı boş kalıyor.
7 inç: Philips 7FF1M4
7 inç ekranlı modeller mükemmel görüntü kaliteleri ve asil görünümleriyle öne çıksalar da, kullanım zorlukları bu özelliklerini biraz gölgelemekte.
Philips 7FF1M4, fotoğraflarınızı yalnızca dahili hafızasında iken çevirebiliyor. Çerçevenin çözünürlüğü 800 x 480 piksel. Bu formda bir ekranda fotoğraflarınızı tam ekran yansıtmak istediğinizde, fotoğraflarınız kenarlarından kesintiye uğrayacaktır. Ekranın görüntü kalitesi ise oldukça iyi. Philips 7FF1M4, 3.9 Watt'lık enerji tüketimi ile de oldukça tasarruflu.
8 inç: Kodak EasyShare EX811
Ekran çözünürlüğü 800 x 600 piksel olan çerçeveler, kompakt makinelerle çekilmiş fotoğrafları eksiksiz ve formatına uygun şekilde görüntüleyebilirler. Görüntü kalitesi olarak 7 inçlik modellerden hiç de aşağı kalmayan 8 inç ekranlı fotoğraf çerçevelerinde fotoğraflarınız belirgin ölçüde daha büyük gözükecektir.
Müzik ve video dosyalarınızı da yönetebileceğiniz bu çerçeve, aynı zamanda kablosuz ağ üzerinden (WLAN 802.11 b/g) iletişim sağlayabiliyor. Kodak EasyShare EX811'in 128 MB'lık bir dahili hafızası da mevcut. Elektrik tüketimi ise 6.2 Watt ile kabul edilebilir seviyede bulunuyor.
10 inç: Kodak EasyShare EX1011
Büyük çerçevelerde fotoğraflarınız daha çok dikkat çeker, ancak 8 inçlik modellerle genelde aynı ekranı kullandıkları için görüntüde netlikten ödün vermek zorunda kalırsınız. 10 inçlik dijital fotoğraf çerçeveleri, küçük kardeşlerine göre daha pahalıdır.
Başarılı renk ve zıtlık (kontrast) ayarları sayesinde görüntü kalitesi oldukça iyi olarak göze çarpıyor. Elektrik tüketimi 11.4 Watt ile standartların biraz üzerinde yer alıyor.
Sonuç: İyi Görüntü Kalitesi ve Kullanım Kolaylığı
Testteki tüm dijital fotoğraf çerçeveleri etkileyici bir görüntü kalitesine erişebildi. Satın almada önemli rol oynayacak kriterler, çerçevenin kullanım kolaylığı ve en-boy oranı olmalı.
7 veya 8 inç ekranlı modeller, 10 inç ekranlılara göre daha keskin bir görüntü sağlayabiliyorlar. Aynı zamanda fiyatları da daha uygun. Ekran boyutları fotoğraflarla orantılı olan modeller (800 x 600 ve 720 x 480 piksel) ve uzaktan kumandalı modeller, kullanışlılıkları ile öne çıkıyorlar.
Bunları bilmenizde fayda var
Bir dijital fotoğraf çerçevesi almaya karar verdiğinizde, bu araçların tasarımına bağlı olarak, kimi zaman kullanım zorlukları çıkaracağının bilincinde olmanız gerekli. Bu durumda, uzaktan kumandasız bir kullanımın zahmetli olacağını belirtmeliyiz. Çerçevenizi yerleştirdiğinizde, güç kablosu arkasından sarkacaktır; bu da örneğin çerçeveyi duvara asmak istediğinizde göze hoş görünmeyecektir. Dijital fotoğraf çerçeveleri her ne kadar çalışmak için enerjiye ihtiyaç duysalar da, kullandıkları güç 8 ile 10 Watt'ı aşmadığı için bu konuda endişelenecek bir durum yoktur.