Devlerin işlemci şovu başladı!

Intel, IBM, Sun, AMD: Devlerin yeni canavarları çok konuşulacak! İşte yeni nesil...

ISSCC: International Solid State Circuits Conference yani uluslararası katı durum devre konferansında tek çekirdekli işlemcilerden, 48 çekirdekli işlemcilere kadar pek çok yeni ürün ve teknoloji tanıtılacak.

Sun'ın SPARC işlemci ailesinden 16 çekirdek, 40nm, 128 şerit Niagara, Oracle tarafından satın alınma ile birlikte SUN'ın son donanım şovu olabilir.

AMD'den 32nm x86-64bit işlemciler, 3GHz üstü hızda ve L2 bellek hariç 35 milyon transistör ile 2.5 ve 25 Watt arası tüketim, hatta 0 güç tüketim moduyla dikkat çekiyor.

AMD'den Atom'a sert cevap!

Atom inanılmaz bir başarı sağladı

32nm ve mobil hedefli işlemcinin Bobcat ya da Llano kod adlı Fusion olabileceği aktarılıyor. AMD, Intel Atom'a sert bir cevap verecek.

Intel ise Nehalem'in 32nm hali olan Westmere üzerinde duruyor. Masaüstü Clarksdale ve mobil Arrandale çıkmış olsa da yeni ürünler geliyor. 6 çekirdekli Gulftown'lar Mart'ta bekleniyor.

Intel'in deneysel 48 çekirdekli işlemcisi SCCC: Single Chip Cloud Computer yani tek çekirdekte bulut bilgi işlem de dikkat çekiyor. Kendi işletim sistemini çalıştıran, ilginç bir çalışma.

2 milyar transistör? Yazım yanlışı değildir!

IBM sunucuya yönelik işlemcilere ön plana çıkıyor

Uzun zamandır geciken Tukwilla da ortaya çıkacak. 65nm 2 milyar transistör barındıran bu Itanium çok geç kalsa da hala merakla bekleniyor.

IBM de boş durmuyor, POWER7 sunucu işlemcisi 8 çekirdek, 32 şerit ile biliniyor. Detayları ortaya çıkacak. Yeni bir 16 çekirdek, 64 şerit işlemci de sergilenecek.

Mimari ve çeşitli teknikler, bir arada daha az elektrik ile daha çok güç sunacak.

Ancak işlemci ARGE bütçelerinin ciddi bir kesintiye uğradığı ve önümüzdeki yılın ISSCC'sinin bu yüzden 2010'a göre sönük geçebileceği aktarılan bilgiler arasında.

Sonraki Haber

Forum