Dev firmada çalışıyor: “Günde 1 saat çalışıp 150 bin dolar kazanıyorum”

Günde sadece 1 saat çalışarak yıllık 150.000 dolar kazanmak kulağa hayal gibi gelebilir. Ama bu yazılım mühendisinin yaptığı tam olarak bu.

Google'daki yazılım mühendisleri yılda 718.000 dolara kadar taban maaş alabiliyor. Ve bir tanesi, haftada yaklaşık beş saat çalışarak altı haneli rakamlar kazandığını söylüyor.

20'li yaşlarında bir Google yazılım mühendisi olan Devon (adını vermiyor), Fortune'a verdiği demeçte teknoloji devi için günde yaklaşık bir saat çalıştığını ve 150.000 dolar yıllık maaş aldığını söyledi. Genellikle sabah 9 gibi yataktan kalktığını, duş aldığını ve kahvaltı hazırladığını, ardından 11'e ya da öğlene kadar Google için çalıştığını, günün geri kalanında ise kendi girişimi üzerinde çalıştığını anlattı.

Devon Fortune'a yaptığı açıklamada, geceleri geç saatlere kadar çalışıp şirket basamaklarını tırmanamayan meslektaşlarını gördüğünde çok çalışmanın anlamlı olmadığını düşünüyor: "Çok çalıştığınız için gerçekten terfi alacak değilsiniz."

Fortune, mühendisin gizliliğini korumak için Devon takma adını kullandığını söylüyor. Yayın organı, maaşını doğrulayan Google teklif mektubunu gördüğünü ve iş günü boyunca startup çalışmalarını detaylandıran ekran görüntülerini incelediğini de ekledi.

Devon çalışma alışkanlıklarında yalnız değil. 22 yaşındaki Jason da Insider'a daha önce gelirini artırmak için haftada 30 saati geçmeyen iki tam zamanlı uzaktan yazılım mühendisliği işinde çalıştığını söylemişti. Jason, "İlk işimdeki iş yükümün yeterince az olduğunu hissettim ve bununla başa çıkamazsam işlerden birini bırakabileceğimi biliyordum" demişti.

Uzmanlar teknolojide 'sahte iş'in yükselişini tartışıyor

Bu gibi hikayeler, Google ve Meta gibi teknoloji şirketlerinde çalışanların, bazı teknoloji uzmanlarının "sahte iş" olarak adlandırdığı bir eğilim olan, işte çok az saat çalışmak için yüksek maaşlar alıp almadıkları konusunda bir tartışmaya ilham veriyor.

Teknoloji devleri pandeminin başlarında, Silikon Vadisi yatırımcılarından Keith Rabois'in "gösteriş ölçütü" olarak adlandırdığı, rakipleri arasında öne çıkmak için işgücünü artırdığı bir işe alım çılgınlığına girişti. Bazı eleştirmenler, şirketlerin yeni işe aldıkları kişileri meşgul edecek yeterli işe sahip olmadıklarını söylüyor. Google ve Meta bu yılın başlarında binlerce çalışanını işten çıkardı.

C3.AI adlı kurumsal yapay zeka şirketini yöneten milyarder CEO Thomas Siebel, Forbes'a verdiği demeçte, bu iki şirketteki yeni işe alımlara atıfta bulunarak, "Evden çalışarak gerçekten hiçbir şey yapmıyorlardı" dedi.

"Sahte iş" ister fazla işe alımdan kaynaklansın isterse kötü yönetimin bir ürünü olsun, Devon'un çalışma programı, özellikle Z kuşağı çalışanları arasında iş-yaşam dengesi arayışında işle ilgili tutumların nasıl değiştiğini gösteriyor. Bu değişen tutumlar, çalışanların işlerini korumak için sadece kendilerinden bekleneni - bazen daha azını - yaptıkları "sessiz istifa" ve çalışanların haftanın geri kalanında tükenmekten kaçınmak için pazartesi günleri mümkün olduğunca az iş yaptıkları "minimum pazartesi" gibi işyeri trendleri tarafından yansıtılmakta.

Devon Fortune'a Google'da hiç kimsenin onun az çalıştığından şüphelenmediğini söyledi. Şu anki görevinden önce Google'da staj yaparken, "muhtemelen günde iki saatin altında" çalıştığını ve bu sayede işteyken Hawaii'ye bir haftalık gizli bir gezi yapmak için zaman kazandığını bile söyledi.

Devon, sözlerini şu ilginç cümleyle tamamladı: "Uzun saatler çalışmak isteseydim, bir startup'ta olurdum."

Sonraki Haber

Forum