Deniz altındaki internet kablolarında sorun!

Avrupa ve Ortadoğu'yu bağlayan 4 deniz altı kablodan 3'ü koptu. Sorun Türkiye'yi etkileyecek mi?

Kıtalar arası internet bağlantılarını sağlayan denizaltı kablolarının koptuğuna ilk kez şahit olmuyoruz ama meydana gelen en son sorun, şimdiye kadar olanların en büyüğü. Ortadoğu ve Güney Asya ile Avrupa ve Amerika arasındaki internet bağlantısı sağlayan 4 ana kablo bulunuyor. Bu kablolardan 3'ü aynı anda hasar görünce bölgelerin internet bağlantısı çok büyük oranda kesintiye uğradı. Kablolardan biri tamamen parçalanırken, ikisi çok ciddi hasara uğradı. Bu gelişme üzerine Mısır'da internet bağlantısı kapasitesinin %80'i, Hindistan'da %65'i, Singapur, Suudi Arabistan, Malezya, Tayvan ve Pakistan'da ise yaklaşık yarısı oranında kayıp meydana geldi.

Sicilya ve Tunus arasında yer alan kabloların kopma nedeni tam olarak bilinmiyor. Ama kabloların sahibi olan farklı şirketlerden oluşan uluslar arası ticaret birlikleri terörist bir saldırı ihtimalinin çok düşük olduğunu bildiriyorlar. Kabloların bir geminin çapası veya deniz altındaki sismik bir hareketlenme nedeniyle zarar görmüş olma ihtimalinin daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

Türkiye interneti etkilenir mi?

Fransa Telekom'un gemisi şu anda olay yerinde çalışmalar yapıyor.

Kopan kablolardan SEA-ME-WE3 ve SEA-ME-WE4'ün sahibi olan ticaret birliğinin üyesi olan Fransa Telekom şirketi, hemen bölgeye hasarı tamir etmesi için bir denizaltı gönderdi. SMW4'ün 25 Aralık'a, SMW3'ün ise yeni yıla kadar tamir edileceğini ön görülüyor. Hasar gören FLAG adlı 3. kablo ise farklı bir ticaret birliğine ait olduğu için, başka bir gemi tarafından tamir edilmesi bekleniyor.

Kıtalar arası internet bağlantılarını sağlamak için uydulardan da yararlanıyor olsa da, halen bağlantı büyük oranda bu denizaltı kabloları üzerinden sağlanıyor. Yetkililer yılda bir kablonun hasar görmesinin beklenen bir risk olduğunu ifade ediyorlar ama 3 kablonun aynı anda devre dışı kalması beklentilerin üzerinde bir problem ve çok ciddi maddi kayıplara yol açabilecek düzeyde. Şu ana kadar 75 milyondan fazla kişinin sorundan etkilenerek internet bağlantısını kaybettiği, bunların arasında uluslararası düzeyde ticaret yapan firmaların da bulunduğu kaydedildi.

Türkiye'nin durumu için henüz resmi bir açıklama yapılmazken, bu problemin Türkiye'yi diğer ülkeler kadar etkilemeyeceği tahmin ediliyor.

Sonraki Haber

Forum