Deney faresini görünmez yapmayı başardılar! Peki nasıl?
Bilim insanları, bir deney faresini, belli bir oranda görünmez yapmayı başardı. Peki, görünmezlik teknolojisinde çığır açabilecek bu deneyin detayları nedir?
Bir fareyi görünmez veya şeffaf yapmak, fantastik bir bilimsel çaba gibi görünebilir. Ama aslıda bu, tıp alanında önemli bir mihenk taşı da olabilir.
Doktorların iç hastalıklarını teşhis etmek için kısa bir süreliğine hastaların derilerini ve vücutlarını şeffaf hale getirip, organların içinde saklanmış kistleri, tümörleri veya diğer sorunları çıplak gözleriyle anı anına gözlemleyebildiğini düşünün... Tanı ve görüntüleme konusunda tıp fersah fersah ileri gitmiş olurduk. İşte şimdi, bilim insanları biraz gıda boyası ve farklı tekniklerle bir deney faresini belli bir oranda şeffaf hale getirmeyi başardı.
Projenin yürütülmesine yardımcı olan Stanford Üniversitesi yardımcı doçentlerinden Dr. Guosong Hong yaptığı açıklamada, “İleriye baktığımızda, bu teknoloji damarları kan almak için daha görünür hale getirebilir, lazer tabanlı dövme silmeyi daha kolay hale getirebilir veya kanserlerin erken teşhis ve tedavisine yardımcı olabilir” dedi.
Bilim insanları bunun için, sarı gıda boyası tartrazin kullandılar ve bu boyayı farenin cildine sürdüler. Özellikle de mavi ve ultraviyole ışığı emen bir molekül olan tartrazin, farenin ışığı yansıtan derisi ile birleştiğinde, belli bir oranda şeffaflık oluşturdu ve derinin altını görmeyi mümkün kıldı.
Elbette bu görüntü şimdilik bir mucize yaratmıyor. Derinin altını 1080p netlikle görmeniz mümkün değil ancak deri altındaki damarları ve kas kütlelerini daha belirgin olarak görmenin önünü açıyor. Bu da pek çok tıbbi uygulamada sağlık çalışanlarının işini kolaylaştıracak bir gelişme.