Dell Chromebook 11'i inceledik!

Hepsi birbirine benzeyen Chromebook'ların arasında Dell'in modeli neler sunuyor? Test ettik!

Üretici firmalar Chromebook yapımında birbirleriyle yarış içerisindeler. İlk Chromebook'u Toshiba yapmıştı, şimdi ise Dell'in cihazı ile karşı karşıyayız.

Daha çok modelin olması iyi bir şey olsa da, Chromebook'lar her modelin aynı donanımı kullanması nedeniyle çok durgun bir piyasaya sahipti. Bunun asıl sebebi, hepsinin Google'ın bulut ve tarayıcı odaklı Chrome OS işletim sistemini kullanmasıydı.

Chromebook Pixel için para biriktirseniz de, elinize HD ekran ve biraz daha az güç kullanımı dışında bir şey geçmiyordu. Aslında hesaplı olacak şekilde tasarlanmış bu cihazlardan, beklentilerimiz de çok yüksek değildi. Ama belki de Dell, Chromebook'lara bakış açımızı değiştirebilir.

Tasarım

Dell Chromebook 11, sade ve zarif tasarımıyla daha ilk bakışta beğenimizi kazanmaya başladı. 11.6 inç'lik bilgisayarın dış yüzeyi mat bir kömür siyahı plastikten yapılmış, ekranın kenarları ve klavye kısmı da, lastiğimsi siyah bir kaplamaya sahip. Nexus 5 gibi bazı akıllı ceplerin yüzeyindeki lastik kaplamayı andırıyor, ve avucunuzu yasladığınızda elinizin daha iyi oturduğunu hissediyorsunuz. Açılı köşeleri sayesinde cihaz olduğundan daha ince görünüyor.

Bu Chromebook'un yapım kalitesi olarak diğer Dell Windows PC'lerden pek bir farkı yok. Yani ucuza üretilmeye çalışılan bir cihaz olmasına karşın, cihazın her yönü kaliteli görünüyor.

Boyutlar

Fiziksel olarak, Dell Chromebook 11, diğer 11.6 inç'lik Chromebook'lara yakın boyutlara sahip. 11.6 x 7.9 x 0.97 (Genişlik x derinlik x yükseklik) ve 1.31Kg.

Ekran boyutu sizin için önemliyse, biraz daha büyük olan ilk Toshiba Chromebook 13.3 inç ekranıyla ilginizi çekebilir.

Özellikler

İşlemci: 1.40 GHz Intel Celeron 2955U (çift çekirdekli, 2MB ön bellek)
Grafik: Intel HD Graphics
RAM: 2GB DDR3L
Ekran: 11.6-inch, 1366 x 768 çözünürlük LCD
Depolama: 16GB SSD (2 senelik 100GB Google Drive)
Portlar:
2 USB 3.0, HDMI, SD kart okuyucu, kulaklık/mikrofon jakı, Kensington lock yuvası
Bağlantı: 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Kamera: 720p HD webcam
Ağırlık: 2.9 pounds (1,300g)
Boyut: 11.6 x 7.9 x 0.97 inç (294.64 x 200.7 x 24.6 mm) (G x D x Y)

Dış görünüşleri bir kenara bırakırsak, Chromebook'ların birbirine benzediği asıl nokta donanımları, ve bu Dell cihaz için de aynı şey geçerli. Neredeyse hepsi 16GB bir SSD'ye sahip, ve çoğu iki yıllık ücretsiz 100GB Google Drive depolama alanını kullanıyor. Ama Dell'in cihazının bu rakiplerine karşı gizli bir silahı var.

Ölümsüz (?) pil ve uygulama mağazası

Cihazın pilini olabilecek en hızlı şekilde bitirme çabalarımıza rağmen, Dell Chromebook 11 o kadar dayanıklı çıktı ki tamı tamına 8 saat 22 dakika dayandı. Gerek oyun oynayarak gerek film seyrederek, cihazı olabildiğince fazla yük altına soktuk.

Normal kullanımda ise, Spotify dinlerken, Google Drive kullanırken ve 65% parlaklık seviyesinde 10-12 saat dayanabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu laptop, şarj cihazınızı gönül rahatlığıyla evde unutabileceğiniz bir cihaz.

Kötü uygulama mağazası

Bu Chromebook'un, hiç takılmadan Bastion'ı son derece akıcı bir şekilde oynatmasına şaşırmıştık. Ama ne yazık ki Bastion, Chrome App Store'a resmi olarak uyarlanmış yalnızca birkaç oyundan biri.

Çevrim içi mağazası Spelunky ve CounterStrike gibi tanıdık isimlerle dolu olsa da, bunların hiçbiri resmi uyarlamalar değil ve hepsi sorunlu. From Dust gibi birkaç önemli ismin dışında, bu cihazdaki oyun tecrübesi (ve diğer Chromebook'lardaki oyun tecrübesi), çevrimiçi flash oyunlarla ve Facebook'daki sosyal oyunlarla sınırlı.

Aynı sorun fotoğrafçılıkla ilgili uygulamalar için de geçerli. Photoshop Express ve Pixlr gibi çevrim içi resim editörleri daha karışık hale gelmiş, layer'ları ve süzgeçleri yönetmek biraz zor, ama basit araçları kullanmak her zamanki kadar basit.

Çok iyi ses, berbat ekran, klavye

Chrome OS'teki resim düzenleme seçeneklerinin sınırlı olması biraz hayal kırıcıydı, ama Dell Chromebook 11 için bu iyi bir şey olabilir. Bu bulut-temelli laptopun ekranı, ekrandaki her şeyi mavileştirip, tüm renk dengesini mahvediyor. Düşük kontrast oranı da ekranın düşük kalitesine işaret eden bir durum. Arka ışığı ne kadar kıssanız da siyahlar grimsi bir tonda görünüyor.

Ekran sorunlu olsa da, hoparlörler şaşırtıcı şekilde kaliteli. Bu fiyat aralığındaki laptopların sesi genelde eski bir radyonun kalitesindeyken, Dell'in bilgisayarında ince ve kalın tonlar iyi bir Sennheiser kulaklıktaki kadar iyi duyuluyor. Yine de bas seviyesinin çok iyi olmasını beklemeyin.

Klavye

Çoğu Dell cihazda olduğu gibi, bu modelde de klavye hakkında söylenecek pek bir şey yok. Tüm tuşlar tam beklediğiniz yerdeler, ve garip şekilde konumlandırılmış bir shift veya tilde tuşu yok. Chrome OS ile yeni tanışanlar Caps Lock tuşunun olmayışından rahatsız olabilirler. Bunun yerine bir "search" tuşu var. Alt tuşunda tutup search'a basarsanız, tuş caps lock işlevini görüyor.

Trackpad'in boyutu, bir 11.6 inç ekran için mükemmel boyutta. Tıklamalar güzel bir sesle duyuluyor ve bazı ucuz modellerde olan kalitesiz tıklama hissi yok.

Sonuç

Dell Chromebook 11, Chrome OS için yepyeni bir boyut değil ve devrimsel bir özellik sunmuyor. Ama buna rağmen çok iyi ve kaliteli bir yapıya sahip. Görünüşü zarif. Yalnız aynı şeyi ekranı için söylemek zor.

Chrome OS henüz yeterince olgunlaşmadığı için, cihazın yapabileceklerini de sınırlandırıyor. Google'ın Chrome Web Store'u temizleyip, daha çok uygulama sunması, ve üçüncü taraf firmaların desteğini kazanması gerekiyor.

Yine de rakipsiz pil ömrüyle dikkatleri üzerine toplayabilecek bir Chromebook. Alternatif olarak daha büyük ekran için Toshiba Chromebook'a bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sonraki Haber

Forum