DDR2 ile DDR3'ün farkları nelerdir?

RAM alacaksınız ama DDR2 ile DDR3'ün farkını tam olarak anlayamıyorsunuz. İşte aradığınız cevaplar!

DDR2 belleklerden DDR3 belleklere geçiş süreci halen devam ediyor. Bu sürecin çoktan sonuçlanmamasının sebebi ise bir zamanlar DDR2 belleklerin son derece ucuzlamış olmasıdır. DDR3 belleklerin fiyatları artık uygun olsa da halen bazı ezberler ve önyargılar devam ediyor.

DDR2 ve DDR3 bellekler arasındaki fark nedir? Bilgisayarın kısa zamanlı hafızası olan RAM, sistemin veriye erişim hızını etkiler ve performans için son derece önemlidir. Türleri olan RAM'lerin hızları da farklıdır.

2 GB DDR2 800 bellek ile 2 GB DDR4 1333 arasında büyük hız farkı vardır. DDR3, 2008 sonlarında Intel'in çıkarttığı ilk Core i7 işlemciler ve bunu destekleyen X58 çipsetli anakartlar ile birlikte ortaya çıkmıştır. Son 2 yılda yeni PC'ler DDR3 belleklerle donandı. AMD anakartlar da durmadı ve bu geçişe katıldı.

DDR2 mi, DDR3 mü?

En son standardı kullanmakta fayda var

DDR demek Double Data Rate RAM demektir. Bu da SDRAM'lere göre 2 kat fazla teorik aktarım hızı demekdir.

DDR3, DDR2'nin iki katı potansiyele sahiptir. Örneğin 100Mhz hızında DDR bellekler 1600MB/s, DDR2 bellekler 3200MB/s ve DDR3 bellekler 6400MB/s aktarım hızına sahiptir.

Ancak bu teorik bir hız artışıdır ve uygulamalar bu potansiyeli kullanamaz. Pratikteki performans farkı o kadar büyük değildir. Ancak yeni standart DDR3 olduğu için, geçiş kaçınılmazdır. Eski bir PC'yi uzun süre kullanmak için rahatlıkla DDR2 bellek takviyesi yapabilirsiniz. Bununla birlikte daha önce de belirttiğimiz gibi yeni standart olan DDR3, yeni bilgisayarların vazgeçilmezidir.