Davetsiz misafirlerden kurtulun

Bilgisayarınızdaki önemli verilerin yanlış kişilerin eline geçmesini istemiyorsanız, verilerinizi güvenli bir şekilde saklayabilmeniz için bazı çözümler sunuyoruz.

2- Veri kurtarma şemaları

Bir virüs saldırısı, sabit disk hatası veya güç kaynağı problemleriyle, çok önemli bilgileri kaybedebilirsiniz. Büyük bir veri kaybı yaşamak istemiyorsanız, ne yapmanız gerektiğini önceden belirlemeniz gerekiyor. Bu durumla karşılaşmamak için ilk yapılması gereken, verilerinizi düzenli olarak yedeklemek. Çünkü bilindiği üzere felaket önceden “geliyorum” demez. Eğer bir Microsoft Word dokümanı üzerinde çalışıyorsanız, yaptığınız değişiklikleri sık sık kaydedin. Tüm verilerinizi güvenli saklamak için Windows’un içerisindeki Disk Birleştirme Aracı’nı ve Disk Taramasını da uzun aralıklarla olmamak kaydıyla yapmalısınız.

Dizüstü bilgisayar üreticileri bu konuda müşterilerini memnun etmek için daha fazla çalışıyor. Lenovo’nun bazı ThinkPad modellerinde veri koruma ve yedekleme işlevleri bulunuyor. Arabalardaki hava yastığına benzer bir işlev gören Active Protection System de, dizüstü düştüğünde veya şiddetli bir darbeye maruz kaldığında sabit diskin okuma yazma yapan kafasını kapatarak, veri kaybı olmasını önlüyor. Toshiba’nın Tecra model dizüstü bilgisayarlarında da, buna benzer bir özellik yer alıyor.

Bu özellikler ne yazık ki sadece dizüstü bilgisayar açıkken çalışabiliyor. Peki bilgisayar kapalıyken ne yapacaksınız? Sağlam bir çanta ile taşımak ve biraz nazik davranmak yeterli.

3- Entegre güvenlik sistemi

Bazı üreticilerin dizüstü modellerine ekledikleri yonga tabanlı bir cihaz olan Embedded Security System, beraberindeki yazılım ile ortaklaşa çalışıyor. Böylece kritik verileri korumak ve kişisel bilgileri şifreleyerek saklamak mümkün oluyor.Ayrıca cihaz, kullanıcı adı, parola ve dijital imzaları da koruyabiliyor.

Unutmayın ki, hiçbir çözüm verilerinizin yüzde yüz güvenliğini sağlayamaz. Riski azaltabilecek çözümler, pahalı denilemeyecek fiyatlarla satılıyor. Bizim önerimiz, yazılım ve donanım çözümlerini bir arada kullanarak bir güvenlik gücü oluşturmanız. Verilerinizi korumak için yedeklemek ve farklı kopyalarını başka disklerde saklamak da kötü günler yaşamanızı önleyecektir.

BİLGİ: Parmak iziyle kimlik saptamanın artıları

Eğer masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızda bir parmak izi güvenlik sistemi bulunuyorsa, davetsiz bir misafirin bilgisayarınıza erişerek verilerinizi çalması, ortadan kaldırması gibi problemlerin karşınıza çıkma riski çok azdır. Bu sistemin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

- Parmak izi örneğini, şifre tahmin eder gibi tahmin edemezsiniz.
- Bir kağıtta yazılı bir şifreymiş gibi, parmak izinizi değiştiremezsiniz.
- Şifreleri unutabilirsiniz ama parmak izinizi yok edemezsiniz.

VERİ GUVENLİĞİ İCİN İPUCLARI

- Her zaman verilerinizi yedekleyin.
- Sabit diskinizi sık sık Windows Disk Birleştirici ile birleştirin.
- Düzenli virüs taraması yaparak belleğin temiz kalmasını sağlayın.
- Dizüstü kullanıyorsanız, çarpma, düşürme gibi durumlara karşı dikkatli olun.
- Dizüstü bilgisayarınızın her zaman yiyecek ve içeceklerden güvenli bir uzaklıkta olduğundan emin olun.
- Yeni bir dizüstü almadan, bu güvenlik özelliklerine sahip olduğundan emin olun

ŞİFRE SECİMİNE DİKKAT!

Eğer parmak izi okuyucu vb. bir cihaza sahip değilseniz, şifreler sizi koruyacaktır. Her zaman rakam ve harflerden oluşan bir şifreniz olsun, böylece bu şifreyi kırmak zorlaşır. Şifrenizi sık sık değiştirmeyi unutmayın ve yeni şifreniz kolay tahmin edilebilecek bir şey olmasın. Eğer bilgisayarınızda kritik veriler varsa, sadece güvendiğiniz insanlara erişim hakkı verin.

Aytun Çelebi

İnternet, dünyanın farklı noktalarındaki bilgisayarları birbirine bağlıyor. İnsanlar, bilgisayarlarıyla çeşitli ağlar üzerinden sohbet edip, e-posta gönderiyor veya bilgi edinmek için web’de araştırmalar yapıyorlar. Ofisinizde veya evinizde, birden fazla bilgisayar bir yerel ağ (LAN) aracılığıyla birbirine bağlı olabilir. Buna bilgisayarınıza bağlı yazıcı, fare, klavye ve diğer cihazları da eklemeliyiz. Tüm bu cihazlar ‘kablolu’ yapıdadır. Gün geçtikçe kablosuz ağlara geçiş hızlansa da, fiyatlar henüz çok cazip değil.

Bilgisayarınızda önemli veriler bulunduruyorsanız, kişisel haklar, veri güvenliği ve bilgisayarınıza erişim gibi konular sizi düşündürüyor olmalı. Zira birçok kötü niyetli kişi, ağ üzerinden, kullanıcıların kredi kartı, telefon ve banka hesap numaralarıyla, şifre ve kişisel mesajlarını ele geçirmeye uğraşıyor. Eğer internete bağlı olan bilgisayarınızda bu tip bilgiler saklıyorsanız, bir erişim kontrol cihazı kullanmayı düşünmelisiniz. IBM, Apple, Toshiba gibi büyük bilgisayar üreticileri, erişim kontrol ve veri koruma işlevi gören cihazları ürün yelpazelerinde bulunduruyor. Bu teknoloji, donanım tabanlı güvenlik cihazları adıyla biliniyor. Cihazlar antivirüs ve güvenlik duvarı yazılımları ile kullanıldıklarında, verilerinizin etrafında güçlü bir kalkan oluşturabiliyor.

Piyasada bu cihazlardan bolca bulunuyor. Tipik örnekleri ise: parmak izi kontrol eden klavyeler, entegre güvenlik sistemleri ve veri güvenlik şemaları. Eğer entegre güvenlik işlevi bulunan bir dizüstü veya masaüstü bilgisayar satın alırsanız, sistemi çalıştırdığınız andan itibaren, daha az veri kaybetme riski ile çalışabilirsiniz. Böylece bilgisayarınıza girip çıkan verileri ve kimlerin uzaktan erişim sağladığını gözleyebilmeniz mümkün olur.

Dilerseniz donanım tabanlı güvenlik seçeneklerini daha yakından tanıyalım.

1- Parmak izi koruması

Bilgisayarınızda, tipik şifre korumasındansa fiziksel bir ölçümle sadece doğru insanın PC’ye erişebilmesinden emin olmak harika olmaz mıydı? Fiyatı giderek düşen bu etkileyici teknolojiyi evinizde veya ofisinizde kullanmak artık hayal değil. Piyasada parmak izi güvenliği sağlayabilen cihazlar uygun fiyatlarla satılıyor. Hatta bazı bilgisayarlarda klavyeye bağlı olarak bulunuyor.

Bu cihazlar şu şekilde çalışıyor: Parmağınızı okuyucuya koyduğunuzda, parmağınızdaki detaylar bir fotoğraf haline dönüştürülüyor ve daha önce cihazı ayarlarken kaydedilen ve kriptolanarak saklanan parmak izi görüntünüzle karşılaştırılıyor. Tüm bu işlem bilgisayar başında olduğundan, bu görüntüler internet veya ağdaki diğer bilgisayarların erişebileceği durumda değil. Bu da sadece bilgisayarın başındaki kişinin girişimin olanak sağlıyor.

Çoğunlukla ayrı satılan bu cihazlar artık bazı üreticiler tarafından klavyeye dahil edildi. Lenovo’nun ThinkPad model dizüstü bilgisayarlarında bu özellik dahili olarak mevcut. Hatta bu sistemlerde artık şifre koruması bulunmuyor. Acer, Fujitsu ve MPC de bu özelliği ürünlerinde sunuyor. Yakın bir zamanda, diğer üreticiler de bunu benimseyerek, kullanmaya başlayacaklardır.

Sonraki Haber

Forum