Crytek'ten Karmakarışık Bir CryEngine Davası!
Crytek, diğer bir oyun devini, CryEngine motoru nedeniyle dava etti. Ama bu dava, karmaşıklığı ile kolay kolay göreceğiniz bir dava değil!
Star Citizen ve Squadron 42 isimlerinin arkasındaki geliştirici Cloud Imperium Games (CIG), Crytek tarafından bir anlaşma ve telif ihlali iddiası ile dava edildi.
Bu davada Crytek, CryEngine lisansını, Star Citizen içerisinde pek çok noktada, markasının görülmesi şartı ile kullanılması amacıyla standart piyasa değerinin altında sunduğunu söylüyor. Oyun devi, 2016 Eylül ayında CIG tarafından Star Citizen'ın içerisindeki markaların kaldırılmaya ve Star Citizen'ın "Star Engine" üzerinde kurulduğunun söylenmeye başladığını iddia ediyor. CIG'in bu yılın başlarında CryEngine'den Amazon'un Lumberyard'ına geçiş yapması ve CryEngine markasını tamamen kaldırması da durumu daha ileri taşıyor. Crytek, bu durumun CIG'in anlaşmayı ihlal ettiği anlamına geldiğini iddia ediyor.
Ayrıca Crytek, motorun lisansının geliştiriciye tek oyun için – Star Citizen – verildiğini ancak CIG'in iki oyun ürettiğini – Star Citizen ve Squadron 42 – belirtiyor. Crytek'in iddiasına göre CIG, Şubat 2016 tarihinde bu durumdan haberdar edilmişti ancak firma, yapılan uyarıyı hiçe sayarak kısa bir süre sonra Squadron 42'yi ayrı bir oyun olarak satmaya başladı.
Crytek'in söylediğine göre CryEngine'den Amazon'un Lumberyard'ına geçiş de başlı başlına bir anlaşma ihlali. Crytek'in iddiasına göre CIG, anlaşma içerisinde Star Citizen'ın geliştirilmesi için özel olarak CryEngine'in kullanılacağını kabul etmişti. Ancak bu noktada belirtmekte fayda var ki, Amazon'un Lumberyard'ı da Crytek lisansı ile CryEngine'i temel alıyor.
Bunun yan sıra Crytek, CIG anlaşmasının, geliştiriciyi oyun yayımlanana kadar her yıl en az bir kere CryEngine'e yapılan düzeltmeleri ve düzenlemeleri uygun bir formatta Crytek'e sunmaya zorunlu bıraktığını ve CIG'in bu maddeyi de yerine getirmediğini belirtiyor.
CIG'in gelişim sürecini topluluk ile paylaşması da davanın bir diğer parçası. Bunun sebebi de Crytek'in, bu paylaşımlar ile CIG'in "gizli CryEngine bilgi parçalarını" paylaştığını iddia etmesi. Ayrıca firma, kısa zaman önce duyurulan Faceware ortaklığı ile de CryEngine'in kaynak kodunun üçüncü bir parti ile izni olmadan paylaşıldığına inandığını söylüyor.
Massively OP için yapılan bir açıklamada CIG, Amazon'un Lumberyard'ına geçtiğinden beri CryEngine'ı kullanmadığını, bu davanın değerinin bulunmadığını ve yoğun bir şekilde kendilerini savunacaklarını belirtiyot.
Özellikle Amazon'un Lumberyard'ının da CryEngine üzerine kurulu olduğu düşünülürse, bu davanın ilerleyişini izlemek oldukça ilginç olacaktır.