COVID-19 hakkında bildiğimiz bazı şeyler, artık geçerli değil. İşte değişen COVID-19 gerçekleri...

COVID-19 ile geçen 2 yılı aşkın süre, bize bazı bildiklerimizin değişebileceğini gösterdi. hakkında değişen gerçekler...İşte zaman içerisinde değişen COVID-19 gerçekleri...

COVID-19 salgını çok uzun bir süredir devam ediyor ve zaman zaman yavaşlasa da, henüz bitmeye niyeti var gibi görünmüyor. Bütün bu süre içerisinde COVID ve korunma yöntemleri hakkında pek çok farklı deneme yapıldı ve bilgiler sıklıkla değişerek yenilendi. İşte artık doğru olmayan bilgiler...

COVID geçirdiyseniz güvendesiniz

Başlangıçta, eğer COVID’e yakalanırsanız iyileşmenizden sonra en azından birkaç ay boyunca bağışıklığınız olduğu düşünülüyordu. Ancak şu anda var olan varyantlar için böyle bir durum geçerli değil ve daha önce COVID geçirdiyseniz de tekrar hastalanabiliyorsunuz. Neyse ki tam bağışıklık sağlamasa da hastalığı çok sert bir şekilde geçirmenizi önleme konusunda yardımcı oluyor gibi gözüküyor.

Maske takmak sadece diğer insanları koruyor

Değişen bir diğer bilgi de, maske takmanın kendinizi değil, diğer insanları korumak için olduğuna yönelik bir inanıştı. Maskelerin ağzımızdan ve burnumuzdan çıkan damlacıkları durdurmada iyi olduğu biliniyordu ancak diğer kişilerden gelen damlacıkları durdurma konusunda ne kadar başarılı olduğundan emin değildik. Yapılan incelemeler, bu konuda da oldukça başarılı olduklarını gösterdi. Kısacası maske takmanız, sadece diğer kişileri sizden korumakla kalmıyor, sizi de diğer kişilerden koruyor.

Sosyal mesafe ne kadar olmalı?

1,5 veya 2 metre mesafesi de aslında çok özel bir sayı değil. Genel olarak hastalığın yayılmasını sağlayan damlacıklardan en az etkilenmenizin en iyi yolu insanlardan uzak durmanız olduğu için, bu mesafe uygun bir miktar olarak seçildi. Yani 2 metre uzak da dursanız, COVID'e yakalanabilirsiniz.

Aşılanırsanız hasta olmazsınız

Değişen bir diğer konu da, aşılardan beklediğimiz savunma seviyesi oldu. Başlangıçta COVID-19 aşıları için yetki verildiğinde, sadece ciddi veya semptomatik hastalığa karşı etkilerine yönelik veriler bulunuyordu ve insanların virüsü taşımalarını engelleyip engellemediği bilinmiyordu. Bir süre sonra aşıların insanların hastalanmalarını asemptomatik olarak bile engellediğine yönelik işaretler görüldü. Ancak aşıların iyi bir şekilde çalıştığına yönelik görüşün artması ve diğer önlemlerin gevşetilmesi ile, hastalığın gelişimi ve evrimi devam etti ve şu anda, tamamen aşılı olsanız bile hastalanmanız mümkün.

Aşılar, virüse yakalanmamızı engellemiyor ancak ciddi bir hastalık geçirmemizi engellemeye yardımcı oluyor. Yani, aşılardan ve güçlendirici aşılardan beklentimiz değişmiş olsa da, halen sağlığımız için çok önemli bir yere sahipler. Yine de diğer önlemleri küçümsememenizde fayda var.

Sonraki Haber

Forum