COVID-19 ile Gelen Yeni Şüphe: Zihinsel Problemleri de mi Tetikliyor?
Koronavirüs'ün tetiklediği problemlere bir yenisi daha eklenmiş olabilir: COVID-19, zihinsel problemleri de mi gün yüzüne çıkartıyor?
Doktorlar, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan
sonra akut manik vaka geçiren bir kişinin
vaka raporunu yayınladılar ve iki durumun ilişkisi üzerine
fikirlerini paylaştılar. Doktorlarının BMJ Vaka
Raporları'nda yazdığına göre, herhangi bir ciddi medikal
geçmişi olmayan 41 yaşındaki bir erkek, kuru öksürük ve ateş de
dahil olmak üzere potansiyel Covid-19 semptomları
göstermeye başladı. İlk semptomların görülmesinden 9 gün sonra,
kendisi tarafından "şu ana kadarki en kötü baş ağrısı" olarak
tanımlanan bir olay gerçekleşti.
Hasta, gece telaşlı bir şekilde uyandı ve kendi tanımıyla "beyni yarış içerisindeydi". Eşine öleceğini düşündüğünü söyledi. O noktada, daha önce açıklamadığı evlilik dışı ilişkileri hakkında eşine bilgi vermeye başladı ve eşinin doktorlara söylediğine göre bu, kocası için karakter dışı bir davranıştı.
Hastanın, raporda yer verilen açıklaması şöyle: "Ambulans gelirken, farklı ilişkilerde bulunduğumu karıma itiraf ettim. Yalan söyleyemeyeceğimi veya gerçeği gizleyemeyeceğimi hissettim ve ölmek üzere olduğumu düşündüm."
Hasta, Londra'da St Thomas' Hospital acil yardım bölümüne getirildi ve orada cinsel olarak sınırlanmamış davranışlar ve baskılı konuşma (hızlı, heyecanlı ve dengesiz konuşma desenleri) göstermeye başladı. Ayrıca güçlü dini etkenlere sahip fikirlere sahip olduğu da gözlemleniyordu ve hastanedeki diğer hastaları su ile meshetmeye çalıştı. Davranışları kontrol edilemez hale gelince de sakinleştirici verildi ve mekanik solunum için yoğun bakıma aktarıldı.
Yapılan incelemeler sonrasında, gerçekten de Covid-19 için
pozitif test sonucu verdi ve solunum cihazından ayrılmasından sonra
yapılan psikiyatrik değerlendirme sonrasında, akut mani ile
tutarlı semptomlar gösterdiği kararına varılarak Mental
Sağlık Kanunu uyarınca hareket edildi. İyileşme dönemi için
psikiyatri bölümüne aktarıldı ve durumunun düzelmesi ile beraber 12
gün sonra da taburcu edildi. Hastaneye ilk kez gelmesinden itibaren
23 gün sonra yapılan takip ile durumunun düzeldiği ve temel işlev
seviyesine ulaştığı belirlendi.
Ekip, görülen bu davranışın bipolar bozukluğun ilk evresi olabileceğini söyledi. Ancak Covid-19 ile eşleşen diğer nörolojik semptomlar ve koşullar sebebiyle ekip, değişen bu mental durumun SARS-CoV-2 enfeksiyonu sebebiyle olabileceğinin altını çiziyor.
Ekibin söylediğine göre SARS-CoV-2 virüsünün insan hücrelerine girişinin ACE-2 ile gerçekleşmesi, bu proteinin aynı zamanda beyindeki endotelyal tabakasında da görüldüğü düşünülünce, mümkün olduğu sonucu çıkıyor. Her ne kadar ekip iki durumun bağlantısının henüz doğrulanmış olmadığını söylese de, en azından teorik bir bağlantının kurulabildiğinin ve daha fazla araştırma yapılmasının gerektiğinin altını çiziyor.