Core i7 mobile: Laptop'lar için dört çekirdek

Masaüstündeki Core i7 devrimi laptop'lara sıçrıyor: Mobil Core i7'ler mercek altında...

Intel yeni dört çekirdekli Core i7 mobile ile notebook'larda nesil değişiminin sinyallerini veriyor. İşlemci ve yonga setinde yapılan birçok yeniliğin performansı belirgin derecede arttırması bekleniyor. Detaylar bizde.

Yaklaşık bir sene önce yeni nesil Intel işlemcilerin tadına baktık: kod adı Nehalem. Serinin ilk filizi olan dört çekirdekli Core i7, piyasada baskın hale gelmiş Core 2 Duo ve Core 2 Quad işlemcilerin yerine geçmişti.

Aynı durum şimdi notebook'larda da gerçekleşecek. Core i7-720QM, 820QM ve Extreme Edition 920XM, önümüzdeki aylarda Nehalem platformunu temsil edecek mobil işlemcilerin öncüleri oluyor. Bu işlemcilere uygun yeni PM55 Express yonga setinin görevleri ise eskisinden farklı. Artık tek bir yongadan oluşan PM55 Express'in görevleri daha az; zira Intel bazı fonksiyonları işlemciye devrediyor. Intel bu notebook platformunda da Centrino 2 ismini sürdürmeye devam edecek. Sadece Calpella kod adı, bu platformun yeni bir mimariyi baz aldığını belirtiyor.

İlerleyen sayfalarda yeni notebook işlemcileri ve yonga seti hakkında ilginç detaylar öğreneceksiniz. Ayrıca bu yapıtaşlarını kullanan ilk notebook'ları da tanıtacağız.

Intel Core i7 mobile - Dört çekirdekli Turbo

Otomatik kapanan çekirdekler, tümleşik bellek denetleyicisi, bağımsız overclock ve yenilenmiş güç yönetimi: Nehalem mimarisi birkaç hoş sürprizle beraber geliyor ve Core 2 işlemcilerden çok daha üstün.

Intel öncelikle Nehalem mimarisini kullanan üç adet dört çekirdekli işlemci sunacak: Core i7-720QM (1,6 GHz'ten itibaren), Core i7-820QM (1,73 GHz'ten itibaren) ve Core i7-920XM Extreme Edition (2,0 GHz'ten itibaren). Şimdiye kadar Clarksfield kod adıyla tanınan CPU'lar 45-nm tekniğine göre üretiliyor, HyperThreading desteği sunuyor, tümleşik bellek denetleyicisine sahip ve Core i7-720QM dışında hepsinin 8 MB önbelleği var. İstisnai CPU'nın önbelleği 6 MB. Extreme Edition (55 Watt) haricinde hepsinin maksimum güç tüketimi 45 Watt.

İlk bakışta Core i7'ler Core 2 Duo'lara göre (25 ve 35 Watt) daha fazla enerji harcıyor gibi gözükebilir; fakat selef mimaride bellek denetleyicisi kullanılmıyordu. Eğer bunu da işin içine dahil edersek Core i7 işlemcilerin daha da çevre dostu olduğu ortaya çıkıyor.

Verimli güç yönetimi, dinamik overclock

Eğer bir çekirdeğin yapacak fazla işi yoksa PCU (Platform Control Unit) bunu kapatıp görevi diğer çekirdeklere dağıtabiliyor. Bu durum bellek sistemi, önbellek ve diğer arayüzler için de geçerli. Bu sistem, güç tüketimini ve yayılan ısı miktarını düşürüyor; fakat her şey bundan ibaret değil. Nehalem işlemcilerin zekice bir fonksiyonu da var: Turbo Boost.

Bir veya birden çok çekirdek uyku modundaysa, işlemci maksimum güç tüketmiyor ve böylece yayılan ısı miktarı düşüyor. Eğer aniden çalışan çekirdeklerin halledemeyeceği miktarda görev talebi oluşursa (thread), PCU uyuyan çekirdekleri ve bunlara bağlı birimleri harekete geçirmek (ve daha fazla güç tüketmek) zorunda değil. Bunun yerine PCU, zaten aktif olan çekirdeklerin çarpan sayısını bir miktar arttırarak overclock yapıyor. Şart: İşlemcinin toplam güç tüketimi ve yayılan ısı miktarı Intel tarafından belirlenen sınırı aşmamalı.

Sonuç olarak bir Nehalem işlemcinin en düşük ve en yüksek saat hızı yüzde 75 oranında farklılaşabiliyor. Intel, şu andan itibaren Windows Vista ve 7 için geliştirdiği ufak bir yazılım (masaüstü aracı) ile saat hızı durumunu gerçek zamanlı olarak görselleştiriyor.

Yeni taktik: Gigahertz küçültme
Core i7 mobile, Intel'in şimdiye kadarki Gigahertz yarışına bir son veren ilk notebook işlemcisi oluyor. Yeni stratejinin ismi "alçakgönüllülük" oluyor. Zira Intel maksimum saat hızı yerine minimum saat hızını veriyor. Intel'e göre üreticiler notebook'larında örneğin "2,4 GHz" etiketi yerine "1,6 GHz, 2,8 GHz'de kadar Turbo Boost" etiketi kullanacak. Dolayısıyla tüketici buna alışmak zorunda kalacak.

Intel PM55 yonga seti - I

Intel, yeni mobil yonga seti PM55 Express'teki yalınlaşmayı yeniden bölümlendirme (Repartitioning ) olarak tanımlıyor. Yonga seti, isminden de anlaşılacağı üzere birkaç bileşenden oluşması gerekiyor. Performans temelli sebepler yüzünden Intel, Core ix mobil serisinde bellek denetleyicisini kuzey köprüsünden alıp işlemcinin içine yerleştiriyor ve denetleyiciyi DDR3 uyumlu hale getiriyor. Bu hamle performansı belirgin derecede yükseltiyor; zira miladını doldurmuş FSB, işlemciyi bellek erişimi sırasında yavaşlatamayacak.

Bu nedenle kuzey köprüsü (MCH) tamamen gereksiz hale geliyor. Intel bu köprüden kalan bileşenleri geriye kalan tek yongaya, yani güney köprüsüne (ICH) naklediyor ve yeni Direct Media Interface (DMI) üzerinden sisteme bağlıyor.

Tek istisna: Notebook'larda sıkça kullanılan yonga setine bağlı grafik çekirdeği (tümleşik grafik) işlemciye yerleştiriliyor. Şu an Core ix mobile'ın bu sürümü "Auburndale" kod adı altında geliştiriliyor. Piyasaya çıkışı içinse çok fazla beklememize gerek kalmayacak.

Yeniden bölümlendirme, güç tüketimine de etki ediyor. Selef PM45 Express 9,5 Watt (TDP) ile çalışırken, PM55 sadece 4,7 Watt (TDP) tüketiyor. Hatta sistem boştayken tüketim 1,7 Watt'a düşüyor.

Intel PM55 yonga seti - II

Yeni yonga setiyle birlikte teorik olarak 14 tane USB 2.0 arabirimi kullanmak mümkün oluyor. Elbette hiçbir notebook'un bu sayıda USB girişi olmayacak. Buna ek olarak altı SATA2 arabirimi, 8 PCIe ve dört PCI arabirimi, yazılımsal RAID için Intel Matrix Storage, HD-Audio ve Intel'in sanallaştırma tekniğine has arabirimler sunuluyor.

Intel'e göre USB 3.0 ancak 2010'da mevzu bahis olacak; çünkü yeni arabirim için gerekli devreler PM55 Express'i çok büyütüyor ve karmaşıklaştırıyordu.

Calpella platformuna ait WLAN modülleri önceki platformda kullanılanlarla aynı: WiMAX/WiFi Link 5350 ve 5150. Fakat bu iki yonga da geçenlerde nihaileştirilen n-WLAN standardını destekleyecek.

Acer, Asus, MSI - İlk Core i7 mobile notebook'lar

Core i7 mobile'ın çıkışına paralel olarak Acer, Asus ve MSI yeni mimariyi kullanan notebook'larını tanıtıyor. Yelpaze 15,4 inçten başlıyor ve 18,4 inçe kadar uzanıyor.

Acer Aspire 5940 ve 8940
Aspire 5940'ı seçtiğiniz takdirde sizi 15,6 inç ekranlı, Core i7-720QM veya 820QM işlemcili, en az 4 GB RAM'li, 320 GB depolama alanı sunan ve ATI Mobility Radeon HD 4650 ekran kartına sahip bir notebook bekliyor. Modele göre bir DVD veya Blu-ray kombo sürücü entegre ediliyor. 6 hücreli bataryası olan Aspire 5940 üç kilogram ağırlığında.

Büyük kardeşi Aspire 8940 aynı işlemciyi kullansa da ekranı 18,4 inç büyüklüğünde Full-HD desteği sunuyor. Ekran kartı olarak bu sefer Geforce GTS 250M veya GT240M kullanılıyor. Buna ek olarak TV alıcı, 8 GB'a kadar sistem belleği ve 1 TB sabit disk kullanılıyor. İki notebook'un da ışıklandırılmış klavyesi ve müzik/film oynatımını kolaylaştıran bir medya konsolu var.

Fiyatlar:
Acer Aspire 5940: 1.200 Euro'dan itibaren
Acer Aspire 8940: 1.500 Euro'dan itibaren

Asus M60J-JX019V ve G60J-JX042V
Asus, Core i7 mobile serisinin şerefine temelde dış görünüşleri ve ekran kartlarıyla birbirinden ayırt edilebilen 16 inçlik iki notebook sunuyor. Asus M60J-JX019V taranmış alüminyum kasa ile çevreleniyor ve Geforce GT 240M ekran kartına sahip. Buna karşın G60J-JX042V, Rebuplic of Gamers tasarımı ve Geforce GTX 260M ekran kartıyla beraber geliyor. Diğer bileşenler Intel Core i7-720QM, 4 GB RAM ve 1 TB sabit diskin yanında HDMI, n-WLAN, Bluetooth, eSATA şeklinde devam ediyor ve her iki modelde de aynı. Fakat M60J 3,3 kilogram ile G60J'den 200 gram daha hafif.

Fiyatlar:
Asus M60J-JX019V: 1.450 Euro'dan itibaren
Asus G60J-JX042V: 1.900 Euro'dan itibaren

MSI GT640-i7247W7P ve GT740-i7247W7P
GT640 15,4 inçlik, GT740 ise 17 inçlik bir notebook; fakat her ikisinin ekran çözünürlüğü de 1680 x 1050 piksel. Notebook'ların geri kalan konfigürasyonları birbirleriyle aynı. İki model de siyah alüminyum kasayla çevrili. Bunun dışında Core i7-720QM işlemci, 4 GB RAM, Geforce GTS 250M ve 500 GB sabit disk sunuluyor. Bağlanabilirlik adına n-WLAN, Gigabit-LAN, HDMI, Firewire ve eSATA arabirimleri mevcut. Optik sürücü olarak DVD yazıcı kullanılmış. GT640, 6 hücreli bataryayla birlikte yaklaşık 2,8 kilogram ağırlığında. MSI notebook'lara has bir diğer özellik: Turbo butonuna bastığınızda cihaz overclock ediliyor.

Fiyatlar:
MSI GT640-i7247W7P: 1.400 Euro'dan itibaren
MSI GT740-i7247W7P: 1.500 Euro'dan itibaren

Tüm fiyatlar yurtdışı fiyatıdır.

Sonraki Haber

Forum