.com, .org, .net... Bu ifadeler aslında ne anlama geliyor? İşte ilk .com'un öyküsü

.com, .org, .net gibi uzantılarla her gün karşılaşıyoruz. Bu alan adları hayatımızın bir parçası. Peki, aslında ne anlama geliyorlar? Örneğin .com, .org neye göre kullanılıyor? Ya da ilk nasıl ortaya çıktı, amaçları neydi? Birlikte birlikte bakalım...

İnternet sitelerinin adreslerinde dikkatinizi çekmiştir. Kimi .com diye devam eder, kimi .org'tur.  Bazıları .gov, ya da .edu içerir... Bu alan adı uzantıları genel olarak en çok kullanılanlardır. Peki, ne anlama geliyorlar? .com aslında ne demek? Bu etki alanı ifadeleri coğrafi koşulları değil bir web sitesinin amacını ifade eder. Yani .com.tr'deki tr ya da .de, .us ve tür ifadelerdeki diğer alan adları ülke kodunu gösterir. Her biri farklı ülkeyi temsil eder ve bazen bu kod için ikamet onayı gerekir. Etki alanını ifade eden uzantılar ise internet sitesinin amacına yöneliktir. Birlikte bakalım.

.com NE DEMEK?

.com, dünyanın en çok kullanılan İnternet alanıdır. Bir domain adı seçerken kullanılabilecek en üst düzey alan adlarından biridir. Kısaltmanın anlamı, RFC 920 adlı bir belgenin ilk olarak .com'u "ticari" olarak andığı 1984 yılına dayanmaktadır. İnternet uzmanı Jack Haverty, .com'un aslında "şirket" anlamına geldiğini öne sürse de, orijinal anlamı "ticari" açıklaması doğru kabul ediliyor.

Dünyada .com uzantısını alan ilk şirket 1985 yılında (15 Mart) Symbolics oldu. O günden sonra da popularitesi hep arttı. Bu alan adı uluslararası olarak bilinir. Şirketler ve özel kişiler tarafından kullanılabilir. İyi bilinen bir uzantı olduğu için profesyonellik ve ciddiyeti çağrıştırır. İnternetin ticarileşmesi ve yaygınlaşmasıyla, alan adı halka açıldı ve hızla web siteleri, e-posta ve ağ iletişimi için en yaygın üst düzey alan haline geldi.

İLK .COM'UN HİKAYESİ

İlk .com yukarıda da bahsettiğimiz gibi Massachusetts merkezli bir bilgisayar şirketi olan 2Symbolics tarafından 15 Mart 1985'te; World Wide Web'in varlığından dört yıl önce satın alındı. (E-posta ve İnternet, Web'den önceydi).

Symbolics, workstation bilgisayarların orijinal üreticilerinden biriydi. Ancak Symbolics'in geliştirdiği "Lisp" bilgisayar dili zamanla popülerliğini yitirdi. Symbolics 1993 yılında iflas etti. Ancak şirket ve onun symbolics.com web sitesi bugün varlığını sürdürüyor.

Alan adı yatırımcısı Aron Meystedt 2009'da Symbolics'in alan adını satın aldı. Şirket, sitesini (2005'ten beri hala aynı) symbols-dks.com'a taşıdı. 

Meystedt bu alan adını satın aldı çünkü sitenin herhangi bir reklam ya da içerik olmadan trafik aldığını fark etti. Her gün yüzlerce ve bazen binlerce insan ziyaret ediyordu.  Her yıl Symbolics.com'un ilk .com olduğunu öğrenen kişiler siteye geliyordu. Meystedt orada bir gelir fırsatı olabileceğini düşündü. Böylece onu bir tür internet tarihi arşivine dönüştürdü.

Meystedt, "2009'da, alan adlarını satmayı düşünüp düşünmeyeceklerini öğrenmek için onlara ulaştım. Benden önce sayısız kişi sormuş olsa da, zamanlama doğruydu ve satmaya karar verdiler" diyor. Meystedt, şu an domaini satmayı düşünmediğini belirterek şu açıklamayı yapıyor: Son 10 yılı aşkın bir süredir pek çok insan sordu ve hızlı cevap her zaman 'hayır, ismi satmakla ilgilenmiyorum' oldu. İnternet tarihi ve İnternetin hayatımızı nasıl etkilediğinin hikayesinin bir parçası. Henüz Symbolics.com için beni satmaya ikna edecek bir planı olan bir kişiyle (veya grupla) tanışmadım".

.org NE DEMEK?

.com ticari işletmeleri refere ederken .org genellikle kar amacı gütmeyen kuruluşlar içindir. Kısaltma genellikle herkese açık olsa da, ticari olarak değil, kamu yararına hareket eden kuruluşların etki alanı olmayı misyon edinmiştir. Bu alan aynı zamanda kişilerarası ilişkiler ve sosyal sorumluluk gibi çağrışımları da çağrıştırır.

.net NE İÇİN?

Başlagıçta 'ağ' anlamı itibarıyla internet servis sağlayıcıları veya veritabanı sağlayıcıları ya da ağ odaklı web siteleri için kullanıldı. Günümüzde .net uzantısı herkes tarafından kullanılabiliyor.

.biz: .biz, .com'a alternatif olarak üretildi ve 'business' kelimesinden geldi. Ancak 2001'deki tanıtımından bu yana .com'un popülaritesine ulaşamadı.

.int: Bu alan uzantısı, yalnızca NATO gibi uluslararası düzeyde etkin kuruluşlara yöneliktir.
.eu: Avrupa Birliği
.edu: İngilizce "eğitim"in kısaltmasıdır ve başlangıçta yalnızca üniversiteler veya okullar gibi eğitim amaçlı web siteleri için tasarlanmıştır.
.gov: Devlet kurumlarının uzantısıdır

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sonraki Haber

Forum