ÇOK ÖZEL: CHIP Online ile uzayda cep testi!

CHIP Online uzayda! Hayır, yanlış okumadınız; Nokia Lumia 920'leri uzaya gönderdik, orada test ettik

CHIP Online Türkiye teknoloji yayıncılığı tarihinde bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor. Bir süredir planladığımız bir projeyi hayata geçirdik ve Türkiye'de ilk defa bir cep telefonu testini dışarıda, çok yukarılarda, dünyanın dışında diyebileceğimiz, 35.000 metrede, uzay-dünya sınırında gerçekleştirdik.

Ayrıntıları sizler için hazırladığımız özel videoda inceleyebileceğiniz bu testimizin kahramanı Nokia'nın amiral gemisi Lumia 920 cep telefonu. Bu cep telefonunu her türlü atmosferik koşula maruz kalacak bir şekilde, Helyum balonuna bağlı özel bir düzenekle uzaya gönderdik, daha sonra da paraşütle dünyaya düşmesinin hemen arkasından GPS vericisi yardımıyla arayıp bulduk ve tüm bu süreci titizlikle kaydettik. Sizler için hazırladığımız özel videoda tüm bu macerayı adım adım inceleyebileceksiniz. Bu arada Türkiye'nin en yüksekten yapılan "düşüş testini" de gerçekleştirdiğimizin altını çizelim.

Nasıl bir test kiti kullandık? Bir sonraki sayfada...

Nasıl bir test kiti kullandık?

Test kitimiz havalanmak üzere!

Gerçekleştirdiğimiz bu projede hata payının sıfır olması gerekiyordu, bu yüzden aylar boyu süren hummalı bir çalışma yürüttük. Temel olarak test kitimiz içinde ve dışında Lumia 920 telefonlar olan bir kutu olarak düşünülebilir. Bu kutunun içinde Spot GPS vericisi, cep telefonları için ekstra şarj cihazları ve kitin dışında, tüm atmosferik koşullara maruz kalacak bir şekilde uzaya yolladığımız cep telefonunu kaydedecek bir kamera bulunuyordu. Bir de, projeyi gerçekleştiren ekibin tüm üyelerinin imzaladığı bir CHIP Dergisi Kapağı elbette...

Test kitimiz üzerine bağlı paraşütle beraber bu proje için özel olarak hazırlamış, test kitinin ağırlığını taşıyıp onu Helyum balonlarının sınırı olan 35.000 metreye çıkartacak bir Helyum balona bağlandı. Projenin başlangıç noktası olarak İstanbul Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nün bahçesini seçtik. Bu vesile ile, bize bu projede yardımlarını ve desteklerini esirgemeyen Meteoroloji Müdürlüğü ve çalışanlarına da teşekkür etmek isteriz. 

Ve yolculuk başlıyor! Devam edin...

Yolculuk başlıyor!

Test kitimiz yükseliyor. Lumia 920 ile çekildi...

Hazırladığımız kit, tüm kontrollerin yapılmasının ardından 2 Nisan 2013 tarihinde saat 10.55'te serbest bırakıldı. İstanbul'un Kartal ilçesinden hareket eden balonu bizler de yer ekibi olarak her 10 dakikada bir gelen GPS sinyali vasıtasıyla takip etmeye başladık. Marmara Bölgesi üzerinde salınan ve esen rüzgârlara göre yön değiştiren Helyum balonu yaklaşık 20.000 metreye çıktıktan sonra sinyal kesildi ve heyecanlı bekleyişimiz başladı. Bundan sonra alacağımız sinyal balonun patladıktan sonra dünyaya düşerken vereceği ilk sinyal olacaktı.

Yaklaşık yarım saatlik bir bekleyişten sonra tekrar sinyal almaya başladığımızda Kartal'dan hareket etmiş olan test kitimizin İzmit – Kandıra arasında bir bölgeye düşmekte olduğunu gördük ve hemen araçlarımızla bu bölgeye doğru hareket ettik. GPS sinyali bir süre sonra sabitlendi, bu sayede biz de kitimizin dünyaya sağ salim düşmüş olduğunu öğrenmiş olduk. Daha sonra kiti açtığımızda kontrol ettiğimiz kayıtlarda kitin saat tam 12:47'de dünyaya düşmüş olduğunu gördük.

Arıyoruz ve buluyoruz! Bir sonraki sayfada...

Arıyoruz ve buluyoruz!

Resmi büyütmek için tıklayın!

Bundan sonra testimizin en heyecanlı yeri geliyor, zira koordinat tespiti ile yaptığımız çalışma, kitin Gerede'de ormanlık – çalılık bir bölgeye düşmüş olduğunu gösteriyordu. Aracımızdaki navigasyon cihazı ile ile yolun bize izin verdiği son noktaya kadar ilerledik. Bundan sonrasına ise yürüyerek devam etmemiz gerekiyordu. Gerede'de Şahbaza köyünde aracımızdan indiğimizde GPS koordinatlarına bakarak yürüyeceğimiz istikameti belirledik ve bir süre sonra çok uzakta, uzun boylu çalı ve dikenlerden oluşan bir bölgede kitimizin bağlı olduğu paraşütü gördük.

CHIP Online ekibi o andan sonra yarım saat boyunca geçit vermez ormanların içinde test kitine ulaşmaya çalıştı. Sonunda ulaştığımızda, heyecanla yaptığımız ilk kontrolde tam 35.000 metreye çıkıp tekrar geri gelmiş olan Nokia Lumia 920'nin hala kayıt yapmakta olduğunu gördük. -70 gibi ısılara maruz kalmış olan telefonun hala sorunsuz çalışıyor olması bizi oldukça etkiledi. Kiti açtığımızda diğer Nokia Lumia 920'lerin de halen çalışmakta olduğunu gördük.

Test kitimizin yolculuğu harita üzerinde görülüyor:

Sıra geldi her şeye şahit olacağınız çok özel videomuza... Bir sonraki sayfada...

CHIP Online farkıyla karşınızda!

"en yüksek" testi gerçekleştiren ekip!

Türkiye'nin en iyi teknoloji sitesi CHIP Online, her zaman olduğu gibi bir alanda daha öncü tutumunu gösterdi ve Türkiye'nin "en yüksekte" yapılmış olan cep telefonu testini gerçekleştirdi. Ürün incelemelerini bir editörün masa arkasında elinde ürünü tutup anlattığı devirlerden, ürünleri farklı koşullar altında, farklı mekânlarda denemeye getiren bu çalışmamızın tüm yayınlara ilham kaynağı olacağını düşünüyoruz. Yakın bir gelecekte bu ve bunun gibi birçok farklı projeyle karşınızda olacağımızdan emin olabilirsiniz.

CHIP Online olarak gerçekleştirdiğimiz "Nokia Uzayda" kod adlı test projemizden elde ettiğimiz verileri kısaca özetlemek istersek, öncelikle Nokia Lumia 920'nin çok dayanıklı bir telefon olduğunu söylememiz gerekli. Kit içinde yer alan telefonlar bir yana kitin dışına, sadece sağlam durması açısından bantlarla tutturduğumuz Nokia Lumia 920 (kod adı "sarı telefon" idi) yaklaşık 2 saat boyunca deniz seviyesinden 35.000 metreye kadar, etrafında herhangi bir koruma olmadan yükseldi ve bir taraftan da video kaydetti. 35.000 metreye ulaştığında bağlı bulunduğu Helyum balonu patladı ve telefon müthiş bir hızla dünyaya düşmeye başladı. Paraşütü açıldıktan sonra yaklaşık yarım saat boyunca atmosferde süzülen ve sonunda da direkt olarak toprağa düşen telefonun hala kayıt yapıyor olması (onu bulduğumuzda attığımız zafer naralarını da kaydetmişti) telefonun sağlamlığı açısından sizlere bir fikir verecektir.

Türkiye'nin öncü teknoloji yayını CHIP Online ve Türkiye'nin "en yükseğe" çıkan dergisi CHIP olarak bize bu projede destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz.

Şimdi tüm maceramızı özetleyen videomuzu seyretmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum