Çok nadir görülen kare dalgalar neden olur? İşte bu gizemin ardındaki sebep

Çok nadir görünen bir deniz olayı olan kare dalgalar neden ve nasıl oluşuyor? Dalgaların kare formunda oluşmasının gizemini inceledik...

Karşı hareket eden dalgalar dik açıyla çarpıştığında, bazen kare dalgalar oluşturabilir. Suyun yüzeyinde satranç tahtasına benzer bir desen oluşturan, Fransa'daki La Rochelle yakınlarındaki Île de Ré'yi (yukarıdaki fotoğraf) turistik bir yer haline getiren bu olay oldukça nadirdir. Yukarıda resmedilen konumdaki insanlar, kare desenli dalgaları iyi görebilmek için bir deniz fenerine tırmanıyor.

Kare dalgalar internet üzerinde oldukça kötü bir üne sahip olsa da, su akıntılarının çok güçlü olmadığı kıyı bölgelerinde yüzücüler için genellikle çok fazla bir tehdit oluşturmazlar. Ancak, denizdeki gemiler için durum çok daha farklıdır. Çapraz deniz olarak da adlandırılan kare dalgalar, alternatif yönlerde hareket eden dalgalar dik açıda çarpıştığında oluşur. Koşulların çapraz deniz için ideal olduğu Île de Ré'dekiler gibi tutarlı ve düzenli olabilirler veya kendiliğinden oluşabilir ve sadece birkaç kısa dalga boyunca devam edebilir.

Kare dalgalar nasıl ve neden oluşur?

Oluşmalarının birkaç nedeni vardır, ancak çoğunlukla hava koşulları dalgaları bir yönde iterken, su akıntısının başka bir yönde hareket etmesinden kaynaklanır. Tropikal fırtınalar, çalkantılı koşullar zıt yönlerde dalgalar gönderdiği için kare dalgalara neden olabilir. Rüzgar değişimleri de dalgaları yeniden yönlendirebilir ve onları halihazırda oluşmuş ve farklı bir yönde devam eden dalgalara çarpacak şekilde değiştirebilir.

Akıntıların güçlü olmadığı sığ sularda, kare dalgalar normalde deneyimli yüzücüler ve denizciler için tehlike oluşturmaz. Yine de, karşıt güçlerle mücadele ediliyor olmasından dolayı kendinizi bir anda dalgalar arasında zor bir konumda bulmanız mümkün olabilir.

Kare dalgaların gerçekten tehlikeli hale geldiği yer, karşı dalgaların akıntılarının ve su hacimlerinin birikebileceği ve gemilerde şiddetli yalpalamalara neden olabileceği daha açık denizlerdir. Bu, tekneleri ve gemileri su alma riskine sokar ve kaza olasılığını artırabilir. Guardian'ın belirttiğine göre araştırmalar, kare dalgaların yaşandığı sularda orantısız sayıda kazanın meydana geldiğini söylüyor; bu nedenle açık okyanusta kare dalgalardan mümkün olduğunca kaçınılması gerektiği rahatlıkla söylenebilir.

Sonraki Haber

Forum