Çocuk fotoğrafları için ipuçları
CHIP Online, profesyonel fotoğrafçıların da kullandığı ipuçlarını sizin için bir araya getiriyor.
Çocuklar enstanteler için çok sevilen motiflerdir. Ancak genelde sonuçlar beklenildiği gibi olmaz. Özellikle iç alan çekimlerinde kötü sürprizlerle karşılaşmak olasıdır. Gözlerin çoğu kırmızıdır ve flaş yüzünden duvarda çok çirkin gölgeler oluşur. Tabii ki tüm bunlar olmak zorunda değil. CHIP Online'ın sizin için derlediği profesyonel ipuçları ile fotoğraflarınızı aydınlığa çıkartabilirsiniz.
Kırmızı göz sorunu ile genelde karanlık mekanlarda karşılaşılır. Öncül flaş ile kırmızı göz sorununu azaltabilirsiniz. Bu ayar, dijital fotoğraf makinenizde küçük bir göz sembolü ile belirtilmiştir. Fotoğraf çekilmeden çok kısa bir süre önce flaş patlar. Böylece gözbebekleri küçülür ve kırmızı göz etkisi azalır. Daha iyi bir çözüm ise dolaylı aydınlatmadır. Ancak bu, sadece tepeden yerleştirmeli flaş ile mümkündür.
Seri fotoğraflar da çok güzel bir fikir olabilir. Çocuğu bahçede ipten ipe atlarken seri çekime alabilirsiniz. Bir çok makinede bulunan spor programı, otomatik olarak sizin için gereken kısa enstante süresini ve ona uygun diyafram ayarını seçecektir. Eğer zaman ayarı yapabiliyorsanız, enstantene süresi için 1/250 saniye veya daha kısa bir süre belirleyin.
Bütün bu teknik önerilerin yanı sıra, fotoğrafınızda eğlence ön planda olmalıdır. Bu yüzden çocuğa eğlenceli hareketler yaptırın. Üstelik bu şekilde, fotoğraf çekiminden kendiniz de zevk alabilirsiniz.
Portrelerin kesilmesi
Portreleri çok dar kesmekten kaçının. Yüz, her zaman için portrenin ortasında bulunmalı. Başın tamamının gözükmesine gerek yok, dolayısıyla kırpabilirsiniz.
Göz kesimine dikkat edin. Küçük resimlerde, 105 mm'lik odak uzaklığında şapkanın kenarı kaybolmaya başlıyor. Ancak yine de oran doğal gözüküyor.
Hareket sırasında fotoğraflayın
Çocukların oturup poz vermelerini beklemek genellikle hayalcilik olur. Üstelik çocuklar hareket halindeyken çok daha doğal görünürler ve daha fazla zevk alırlar. Örneğin çocuğun sabun köpükleriyle oynamasını sağlayın. Böylece fotoğraf makinesini unutacak ve kendinden geçip oyununa dalacaktır.
Tavsiye edilen, resmi gayet geniş bir açı ile almanızdır. Aksi takdirde motifin resmin sadece yarısında olduğunu görmek sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Motifin fotoğraf üzerinde asimetrik olduğu bir fotoğraf göze son derece hoş gelecektir.
Canlı renkler, farklı perspektif
Çocuk resimleri çok renkli olabilir. Bunu canlandırmanız gerekmektedir. Örneğin bir çocuğu rengarenk balonlarla birlikte fotoğrafladığınızı düşünün. Bu fotoğrafta çocuk, yatağında balonlarıyla beraber yatıyor. Fotoğrafçı ise kuş perspektifi ile çekimi yapmış. Çocuk bu sırada başının üzerinden fotoğrafçıya bakıyor, bu da fotoğrafta gözlerinin vurgulanmasını sağlamış.
Renk doygunluğunu ise, PC'de yapacağınız küçük bir düzenlemeyle ayarlayabilirsiniz. Bunun için Photoshop'ta "Image > Adjustments > Hue/Saturation" yolunu izleyin ve değerleri biraz artırın.
Grenlerden kaçının
Fotoğraftaki sevimli hamster'ın gölgesi ve tüyleri gibi karanlık alanlarda gren oluşmasını engellemek için daha düşük bir ISO derecesi kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle fotoğraf makinenizi ISO 100 veya en fazla 200 olarak ayarlayın.
Bu mesafedeki bir motif için daha yüksek bir ISO değerine ihtiyacınız yok. Daha yüksek ISO değerleri, fotoğraflarınızda aşırı derecede gren oluşması ile sonuçlanacaktır.
Tipik fotoğraf hataları - 1
Çirkin arka plan gölgeleri
Direkt olarak önden kullanılan flaş, duvarda oldukça koyu bir gölge
bırakır. Bu sorunu azaltmanın bir yolu, ışıklama süresini en
azından 1/30 saniyeye kadar uzatmaktır. Daha iyi bir çözüm ise
harici bir flaş mekanizması kullanmaktır.
Tepe flaşını yere doğru yöneltmelisiniz. Böylece ışık yerden yansıyacak ve duvardaki gölge kaybolacaktır. Eğer böyle bir çözümü uygulayacak imkanınız yoksa, makinenizin dahili flaşının önüne 45 derece açı ile koyacağınız beyaz bir kağıt da işinizi görecektir.
Tipik fotoğraf hataları - 2
Geniş açılı fotoğraflar
Bu örnekte fotoğraf sadece çekilmiş... Küçük kız yukarıdan hafif
bir geniş açıyla fotoğraflanmış. Çocuk, yatak ve halı gayet keskin
resmedilmiş. Dikkat ederseniz, çevrede bulunan keskin nesnelerden
dolayı çocuğun ön plana çıkamadığını göreceksiniz.
Kısacası fotoğraf bir portre olmaktan çıkmış. En iyisi 80 ila 105 mm arası bir odak mesafesi kullanmak. Keskinliği çocuk üzerinde yoğunlaştırın, çevredeki nesneler ve arka plan hafif bulanık kalabilir. 5,6 derecesinde bir diyafram aralığı ise fokus efektini kuvvetlendirecektir.