Çip krizi devam ederken, şimdi de sırada bu krizin içinden doğan yeni bir kriz daha var gibi görünüyor

Küresel ölçüde yankıları süren çip krizi, kendi içinden doğan yeni bir krizle birlikte daha da derinleşecek gibi görünüyor.

Pandemi dönemi ile birlikte başlayan çip kıtlığı, şirketler ve hükümetleri gelecekte bu tip yaşanabilecek sıkıntıları engellemek adına bilinçlendirmeye yetti. Silikon endüstrisi, çip kullanılan elektronik cihazlarına olan talepteki artışla başa çıkmakta büyük zorluk yaşarken, gelecekte yarı iletken kıtlığından ve tedarik zinciri krizlerinden kaçınmanın yolu olarak dünya çapındaki şirketler ve hükümetler, şimdilerde kendi başlarına yarı iletken çipler üretmek için milyarlarca dolar harcıyorlar. Ancak karşılarında yeni bir sorun var: Çip üretimi için ekipman kıtlığı.

Intel, Samsung ve hatta TSMC gibi şirketler yarı iletken üretimini hızlandırmanın yollarını planladılar, ancak bu yönelik bu defa da çip üretmek için ekimpan sıkıntısını ortaya çıkarmış durumda. Nikkei’den gelen raporlara göre ASML, Lam Research, Applied Materials ve KLA gibi uzman çip aracı üreticileri, müşterilerini yarı iletken üretimi için gerekli ekipmanları alabilmeleri için 18 aya kadar beklemeleri gerektiğ konusunda uyarıyor.

Çip yapma ekipmanlarına olan yüksek talep, mühendislik plastiklerinden hassas lenslere, valflere, pompalara, özel kablolara, sensörlere ve çok daha fazlasının eksikliğine yol açmış durumda. ASML tarafından yapılan tek bir EUC litografi makinesi, 800’den fazla küresel tedarikçiden 100 binden fazla bileşen gerektiriyor ve bunun maliyeti 200 milyon dolara kadar çıkıyor.

Sadece ASML değil, KLA da tedarik zinciri krizinden etkilenmiş durumda. Hatta şirketin bazı ürünleri için bekleme süresi 20 aydan fazla olurken, Dünya’nın En Büyük Çip Alt Tabaka Tedarikçisi Unimicron ise, son derece ihtiyaç duyduğu ekipman teslimatlarının, geçen yıl tahmin edilen 12 ila 18 ay yerine artık 30 aya varan teslim sürelerine sahip olduğunu söylüyor.

Görünüşe göre çip krizi bu sene de bitmeyecek gibi. Önümüzdeki yıllarda artan çip ihtiyacı ile nasıl başa çıkılabileceği konusu ise şimdilik muğlak.

Sonraki Haber

Forum