Çin, şimdi de Ay'ı kameralarla doldurmanın peşinde
Bütün ülkesini baştan aşağı kameralarla donatan Çin, şimdi gözünü Ay'a dikti. Uzakdoğu'nun dev ülkesi, Ay'a kamera yerleştirip uydumuzda kuracağı uzay üssünü dakika dakika takip etmek istiyor. Peki ama orada ne görmeyi umuyor olabilir?
Çin'in kameralarla imtihanı tüm dünyanın malumu. 2 milyarlık ülke nüfusunun tümünü akıllı kamera sistemleriyle izleyen Çin, bu alışkanlığını Ay'a da taşımadan rahat edemeyecek gibi görünüyor.
Ay'da üs kurmaya hazırlanan Çin, üssün nasıl inşa edileceği sorusuna cevap bulmadan önce üssü hangi kameralarla ve nasıl izleyeceğini düşünmeye başladı. Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu, 2021 yılında Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ve Rus uzay ajansı Roscomos tarafından önerilen planlı bir ay üssü. Eğer planlarda krizler çıkmazsa, önümüzdeki birkaç on yıl içinde bu üs, Ay yüzeyinde bilimsel araştırma için inşa edilmiş tam işlevsel bir istasyon olacak ve böylece Ay'da kalıcı olarak insan varlığı bulunacak.
Aralarında Venezuela, Güney Afrika, Azerbaycan, Belarus ve Pakistan'ın da bulunduğu diğer bazı ülkeler de projeyle işbirliği yapmaya ciddi ilgi duyduklarını ifade ediyorlar.
South China Morning Post'a (SCMP) göre CNSA, Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi ve Zhejiang Üniversitesi'ndeki bilim insanları kısa bir süre önce yüzlerce kamera kullanarak Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nu sürekli olarak izlemeye yönelik bir planın ana hatlarını çizdiler.
Ay üssünü uzaylılardan mı koruyorlar?
Plana göre, 100 gramlık küçük kameralar, "şüpheli hedefleri bağımsız olarak tanımlama, bulma, izleme ve hedefleme yeteneğine sahip" yapay zeka güdümlü çiplerle donatılacak. Herhangi bir "anormallik" tespit edilirse, sistem "derhal alarm sinyalleri üretmeye ve uygun müdahale önlemlerini başlatmaya" hazır olacak.
Sistem, Dünya'ya bağlı Çin'i yakından izleyen kitlesel gözetim ağına atıfta bulunarak Skynet 2.0 olarak adlandırıldı. Rakamlar değişkenlik gösterse de Çin'in yüz milyonlarca CCTV kamerasıyla donatıldığı ve bunların giderek artan bir kısmının yüz tanıma özelliğine sahip olduğu tahmin ediliyor.
Bu arada Çin'in Ay üssü için endişe duyduğu "şüpheli hareketler", elbette uzaylılar değil. Rakip / düşman ülkelerin Ay üssünü sabote etmek için gönderebileceği robotlar veya astronotlardan çekindikleri için bu güvenlik önlemlerini alıyorlar.